Rubla s-a depreciat după atentatele din Moscova

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 martie 2010

Moneda Rusiei - rubla, s-a depreciat, ieri, faţă de euro şi dolar, ca urmare a atentatelor de la metroul din Moscova. În raport cu euro, declinul a fost cel mai puternic din ultimele două luni, iar faţă de dolar - cel mai important din ultimele trei săptămâni.

Pe piaţa din Moscova, la ora locală 15:05, rubla avea un curs de 39,8282 unităţi/euro, mai mic cu 0,7% faţă de ultima zi a săptămânii trecute. Anterior, însă, rubla s-a depreciat cu 1,1% faţă de euro, consemnând cea mai puternică scădere de după 25 ianuarie.

Faţă de dolar, moneda Rusiei a pierdut 0,6%, ajungând la 29,73 unităţi/dolar (minim al ultimelor trei săptămâni), după care a urcat la 29,5551 unităţi/dolar.

Analiştii arată că scăderea rublei a fost prima reacţie la exploziile de la metroul din Moscova. Investitorii pariază că rubla va continua să se deprecieze, urmând să ajungă la 30,08 unităţi/dolar, peste trei luni.

Bursa de la Moscova nu a reacţionat, însă, la atentatele teroriste. Indicele Micex a scăzut cu 0,3% în des-chiderea sesiunii bursiere, dar imediat s-a redresat, consemnând o creştere de 0,3%. Mai târziu, creşterea a fost de 1,3%, indicele ajungând la 1.434,13 puncte. Indicele RTS a crescut cu 1,7%, la 1.545,69.

Ieri dimineaţă au avut loc două explozii la metroul din Moscova, care au provocat cel puţin 38 de morţi şi 65 de raniţi. Atentatul terorist este cel mai sever din capitala Rusiei, după anul 2004.

Un site care are legătură cu separatiştii ceceni a postat un mesaj prin care revendică atentatul de la metrou.

Prima deflagraţie s-a produs la ora locală 08:00, într-un tren aflat în staţia Lubianka, din centrul Moscovei, situată sub clădirea sediului central al Serviciului Federal de Securitate (FSB), succesorul KGB. Cea de-a doua deflagraţie a avut loc după circa 40 de minute, în staţia Park Kulturi. Exploziile au fost provocate de două femei kamikaze, potrivit afirmaţiilor primarului Moscovei, Iuri Lujkov.

În urma atentatului a fost deschis un dosar penal conform articolului 205, "Terorism", din Codul Penal al Federaţiei Ruse, a anunţat reprezentantul oficial al comisiei de anchetă de pe lângă Procuratura Rusiei, Vladimir Markin.

Astăzi, în Rusia, este declarată zi de doliu naţional.

În urma războiului cu Rusia, aproximativ 80% din potenţialul economic al Ceceniei a fost distrus. Singura industrie parţial reconstruită a fost cea petrolieră. În 2003, spre exemplu, producţia de ţiţei a fost de 1,5 milioane de tone (25.000 de barili pe zi), cu mult sub vârful atins în anii 1990, de aproximativ 4 milioane de tone (60-70 mii de barili pe zi). Producţia de petrol a Ceceniei a reprezentat aproximativ 0,6% din producţia totală a Rusiei.

Unii specialişti cred că decizia Rusiei de a trimite trupe în Cecenia a avut la bază dorinţa Moscovei de a prelua controlul industriei petrolului din această republică.

Forţele federale ruse au purtat două războaie împotriva separatiştilor din Cecenia, după căderea Uniunii Sovietice (în 1994 şi 1999). Militanţii ceceni au fost responsabili pentru cel mai grav act de terorism din istoria Rusiei: atentatul de la Beslan (Osetia de Nord), produs în septembrie 2004, în urma căruia au murit 350 de persoane.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb