Ruptură transatlantică: Macron încearcă să-l convingă pe Trump, dar SUA şi Europa rămân divizate în privinţa Ucrainei

R.S.
Internaţional / 25 februarie

Ruptură transatlantică: Macron încearcă să-l convingă pe Trump, dar SUA şi Europa rămân divizate în privinţa Ucrainei

Întâlnirea de luni de la Casa Albă dintre preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său american, Donald Trump, a fost intens analizată de presa internaţională, care subliniază o adâncire a tensiunilor dintre Statele Unite şi Europa, în ciuda aparenţelor prietenoase.

CNN notează că vizita lui Macron a avut loc pe fondul unei rupturi tot mai evidente între Washington şi aliaţii săi europeni, mai ales în privinţa Ucrainei. La trei ani de la invazia rusă, liderii europeni au mers la Kiev pentru a-şi exprima sprijinul pentru preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce Trump, reticent în a condamna agresiunea Kremlinului, şi-a manifestat dorinţa de a media un acord de pace rapid, fără a oferi garanţii de securitate Ucrainei. În acelaşi timp, SUA au votat împreună cu Rusia şi Coreea de Nord la ONU, consolidând impresia unei schimbări strategice în politica americană.

Deşi Macron a încercat să-l convingă pe Trump să adopte o poziţie mai fermă faţă de Rusia, diferenţele dintre cei doi lideri au fost evidente. În cadrul conferinţei de presă comune, Trump a evitat să-l numească pe Vladimir Putin "dictator", la doar câteva zile după ce l-a caracterizat astfel pe Zelenski. Macron, în schimb, a subliniat clar că Rusia este agresorul în acest conflict.

Potrivit Reuters, Macron a încercat să menţină un ton prietenos, amintind de relaţia sa de lungă durată cu Trump, dar a fost nevoit să-l corecteze public pe preşedintele american atunci când acesta a sugerat că Europa a oferit doar împrumuturi Ucrainei, nu ajutor direct. În timp ce Trump a lăsat să se înţeleagă că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze teritorii Rusiei, Macron a insistat că orice acord de pace trebuie să respecte suveranitatea ucraineană.

The Guardian descrie abordarea lui Macron ca fiind o încercare de a-l "îmblânzi" pe Trump, folosindu-se de complimente şi gesturi prietenoase pentru a influenţa poziţia liderului american. Totuşi, prăpastia dintre SUA şi Europa rămâne adâncă. Franţa şi Marea Britanie încearcă să menţină alianţa transatlantică, dar retorica lui Trump şi apropierea sa de Putin pun sub semnul întrebării viitorul acestei relaţii.

În Europa, liderii politici încep să ia în calcul o independenţă mai mare faţă de Washington. Friedrich Merz, liderul opoziţiei germane şi posibil viitor cancelar, a declarat că Europa trebuie să îşi consolideze rapid capacităţile de apărare pentru a nu mai depinde de SUA.

Macron a plecat de la Washington fără o promisiune clară de sprijin din partea SUA, iar premierul britanic Keir Starmer va încerca să-l convingă pe Trump, în vizita sa de joi, să nu îşi abandoneze aliaţii europeni. Cu toate acestea, incertitudinea planează asupra poziţiei Americii faţă de Ucraina şi asupra viitorului relaţiilor transatlantice.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Un joc politic extrem de interesant care nu ar alt final decit cel deja stiut de noi toti .SUA se retrage din UE ca si influenta Rusiei indiferent citi georgestieni vor aparea in tarile europene.Retragerea SUA si decuplarea de Rusia au ca si consecinta inarmarea Europei cu armament nuclear frnco -britanic, mutarea catre est a granitelor , deja observabila crestere a numarului membrilor NATO din Europa ca si crearea unei forte militare exceptionale cu ajutorul Ucrainei .Vorbim despre punerea in valoare a loviturilor nucleare de pe avioanele Rafale (1000 de km lovire )si de pe submarinele de ultima generatie ale francilor ca si loviturile nucleare ce tin de forta Marii Britanii ce vor fi pozitionate la noua granita dintreUcraina (UE) si Rusia .In paralel va fi scoasa la lumina forta militara a Germaniei si a aliatilor ei din intrega lume .America nu mai este importanta pentru europeni .Ea si-a facut datoria timp de zeci de ani .Acum noul cancelar al Germaniei va prelua din mers forta NATO si va readuce echilibrul militar mondial o data cu refacerea noilor acorduri intre prietenii Europei si tarile membre UE pe masura ce Rusia devine extrem de vulnerabila iar America lui Trump devine factor de neincrdere generala nemaiavind forta necesara de a se protejape ea si nicidecum de a proteja pe altii .Suntem in plin plan de refacere a Imperiului European si de dezmembrare a federatiilor Rusia si SUA.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Ce absurditati,poti afirma ,fratele meu drag

      nu intelegi ca Europa e un soricel, 

      pe langa elefantul USA ca forta economica si militara, 

      in plus UE nu poate asigura securitatea,

      fiind extrem de slab militar  

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Confunzi Europa cu mujicia:-)...UE e 2/3 din comparat cu Economia SUA in timp ce doar economia Californiei e de trei ori mai mare ca mujicia:-)

      "The United States and the European Union are the two largest economies globally in nominal terms. As of 2024, both together share 44.13% and 29.4% of the entire global GDP in nominal and PPP terms" 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7536
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3029
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0007
Gram de aur (XAU)Gram de aur449.0238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb