Ministerul de Finanţe al Rusiei a anunţat, ieri, că se aşteaptă la dificultăţi bugetare serioase în perioada 2016-2017, în contextul încetinirii economice, conform Mediafax.
Totodată, un document guvernamental obţinut de agenţia de ştiri Reuters estimează deficitul de venituri la buget la peste 300 miliarde de dolari pentru 2017 - 2020.
"Ne aşteptăm la probleme majore în 2016 şi 2017. Acum este momentul să luăm decizii în privinţa reducerii cheltuielilor cu angajamentele asumate în trecut, astfel încât să ajungem la un buget echilibrat pe termen mediu şi lung", a declarat ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, conform agenţiei de ştiri Prime, citată de Mediafax.
Angajamentele privind cheltuielile sociale vor fi onorate, însă creşterile de salarii ar trebui însoţite şi de o îmbunătăţire a eficienţei, a mai spus oficialul. De asemenea, Siluanov a semnalat cheltuielile pentru apărare şi transferurile la Fondul de Pensii, cu un deficit semnificativ, ca fiind cele mai puternice presiuni asupra bugetului.
Putin a semnat, în luna mai a anului trecut, după preluarea unui nou mandat de preşedinte, mai multe decrete autorizând cheltuieli sociale. În total, 2.100 de miliarde de ruble (63,7 miliarde de dolari) sunt alocate de la buget în perioada 2014-2016 pentru respectarea decretelor respective, a spus ministrul, potrivit Mediafax.
Bugetul federal se va confrunta, probabil, cu un deficit de 10.000 de miliarde de ruble (302,5 miliarde de dolari) al veniturilor necesare pentru finanţarea angajamentelor statului în perioada 2017-2020, conform unui document care detaliază strategia bugetară a guvernului până în 2030. Un consilier prezidenţial, Andrei Belousov, a respins estimarea de 10.000 de miliarde de ruble ca fiind mult prea mare. Domnia sa a explicat: "Chiar şi în cazul unei variante de creştere economică lentă, cifra este complet nerealistă".
Conform scenariului analizat în documentul guvernamental, bugetul federal va înregistra deficit, chiar dacă preţurile actuale ridicate la petrol se menţin şi va fi acoperit în principal prin împrumuturi. În consecinţă, datoria guvernamentală va creşte de la 12% din PIB în acest an la 18,2% în 2030, aproape de limita de 20% stabilită de Ministerul de Finanţe, mai arată sursa citată.
Strategia bugetară este bazată pe un scenariu conservator în privinţa creşterii economice, cu o rată medie de 2,5% până în 2030.
Autorităţile ruse se aşteaptă ca economia să crească, în acest an, cu numai 1,4%, cel mai redus ritm începând din 2009 şi sub rata anuală de 7% înregistrată în timpul primelor două mandate de preşedinte ale lui Putin.