Rusia a vândut o participaţie de 19,5% la grupul din industria petrolului Rosneft, pentru 10,5 miliarde de euro, către Qatar şi traderul de mărfuri Glencore, contrazicând în acest fel aşteptările că blocajul existent în relaţiile Moscovei cu Occidentul sperie investitorii majori, relatează Reuters.
Acordul demonstrează că atractivitatea deţinerii unei participţii la unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume depăşeşte riscurile generate de sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza conflictului din Ucraina.
Tranzacţia sugerează şi o posibilă reanalizare de către investitorii străini a riscurilor de a face afaceri cu Rusia, într-o perioadă în care alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite a mărit aşteptările pentru o dezgheţare a relaţiilor dintre Moscova şi Washington.
Vânzarea a fost anunţată miercuri, la câteva zile după ce Rusia şi OPEC au convenit să îşi coordoneze reducerile de producţie pentru susţinerea preţurilor petrolului, fiind pentru prima oară în ultimii 15 ani când colaborează în acest sens.
Acordul a fost ţinut secret, primele informaţii fiind date miercuri seară de către preşedintele Vladimir Putin şi directorul general al Rosneft, Igor Secin.
"Este cel mai mare acord de privatizare, cea mai mare vânzare şi achiziţie care a avut loc în sectorul petrolului şi al gazelor în 2016", a afirmat Putin la întâlnirea cu Secin, care a fost transmisă la televiziune.
Potrivit acordului, Glencore şi fondul suveran de investiţii din Qatar vor prelua un număr egal de acţiuni din participaţie de 19,5% la Rosneft, vândută de guvern în cadrul unui program de privatizare.
Rosneft are o capitalizare bursieră de 59,17 miliarde de dolari, ceea ce arată că acordul a fost încheiat cu un discount de 2% faţă de preţul pieţei, conform sursei citate.