Rompan: Eliminarea taxei vamale la import nu ieftineşte grâul

N.I.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 28 septembrie 2007

Eliminarea taxelor vamale la importul de cereale, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene, nu va duce şi la ieftinirea grâului, singurul avantaj fiind că Româ-nia va avea acces la noi pieţe pentru aprovizionarea cu cereale, a declarat, ieri, preşedintele Rompan, Aurel Popescu.

"Această eliminare a taxei vamale la importul de cereale ne avantajează pentru că putem achiziţiona grâu şi de pe pieţe din afara Uniunii Europene", a spus Aurel Popescu, citat de NewsIn.

Acesta a precizat că, deşi preţul grâului era mai scăzut în Rusia sau în Brazilia, România nu importa grâu din aceste ţări din cauza taxelor vamale.

"Pentru Rusia taxa vamală este de 12 euro pe tonă, iar pentru SUA de 80 de euro pe tonă. Dacă se elimină aceste taxe, fiecare importator îşi va face calcule privind costurile de transport şi poate alege varianta de a importa din aceste ţări", a menţionat Popescu.

Potrivit acestuia, eliminarea taxelor nu va duce, obligatoriu, la scăderea preţului de vânzare la grâu.

"Grâul se vinde, în România, cu 260 de euro pe tonă, este un preţ istoric şi nu cred că vom asista la ieftinirea grâului, nici dacă se elimină taxele vamale", a spus Popescu.

Comisarul european pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, a declarat, recent, că menţinerea taxelor vamale la importul de cereale constituie "o anomalie", în condiţiile actuale de tensiune de pe piaţa mondială. Eliminarea taxelor va permite ţărilor din UE să importe la cel mai mic preţ cereale din străinătate şi să vină astfel în întâmpinarea creşterii cererii.

Dacă o asemenea măsură va fi totuşi adoptată, ar constitui un moment de cotitură pentru Uniunea Europeană, a cărei politică agricolă comună constă, de zeci de ani, în protejarea fermelor sale de concurenţa mondială prin intermediul unor taxe vamale consistente. Aceste taxe vamale sunt, pe de altă parte, în centrul controversei pe care Uniunea Europeană o are cu Statele Unite şi cu ţările cu economie emergentă în cadrul negocierilor de la Organizaţia Mondială a Comerţului referitoare la liberalizarea comerţului mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb