Rompetrol analizează posibilitatea achiziţiei unei noi rafinării în Europa

Ziarul BURSA #Companii / 20 septembrie 2013

Rompetrol analizează posibilitatea achiziţiei unei noi rafinării în Europa

Grupul Rompetrol, deţinut de kazahii de la KazMunaiGaz, analizează oportunitatea achiziţiei unei noi rafinării în Europa pentru a prelucra ţiţeiul extras din Kazahstan, a declarat, ieri, vicepreşedintele grupului, Azamat Zhangulov. El a explicat că producţia de petrol a Kazahstanului va creşte de la nivelul actual de 90 de milioane de tone la circa 120 de milioane de tone în 10 ani.

"Ne gândim cum vom vinde acest ţiţei şi cum să aducem valoare adăugată. Suntem flexibili şi analizăm orice oportunitate, inclusiv achiziţia unei noi rafinării în Europa sau încheierea de parteneriate cu alte rafinării", a spus oficialul Rompetrol, citat de Agerpres. Întrebat dacă a mai primit vreo ofertă din partea NIS sau a altor companii pentru vânzarea benzinăriilor din România sau a rafinăriei Petromidia, el a răspuns: "Să fie foarte clar: aceste benzinării şi această rafinărie nu sunt de vânzare. Am investit 600 de milioane de dolari în rafinărie, de ce să vindem? Noi suntem o companie naţională de petrol şi gaze, nu facem speculaţii".

Rompetrol a finalizat recent procesul de modernizare şi extindere a capacităţii rafinăriei Petromidia de la 3,5 milioane de tone pe an la 5 milioane. Potrivit vicepreşedintelui Rompetrol, KazMunaiGaz a investit până acum în România circa două miliarde de dolari de la preluarea companiei, în 2007.

Rompetrol va vira 200 de milioane de dolari la bugetul statului în maximum două luni de la aprobarea memorandumului

Rompetrol va vira către bugetul statului cele 200 de milioane de dolari convenite în memorandumul agreat cu Guvernul în maximum două luni după ce înţelegerea va obţine toate aprobările legale, a declarat Azamat Zhangulov. "După ce memorandumul va obţine toate aprobările legale, vom finaliza tranzacţia de răscumpărare a acţiunilor de la statul român şi vom vira banii la bugetul de stat într-o lună şi jumătate - două. Apoi vom începe constituirea Fondului de investiţii. Noi am lucrat până acum la acest proiect, am pregătit deja toate documentele şi suntem gata să-i dăm drumul", a spus oficialul Rompetrol.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul legii privind aprobarea memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol Group, semnat la 15 februarie 2013, şi a respins totodată cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu privind acest proiect. Preşedintele Comisiei economice a Camerei, Mihai Tudose, a argumentat prin faptul că cererea de reexaminare a preşedintelui nu are la bază conţinutul în sine al memorandumului.

Pe scurt, memorandumul prevede că Rompetrol va răscumpăra 26,6% din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari şi va înfiinţa, împreună cu statul român, un fond de un miliard de euro pentru investiţii energetice. "Suntem convinşi că un fond este cel mai bun mod de a susţine investiţiile în România, într-un moment când investiţiile străine sunt la un nivel foarte jos. Votul de ieri (miercuri - n.r.) reprezintă un semnal că Parlamentul şi Guvernul sunt convinse că acesta este un lucru bun. Nu este nimic schimbat faţă de forma anterioară a memorandumului, iar problema a fost 100% de natură procedurală", a mai spus Azamat Zhangulov.

În luna mai, Parlamentul a aprobat Legea privind Memorandumul de înţelegere încheiat între statul român şi grupul Rompetrol, însă, la începutul lunii iulie, preşedintele Traian Băsescu a respins-o de la promulgare şi a retrimis-o în Parlament, solicitând reexaminarea şi respingerea ei. În cererea sa, preşedintele Băsescu atrage atenţia asupra faptului că legea supusă reexaminării are "un caracter individual" şi nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere. Băsescu a precizat că acest memorandum ar fi trebuit adoptat prin hotărâre de guvern. Pe 26 iunie, Curtea Constituţională a României a decis că este constituţională Legea privind Memorandumul de înţelegere încheiat între statul român şi Grupul Rompetrol în raport cu motivele invocate. Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Rompetrol va investi 17 milioane de dolari până la finele anului pentru trei noi benzinării şi modernizarea altor 25

Rompetrol va investi 17 milioane de dolari până la finele acestui an pentru deschiderea a trei noi benzinării şi pentru rebranduirea şi modernizarea altor 25 de staţii de distribuţie a carburanţilor, a declarat Sorin Nichita, directorul general al Rompetrol Downstream. Compania a inaugurat ieri prima benzinărie modernizată sub un nou concept, situată în localitatea Otopeni, în urma unei investiţii de circa un milion de dolari.

"Ne-am planificat ca, până în 2017, să rebranduim toate staţiile din România şi să construim aproximativ 150 de noi benzinării pe plan local", a adăugat Nichita. În plus, compania vrea să construiască alte 200 de staţii în afara României, astfel ca, în următorii trei-cinci ani, numărul staţiilor noi să crească la 350 în toată regiunea. Bugetul pentru acest plan este de 200 de milioane de dolari. Noul concept lansat de Rompetrol în staţiile sale cuprinde schimbarea elementelor de identitate vizuală a companiei, o arhitectură modernă, o reorganizare a spaţiului interior şi utilizarea unor materiale şi finisaje superioare.

Pompele de carburanţi sunt dotate cu sisteme multimedia, iar staţiile înregistrează un consum redus de energie, pe baza unui sistem de iluminat cu tehnologie LED. De asemenea, staţia Rompetrol Otopeni are un dispozitiv de plată automată a facturilor de utilităţi şi telefonie, internet, salon pentru fumători şi locuri suplimentare de parcare.

Rompetrol desfăşoară operaţiuni în peste 1.000 de puncte de distribuţie a carburanţilor din România, Bulgaria, Georgia, Moldova, Ucraina, Spania şi Franţa. În România, compania operează 753 de puncte de distribuţie a carburanţilor. Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania kazahă de stat KazMunaiGaz.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb