Rusia ar putea relaxa embargoul impus produselor alimentare provenite din Grecia, Ungaria şi Cipru

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2015

Rusia ar putea relaxa embargoul impus produselor alimentare provenite din Grecia, Ungaria şi Cipru

Ministerul Agriculturii din Rusia ar putea relaxa embargoul impus produselor alimentare provenite din mai multe state din Uniunea Europeană, a declarat ieri ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fyodorov, precizând că ţările vizate sunt Grecia, Ungaria şi Cipru, transmite Interfax, citat de Agerpres.

Embargoul, introdus anul trecut ca răspuns la sancţiunile occidentale impuse Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina, a restricţionat accesul producătorilor europeni de alimente pe piaţa din Rusia.

"Căutăm să vedem ce oportunităţi civilizate există pentru un răspuns pozitiv la propunerile lor (ale ţărilor care au cerut ridicarea embargoului-n.r.). Dacă îi ajutăm nu vrem să le facem probleme în relaţiile lor cu Bruxelles-ul", a declarat Nikolai Fyodorov.

La începutul lunii august 2014, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.

De asemenea, Fyodorov a anunţat că Ministerul rus al Agriculturii nu intenţionează să modifice taxele pentru exportul de grâu, adăugând că se aşteaptă ca în 2015 exporturile de cereale ale Rusiei să se ridice la 25 milioane tone.

Rusia, un important exportator de grâu spre Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, a impus la 1 februarie 2015 o serie de bariere vamale, în ideea de a frâna exporturile de cereale şi a ţine sub control preţurile pe piaţa internă, afectate de deprecierea rublei. Taxa pe exporturile de grâu este fixată la 15% din preţul vamal plus 7,5 euro, dar nu poate fi mai mică de 35 de euro pe tonă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ar putea fi o problemă. Conform tratatelor semnate, ar fi o încălcare a regulilor dacă Rusia interzice bunuri dintr-o piață comună (UE) dar permite aceleași bunuri doar din niște țări ale UE.

    Contraargumentele în Rusia legate de părerea de mai sus sunt acelea că și sancțiunile impuse Rusiei de UE încalcă WTO (sunt sancțiuni unilaterale, cu caracter politic, fără un acord ONU). Rusia va trebui să navigheze inteligent, nu ca berbecii din UE sau US, dar cu diplomații pe care îi are, probabil că o va face. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb