Românii se numără printre europenii cel mai puţin mulţumiţi de viaţa pe care o duc

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 februarie 2010

Românii se numără printre europenii cel mai puţin mulţumiţi de viaţa pe care o duc

Majoritatea europenilor sunt mulţumiţi de nivelul lor de trai, potrivit unui Eurobarometru despre climatul social din UE publicat ieri, însă există diferenţe semnificative între statele membre în ceea ce priveşte gradul de satisfacţie, românii fiind printre persoanele cel mai puţin mulţumite.

De asemenea, niveluri reduse de satisfacţie privind viaţa pe care o duc au fost raportate în Bulgaria, Ungaria şi Grecia. În schimb, danezii, suedezii, olandezii şi finlandezii sunt printre cei care s-au declarat mulţumiţi de viaţa lor.

Cetăţenii Uniunii Europene (UE) sunt însă mai puţin mulţumiţi când este vorba de situaţia economică, serviciile publice şi politicile sociale din ţara lor.

"Este încurajator faptul că, în ciuda situaţiei economice dificile, majoritatea europenilor sunt satisfăcuţi de viaţa pe care o duc, chiar dacă există o oarecare îngrijorare în ceea ce priveşte viitorul", a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi egalitate de şanse, Vladimir Spidla.

"Raportul publicat astăzi (marţi, n.r.) arată, încă o dată, importanţa eforturilor de promovare a locurilor de muncă şi a creşterii economice în Europa pentru a garanta bunăstarea socială a cetăţenilor în viitor. Aceste eforturi trebuie continuate în cadrul strategiei 2020, care urmăreşte să transforme Uniunea Europeană într-o economie de piaţă socială mai inteligentă şi mai ecologică", a adăugat Spidla.

Referitor la serviciile publice, europenii sunt, în medie, relativ nemulţumiţi de modul în care sunt gospodărite administraţiile publice din ţările lor (-1,2 puncte pe o scară de la -10 la +10 puncte). În toate ţările, cu excepţia Luxemburgului şi a Estoniei, europenii consideră că situaţia s-a înrăutăţit în ultimii cinci ani şi se aşteaptă ca situaţia să continue să se înrăutăţească (cu excepţia locuitorilor din Luxemburg).

Europenii au precizat că sunt, în general, mulţumiţi de serviciile de sănătate (+1,3 puncte). La acest capitol, cetăţenii Belgiei, Olandei şi Luxemburgului sunt cei mai mulţumiţi (peste +5 puncte), în timp ce bulgarii, grecii şi românii sunt cei mai nemulţumiţi (-3 puncte sau mai puţin).

Ceea ce i-a nemulţumit cel mai mult pe europeni a fost modul de abordare a inegalităţilor şi a sărăciei din ţara lor (-2 puncte). Numai res-pondenţii din Luxemburg şi din Olanda au obţinut un scor pozitiv, în timp ce respondenţii din Letonia şi Ungaria au fost cei mai nemulţumiţi (-5 puncte sau mai puţin).

Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind situaţia socială arată că, faţă de situaţia din urmă cu 10 ani, europenii cheltuiesc în prezent o parte mai mare din venitul lor pe costuri legate de locuinţă (cu aproape 4 puncte procentuale mai mult), în timp ce datoriile ipotecare au crescut foarte mult în Uniunea Europeană.

Astfel, europenii cheltuiesc în medie 20% din venitul disponibil pe costuri legate de locuinţă. Pe ansamblul UE, plăţile pentru chirie şi ipotecă reprezintă 30% din costurile totale legate de locuinţă, restul de 70% fiind alocate pentru reparaţii, întreţinere şi combustibil.

În urma privatizării locuinţelor, cei mai mulţi dintre cetăţenii statelor membre din Europa Centrală şi de Est sunt proprietarii propriei locuinţe, iar cheltuielile legate de reparaţii, întreţinere şi combustibil reprezintă aproximativ 90% din costurile totale legate de locuinţă.

Raportul - care evaluează inclusiv calitatea condiţiilor de locuit - arată că mulţi europeni declară că locuiesc în condiţii precare, iar un număr tot mai mare de europeni cu venituri mici declară că au probleme legate de condiţiile de locuit.

"Potrivit statisticilor, în Bucureşti există aproximativ 5.000 de persoane care trăiesc pe stradă, adăposturile peste noapte putând oferi cazare numai pentru 330. De asemenea, un număr substanţial de români trăiesc în condiţii foarte proaste", se mai arată în sondaj.

Eurobarometrul privind climatul social a fost realizat în perioada mai-iunie 2009, cu date colectate de la cetăţenii din cele 27 de state membre ale UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb