Rubla a atins un nou minim istoric faţă de dolar

Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 2 septembrie 2014

Rubla a coborât ieri la un minim istoric faţă de dolar pentru a doua şedinţă consecutiv, din cauza intensificării luptelor din estul Ucrainei, care creşte probabilitatea ca Uniunea Europeană să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, relatează Bloomberg.

Rubla a fost în declin cu 0,7%, la 37,395 unităţi pentru un dolar, după ce în timpul tranzacţiilor a atins un minim istoric de 37,45 unităţi pentru un dolar.

În acelaşi timp, randamentul obligaţiunilor pe termen de zece ani, în monedă locală, a crescut cu 0,11 puncte procentuale, la 9,91%.

Indicele bursier Micex a crescut însă cu 1%, susţinut de titlurile companiilor din sectorul energiei, inclusiv ale Gazprom. Deprecierea rublei are un efect pozitiv asupra profiturilor acestor companii.

Rebelii pro-ruşi au atacat duminică cu tiruri de armă două vase de coastă ucrainene, după ce au avansat către oraşele Novoazovsk şi Mariupol de la Marea Azov. Atacurile au avut loc la câteva ore după ce liderii statelor UE au decis să impună Rusiei noi sancţiuni, dacă violenţele se vor agrava.

"Temerile legate de noi sancţiuni din partea Uniunii Europene afectează rubla. Rebelii reuşesc să câştige teren în estul Ucrainei aşa că, din perspectiva UE, escaladarea conflictului are loc", a declarat Vladimir Miklaşevski, analist la Danske Bank în Helsinki, citat de Mediafax.

Tranzacţiile cu opţiuni în ruble indică o probabilitate de 60% ca moneda să ajungă la 40 de unităţi pentru un dolar, în următoarele şase luni, potrivit datelor Bloomberg.

În acest an, rubla s-a depreciat cu 12% faţă de dolar, cel mai mult în rândul a 24 de monede ale unor state emergente analizate de Bloomberg, după peso-ul argentinian.

Potrivit estimărilor analiştilor, economia Rusiei se va contracta cu 0,2% în trimestrul al treilea.

Acţiunile Rosneft, cel mai mare grup petrolier din Rusia, au avansat cu 2,4%, iar titlurile Gazprom cu 1,9%.

"Rubla slabă va avea ca efect creşterea semnificativă a veniturilor exportatorilor, în timp ce costurile nu se vor modifica", a declarat Elbek Dalimov, trader la Aton Capital în Moscova. În schimb, acţiunile Magnit, cel mai mare retailer de alimente din Rusia, au scăzut cu 1,5%, întrucât deprecierea rublei creşte costul produselor importate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb