Ruperea cablului submarin între Helsinki şi Rostock stârneşte îngrijorări legate de ameninţarea rusă

A.B.
Internaţional / 18 noiembrie

Ruperea cablului submarin între Helsinki şi Rostock stârneşte îngrijorări legate de ameninţarea rusă

Un cablu submarin de telecomunicaţii care asigură conexiuni prin fibră optică între Helsinki, capitala Finlandei şi Rostock, în Germania, cu o lungime de 1.172 de kilometri, s-a rupt din motive necunoscute încă, anunţă luni grupul finlandez tehnologic Cinia, relatează AFP.

"O defecţiune a fost detectată la cablul submarin Cinia C-Lion1 între Finlanda şi Germania (luni) la 18 noiembrie 2024. Din cauza acestei defecşiuni, serviciile furnizate prin cablul C-Lion1 sunt întrerupte", anunţă într-un comunicat grupul cu capital public.

"Evaluarea iniţială" arată că acest cablu a fost "rupt", deoarece toate conexiunile prin fibră ale cablului sunt întrerupte, a declarat unor jurnalişti finlandezi un conducător de la Cinia, al cărui nume nu este deazvăluit.

"Pentru moment, nu este posibil să se evalueze motivul ruperii cablului, însă acest tip de ruptură nu se produce în aceste ape fără un impact exterior", a declarat grupul unor jurnalişti, potrivit AFP.

Acest cablu de fibră optică de 1.172 de kilometri, asigură o legătură între Helsinki şi Rostock, în nord-estul Germaniei, din 2016.

O nouă bază militară navală a NATO a fost deschisă la 21 octombrie la Rostock, în nordul Germaniei, cu obiectivul de a coordona forţele statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice în zonă împotriva Rusiei.

Guvernele german şi finlandez se declară luni "profund îngrijorate" de această rupere şi evocă "războaie hibride" şi ameninţarea rusă, notează AFP.

"O anchetă aprofundată este în curs. Securitatea noastră europeană nu este ameninţată doar de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ci şi de războaiele hibride purtate de către actori răuvoitori", denunţă ministerele de Externe ale celor două ţări într-o declaraţie comună, difuzată de la Berlin.

În octombrie 2023, un gazoduct submarin între Finlanda şi Estonia a fost închis după ce a fost avariat de o ancoră a unui cargou chinezesc, conform AFP.

Finlanda şi-a consolidat supravegherea incidentelor la Marea Baltică după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu se stie, sunt mujicii, in primavara un cablu intre Finlanda si Estonia iarasi a fost agatat “din greseala” de o nava sub pavilion Chinez…naiba stie cum toate cablurile si conductele de gaz se “agata” de mujici:-)

    Asta aminteste de aruncarea in aer de catre americani a gazoductelor Nordstream. Nu i asa e ca nu i frumos sa faci asa ceva?

    Ucraina se baga peste tot si de aceea trebuie distrusa complet. Germania trebuie sa nimiceasca Ucraina pentru jegul facut cu distrugerea conductei de gaz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb