Rusia, dispusă să furnizeze Transnistriei gaze pe care le-ar putea cumpăra de pe pieţele spot europene

R.S.
Internaţional / 16 ianuarie

Rusia, dispusă să furnizeze Transnistriei gaze pe care le-ar putea cumpăra de pe pieţele spot europene

Rusia a declarat joi că este dispusă să furnizeze gaze Transnistriei, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, care se confruntă cu o criză energetică majoră de când Moscova şi-a sistat livrările de gaze sub pretextul unui contencios financiar între Moscova şi Chişinău, transmite AFP.

Regiunea transnistreană, cu o jumătate de milion de locuitori dintre care o bună parte deţin cetăţenia rusă, se confruntă cu întreruperi de curent, căldură şi apă caldă, după ce gigantul rus Gazprom a închis robinetul pentru R. Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a asigurat joi că 'Moscova este pregătită să ajute Transnistria', fără să precizeze când şi cum intenţionează Rusia să aprovizioneze acest mic teritoriu de la frontiera cu Ucraina.

'Din punct de vedere logistic, partea moldoveană este cea care trebuie să ia măsuri pentru a garanta aprovizionarea cu gaze. Până în prezent, nu am auzit nicio declaraţie despre disponibilitatea acesteia', a afirmat Peskov într-o conferinţă de presă.

Liderul separatiştilor transnistreni pro-ruşi, Vadim Krasnoselski, s-a întâlnit marţi cu oficiali ruşi la Moscova pentru a încerca să găsească o cale de ieşire din criză, despre care a spus că ar putea duce la 'consecinţe umanitare oribile'.

Gazprom a oprit livrările de gaze pe 1 ianuarie sub pretextul unei dispute financiare privind datoria R. Moldova, pe care autorităţile de la Chişinău o contestă, într-un moment în care livrările de gaze ruseşti către ţările est-europene au fost oprite prin Ucraina în urma expirării contractului dintre Kiev şi Moscova cu privire la tranzit.

Gazele ruseşti destinate R. Moldova, aşadar şi Transnistriei, treceau de asemenea prin Ucraina. În principiu, R. Moldova (împreună cu Transnistria) ar putea beneficia în continuare de gaz rusesc dacă ar ajunge la un acord cu Moscova pentru livrări prin conducta TurkStream din Marea Neagră.

'În ceea ce priveşte rutele, plata şi tranzitul, toate acestea sunt în curs de negociere. Pentru moment, este prea devreme pentru a răspunde la aceste întrebări', a spus Krasnoselski după vizita sa la Moscova.

Citând surse, publicaţia rusă Kommersant relata miercuri, în ediţia sa online, că Tiraspolul şi Moscova iau în calcul ca variantă principală pentru restabilirea alimentării cu gaze a regiunii transnistrene achiziţionarea de gaze de pe pieţele spot europene, prin intermediul societăţii Nord Gaz DC. În perioada ianuarie - aprilie, se intenţionează livrarea a aproximativ 3 milioane de metri cubi de gaz zilnic, la un cost estimativ de circa 164 milioane de dolari, conform publicaţiei ruse. Se preconizează că cheltuielile pentru livrarea gazelor vor fi acoperite din bugetul Federaţiei Ruse.

În acelaşi timp, portalul Zona de Securitate a relatat miercuri că o firmă din R. Moldova, 'Natural Gaz DS' SRL, şi 'Tiraspoltransgaz', compania fiică a Moldova Gaz, ambele afiliate concernului rus 'Gazprom', au încheiat marţi un contract-cadru de livrare a gazelor naturale către regiunea transnistreană. Documentul a fost semnat chiar în ziua în care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a întors de la Moscova.

Premierul R. Moldova, Dorin Recean, a confirmat miercuri informaţia apărută în presă, conform căreia coproprietarul companiei Natural Gaz, Arcadie Vicol, este audiat de Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău (SIS). Potrivit portalului Deschide.md, Vicol - considerat un apropiat al oligarhului fugar Vlad Plahotniuc - este suspectat de 'trădare de patrie şi activităţi în favoarea Rusiei' prin implementarea unor scheme de livrare a gazelor în regiunea transnistreană.

Anunţul că Moscova ar putea livra gaze prin intermediul companiei Natural Gaz DS a stârnit semne de întrebare la Tiraspol, întrucât liderul separatist Vadim Krasnoselski declarase că regiunea va primi gaze ca 'ajutor umanitar' din partea Rusiei.

Proprietarul Natural Gaz DS, Arcadie Vicol, a precizat pentru portalul economic Mold-street din Chişinău că aceste gaze vor trebui să fie achitate de Transnistria, încă nu se ştie la ce tarife, ceea ce ar fi o premieră pentru regiunea din stânga Nistrului. În cei 32 de ani de când şi-a autoproclamat independenţa, Transnistria a consumat gaze ruseşti fără să plătească, timp în care datoria R. Moldova la Gazprom a tot crescut.

Între timp, autorităţile separatiste din Transnistria au instituit întreruperi zilnice de curent şi au închis mai multe industrii pentru a reduce presiunea în reţea.

Moldova de pe malul drept al Nistrului, care primea până nu demult o parte semnificativă din energia electrică de la centrală electrică Cuciurgan din Transnistria, nu a procedat până în prezent la întreruperi de curent datorită importurilor de energie electrică din România, conform AFP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si mujicii astia desculti mureau de grija europei ca “o sa inghete de frig” ca scad temperatura cu un grad de la 20C la 19C:-)…Numai la mujici vezi ambiguitatea asta, vrea un produs, dar altcineva sa-l plateasca si sa-i asigure transportul, ca el e “independent”:-). Nu ne spuneau mujicii ca ei sunt obisnuiti cu lipsurile si ei nu sufera asa tare, “lipsurile ii intaresc”:-)…”Tot elore”:-)!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb