Romcab se gândeşte la listarea pe London Stock Exchange

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2016

Romcab se gândeşte la listarea pe London Stock Exchange

Interviu cu domnul Zoltan Prosszer, director general "Romcab"

Compania prognozează investiţii de 25 milioane euro în următorii 3-4 ani

Acţionarii "Romcab" (MCAB) au decis, recent, repartizarea profitului net pe 2015 spre reinvestire în vederea susţinerii activităţii companiei, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Zoltan Prosszer, directorul general al companiei, ne-a declarat, în cadrul unui interviu, că, Romcab intenţioneză ca, în acest an, să investească aproximativ 6 milioane de euro în echipamente noi care să asigure majorarea capacităţii de producţie şi îmbunătăţirea calităţii produselor.

Domnul Prosszer ne-a mai declarat că are în vedere să mărească vizibilitatea companiei pe pieţele de capital externe în ideea obţinerii accesului în viitor la piaţă de capital externă (London Stock Exchange).

Romcab produce cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice. Compania a obţinut, în 2015, un profit net în valoare de 36,94 milioane lei, în creştere cu 133,21%, faţă de cel înregistrat în anul 2014, de 15,84 milioane lei.

Reporter: Acţionarii Romcab au decis reinvestirea profitului pe anul trecut. Care sunt planurile pentru acest an? În ce proiecte vor fi direcţionate investiţiile?

Zoltan Prosszer: În Romcab procesul de modernizare este continuu şi intenţionăm ca, în acest an, să investim circa 6 milioane euro în echipamente noi care să asigure majorarea capacităţii de producţie şi îmbunătăţirea calităţii produselor.

Intenţionăm, de asemenea, să realizăm o extindere a actualei hale de producţie cu o hală de depozitare necesară pentru logistica stocurilor de materii prime, produse intermediare şi produse finite.

Reporter: Cum apreciaţi rezultatele pe anul trecut? Care au fost problemele cu care v-aţi confruntat în activitatea dumneavoastră?

Zoltan Prosszer: Rezultatele anului trecut au fost în linie cu prevederile planului de afaceri, atât din punct de vedere al volumului cât şi al parametrilor de profitabilitate. Lista problemelor este lungă şi ţine atât de aspecte interne, (forţă de muncă, organizare fluxuri etc.) cât şi de probleme externe, legate în special de problema finanţării.

Reporter: Care este ponderea exporturilor în cifra de afaceri? Cum a evoluat faţă de anii trecuţi?

Zoltan Prosszer: Exporturile reprezintă circa 45% şi sunt oarecum constante faţă de anul trecut. Intenţionăm să atingem o pondere de minim 50% a exporturilor, mai ales în condiţiile în care există o creştere solidă a cererii din partea unor clienţi importanţi. Pe viitor, ţinând cont de creşterea cererii din partea unor clienţi locali de foarte bună calitate, intenţionăm să menţinem un raport de circa 60-40% în favoarea exporturilor, fără să neglijăm clienţii interni.

Reporter: Din ce ţări sunt principalii clienţi?

Zoltan Prosszer: Principalii clienţi externi sunt din Germania, Austria, Polonia şi în acest moment am deschis şi piaţa Marii Britanii.

Reporter: Intenţionaţi să mai demaraţi proiecte cu fonduri europene?

Zoltan Prosszer: Da, intenţionăm să accesăm în anii următori atât fonduri europene, cât şi ajutor de stat, în condiţiile în care procesul de modernizare a companiei va continua, prognozând în acest moment investiţii de 25 milioane euro în următorii 3-4 ani.

Reporter: Cum caracterizaţi relaţia cu băncile din România? Dar cu International Investment Bank (IIB)?

Zoltan Prosszer: Relaţia cu IIB este constructivă. După 9 luni de colaborare, nu au apărut probleme, ba chiar mai mult, există intenţia lor de a-şi majora expunerea. În ceea ce priveşte băncile din România, relaţiile sunt complexe şi complicate şi diferă mult de la caz la caz.

Reporter: Mai aveţi în plan să apelaţi la piaţă de capital pentru finanţare? Prin ofertă publică sau obligaţiuni?

Zoltan Prosszer: Da, este o intenţie la care nu am renunţat, fără să avem definit în acest moment când se va materializa şi ce instrument de accesare vom folosi.

Reporter: Aţi intrat în programul ELITE al London Stock Exchange. Cum caracterizaţi această experienţă până acum şi ce speraţi să obţineţi?

Zoltan Prosszer: Da, suntem parte din programul ELITE. În acest moment putem spune că este o experienţă interesantă. Intenţionăm să mărim vizibilitatea companiei pe pieţele de capital externe în ideea obţinerii accesului în viitor la piaţa de capital externă (London Stock Exchange).

Reporter: La cât se ridică valoarea finanţărilor pentru Romcab în acest an?

Zoltan Prosszer: Necesarul de finanţări este de circa 20 milioane euro.

Reporter: Care a fost impactul evoluţiei preţului materiilor prime (cupru, aluminiu) asupra Romcab, anul trecut. Care sunt aşteptările pentru acest an?

Zoltan Prosszer: Evoluţia preţului materiilor prime nu a influenţat major rezultatele companiei, în primul rând datorită formulei de preţ pe care o folosim cu clienţii noştri. Evoluţia cursului de schimb euro/dolar a avut o influenţă negativă mult mai consistentă. Nu aşteptăm în 2016 evoluţii semnificative ale preţului sau cursului de schimb, dar lucrăm pentru a pune în funcţiune sisteme de protecţie (hedging) începând cu anul 2017, datorită creşterii probabilităţii unor salturi semnificative atât ale preţurilor materiilor prime, cât şi ale cursului de schimb.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Asta si Milut vor vizibilitate si tranzactii mari cu actiunile companiilor lor, dar cand te uiti la free float te minunezi de unde se mai fac si tranzactiile de acum. Faceti oferta, vindeti actiuni in piata, fiti transparenti si comunicati cu investitorii, altfel cine sa va cumpere? Marii oameni de bisnit romanesc care stiu ei mai bine ce si cum si apoi se plang ca nu merge.

    1. vrei volum baga dividende frate si transparenta

    bravo mah Zolli, ne place consecventa ta. acum 1 luna iti manifestai intentia ferma de a o retrage de pe BVB si acum intentia de a accesa piata de capital pentru finantare, ca intotdeauna fara a avea inca planuri clare. sintagma "romcab se gandeste" a devenit cliseu, prima oara am citit-o prin 2012 cred. aceleasi interviuri sablonate, si nici un pas concret...

    La Romcab este un haos total!Acum o listeaza, acum o delisteanza, acum o lasa, acum o muta, acum investeste, acum o restructureaza!!!!Domnule MANAGER, asa se pierd banii, nu se fac!!!!!!

    Romcab urmatoarea tzeapa!?toate firmele listate care au actionar cu detinere de peste 50% si voteza in aga, repartizarea profitului net spre reinvestire în vederea susţinerii activităţii companiei= tzeapa pentru mici investitori

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb