Rusia cere intervenţia ONU pentru exporturile sale de îngrăşăminte şi produse agricole

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 noiembrie 2022

Rusia cere intervenţia ONU pentru exporturile sale de îngrăşăminte şi produse agricole

Rusia i-a cerut ieri Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a mediat acordul privind transportul de cereale prin porturile ucrainene, să ajute la îndeplinirea părţilor din înţelegere destinate să faciliteze exporturile de îngrăşăminte şi produse agricole ruseşti, transmite Reuters.

"Încă nu vedem vreun rezultat în privinţa unui al doilea aspect: înlăturarea obstacolelor la exporturile de îngrăşăminte şi grâne ruseşti", a afirmat ministrul de Externe Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă la Amman, capitala Iordaniei. Acesta a adăugat: "L-am chemat încă o dată pe secretarul general al ONU să se asigure că duce la îndeplinire obligaţiile pe care şi le-a asumat prin propria sa iniţiativă". Lavrov a insistat că situaţia trebuie rezolvată "în viitorul foarte apropiat", menţionând: "Dacă vorbim despre volumele de îngrăşăminte şi grâne în chestiune, atunci aceste volume din partea rusă sunt incomparabil mai mari decât din partea ucraineană".

Exporturile agricole ale Rusiei nu cad explicit sub incidenţa sancţiunilor impuse de SUA, Uniunea Europeană şi alte ţări, dar Moscova spune că ele sunt grav afectate de restricţiile aplicate sectoarelor sale financiar, logistic şi de asigurări, notează Agerpres.

Rusia şi-a reluat miercuri participarea la iniţiativa coridorului maritim securizat, după ce o suspendase în urma unui atac împotriva portului Sevastopol din Crimeea anexată. Rusia a promis că, şi dacă se va mai retrage din nou, nu va împiedica transporturile de cereale din Ucraina spre Turcia.

Acordul, mediat de Turcia şi de ONU, a fost convenit în iulie pentru 120 de zile şi urmează să expire la 19 noiembrie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat ieri că Rusia nu a decis deocamdată dacă va fi de acord cu prelungirea acestei înţelegeri.

Decizia recentă de a reveni în acord "nu înseamnă" că Rusia va dori să îl extindă după data de 19 noiembrie, a prevenit purtătorul de cuvânt.

"Data limită nu a trecut încă (...) Înainte de a decide să continuăm, va fi necesară o evaluare până pe 19 (noiembrie) cu privire la eficacitatea tranzacţiei, modul în care parametrii săi au fost puşi în aplicare", a adăugat Peskov, citat de AFP.

Kievul neagă că i-ar fi oferit Rusiei noi garanţii pentru revenirea la acordul privind transportul de cereale

Ucraina a negat ieri că ar fi oferit noi garanţii pentru ca Rusia să revină la acordul privind coridorul de cereale, contrar celor afirmate de Moscova, şi nici nu a făcut vreo concesie, mulţumind în acelaşi timp ONU şi Turciei pentru mediere, relatează EFE.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a subliniat că Kievul nu şi-a asumat nicio obligaţie nouă în afara celor existente deja în Acordul privind exportul de cereale.

Nikolenko a adăugat că Moscova a revenit la acest acord "datorită eforturilor diplomatice depuse de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan", care, în coordonare cu Ucraina, au "găsit cuvinte" pe care preşedintele rus Vladimir Putin "le-a înţeles", notează Agerpres.

"A fost o poziţie de forţă, nu de concesii", a afirmat diplomatul ucrainean, adăugând că "revenirea Rusiei la îndeplinirea obligaţiilor sale în cadrul iniţiativei privind cerealele ilustrează în mod clar o formulă eficientă: poziţie puternică + acţiune decisivă = rezultat".

Kremlinul declarase că Rusia a decis să deblocheze acordul privind cerealele după ce Ucraina a oferit "garanţii scrise" că nu va folosi coridorul de cereale în scopuri militare, a reamintit reprezentantul diplomaţiei ucrainene.

În acest sens, Nikolenko a precizat că "Ucraina nu a folosit şi nu intenţionează să folosească coridorul de cereale în scopuri militare", subliniind că "partea ucraineană respectă cu stricteţe prevederile acordului".

"În cadrul acestui acord, părţile s-au angajat să asigure un mediu sigur pentru funcţionarea coridorului de cereale", a indicat Nikolenko, insistând că "Ucraina nu a pus niciodată în pericol ruta cerealelor".

Purtătorul de cuvânt citat a mulţumit din nou ONU şi Turciei "pentru leadershipul în restabilirea funcţionării coridorului de cereale, care joacă un rol important în asigurarea securităţii alimentare globale".

Acest acord, semnat în iulie sub egida ONU şi a Turciei, a permis exportarea a milioane de tone de cereale blocate în porturi ale Ucrainei de la începutul ofensivei ruse la sfârşitul lui februarie.

Rusia şi-a suspendat în weekend trecut participarea la respectivul acord, acuzând Ucraina că a lovit nave ale flotei sale din Sevastopol (în Crimeea anexată), cu drone aeriene şi maritime, utilizând coridorul umanitar creat pentru exportul de cereale ucrainene.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Tarile NATO, ca de obicei, isi incalca toate acordurile semnate. A se vedea acordurile de la Minsk.

    1. Constatare cât se poate de corecta

      Memorandumul de la Budapesta 

      Memorandumul de la Budapesta este un tratat internațional semnat la 5 decembrie 1994 la Budapesta, Ungaria între Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia.[1] 

      Conținutul tratatului 

      Memorandumul se referă la dezarmarea nucleară a Ucrainei și prevede garanții de securitate a independenței sale. Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federația Rusă. În schimb, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia s-au obligat după cum urmează:[2] 

      Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă angajamentul față de Ucraina, în conformitate cu principiile Actului final al CSCE, să respecte independența și suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei. 

      Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă obligația lor de a se abține de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei, și că nici una dintre armele lor vor fi folosite vreodată împotriva Ucrainei decât pentru auto-apărare sau în alt mod, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite.

      ... 

    Mai mint si rusii, dar mincinosi mai mari ca ucrainienii nu exista. Cand auzi de declaratiile de la kiev, nu te poti astepta decat la minciuni gretoase

    1. Sunt gretoase si ale rusilor dar te-ai obisnuit cu ele daca stai mult printre ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb