Armata rusă a început o ofensivă în regiunile Sumî şi Harkov din nord-estul Ucrainei, a anunţat miercuri comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, în timp ce Rusia a confirmat atacuri masive asupra poziţiilor ucrainene în cele două regiuni, relatează presa internaţională.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmase anterior că Rusia pregăteşte o ofensivă în regiunile Sumî şi Harkov.
'Pot spune că preşedintele a avut în mod clar dreptate şi că ofensiva chiar a început', a declarat generalul Sîrski pentru portalul ucraineană lb.ua. 'De mai multe zile, de aproape o săptămână, observăm aproape o dublare a numărului atacurilor inamicului pe toate direcţiile principale' ale frontului, a explicat comandantul armatei ucrainene.
Potrivit acestuia, obiectivul Rusiei este - pe lângă ocuparea completă a regiunilor estice Doneţk şi Lugansk şi continuarea înaintării în est şi sud-est în regiunile Zaporojie şi Herson - de a crea pe teritoriul ucrainean o zonă-tampon de-a lungul graniţei nord-estice a Ucrainei, în regiunile Harkov, Sumî şi Cernigău.
De altfel, preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit de mai multe ori public despre acest obiectiv, pentru a preveni noi incursiuni ucrainene pe teritoriul rus, cum a fost cea lansată anul trecut prin surprindere în regiunea rusă Kursk, de unde cu mari eforturi trupele ruse au reuşit abia luna trecută să recupereze cea mai mare parte a teritoriului căzut sub control ucrainean şi trupele ucrainene luptă în continuare pe o mică porţiune la graniţă.
Rusia a confirmat miercuri atacuri masive asupra poziţiilor armatei ucrainene în zona a opt localităţi din Sumî, printre care Krasnopilia şi Ugroidi, situate la câţiva kilometri de graniţă, precum şi în zona a patru localităţi din Harkov, inclusiv capitala omonimă a acestei provincii.
Potrivit generalului Sîrski, ţinta de mobilizare a armatei ucrainene este de circa 30.000 de noi soldaţi pe lună, în timp ce el susţine că armata rusă aduce în fiecare lună între 8.000 şi 9.000 de noi soldaţi pe front. Conform datelor oficiale ucrainene, efectivele armatei ucrainene se menţin constante, la aproape 900.000 de militarii. Armata rusă avea în anul 2023 circa 700.000 de soldaţi pe frontul ucrainean, conform unei declaraţii de atunci a preşedintelui rus Vladimir Putin.
Războiul lansat de Rusia prin invazia asupra Ucrainei în februarie 2022 are caracteristicile unui conflict de uzură sângeros, în care ambele tabere suferă mari pierderi umane dificil de înlocuit. În timp ce Rusia încearcă în continuare să se limiteze la voluntariat, Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din ţară, la coruperea unor responsabili şi la acţiuni de recrutare forţată în care ofiţerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2025, 20:24)
Hai Trump, minte-ne frumos...
Ruzzia vrea pace...oare????
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2025, 00:49)
Rusii nu pot ataca,fiindca stim din media politic corecta ca:
- nu au arme
- soldatii mor de foame daca nu fura gaini,
- nu au technica militara, de abia acum fura din frigidere/masini de spalat ceva electronica
- Putin acusica moare de 3 ani de toate bolile posibile
- din cauza sanctiunilor economice Rusia a dat faliment.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2025, 05:46)
Ucrainenii vor sa recruteze lunar 30.000 de viitori decedati? Sefii armatei lui Zelea chiar consuma marfa de calitate indoielnica daca ei spera asa ceva.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2025, 07:53)
Miroase a orci prajiti