Polonia şi România devin în mod automat ţinte potenţiale ale Rusiei, pentru că găzduiesc elemente ale scutului american antirachetă, a afirmat ieri Consiliul de Securitate rus, citat de Interfax în pagina electronică, potrivit Mediafax.
Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Evgheni Lukianov, a declarat că statele baltice ar trebui să se gândească la ameninţările pe care le-au creat pentru ele însele prin găzduirea elementelor scutului antirachetă, în loc să se bazeze pe armele NATO. "Mai bine s-ar gândi la alte lucruri - desfăşurarea elementelor scutului antirachetă care vizează forţele noastre nucleare strategice, acolo este problema lor, pentru că devin ţinta noastră", a precizat Lukianov, adăugând: "Dacă le place să fie ţinte din cauza sistemelor americane de armament, este alegerea lor".
"Logica de conflict este că nimeni nu câştigă dintr-un conflict, dar cineva se trezeşte prins la mijloc", a afirmat oficialul rus, adăugând că statele baltice s-ar putea confrunta exact cu această situaţie.
Oficialul rus a refuzat să evalueze potenţialul armamentului greu pe care Statele Unite intenţionează să îl furnizeze ţărilor baltice. "Agitaţia nesănătoasă a anumitor state, noi membre ale blocului atlantic, nu este fundamentată de existenţa unor ameninţări din partea noastră", a subliniat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei. Aceste state "ar trebui să meargă la doctor (...). Probabil este vorba mai mult despre terapie decât de chirurgie. Această terapie este adresată acestor beneficiari - ţărilor baltice, Poloniei şi României", a mai spus Lukianov, potrivit agenţiei Interfax.
El a apreciat că Statele Unite aveau deja suficient armament şi trupe staţionate în Europa. "Câte piese de armament greu sunt staţionate la baza Ramstein din Germania? Câţi militari americani sunt staţionaţi acolo permanent?", a întrebat el.
Premierul Victor Ponta a reacţionat la mesajul Consiliului de Securitate al Rusiei, conform căruia Polonia şi România devin automat ţinte potenţiale pentru găzduirea scutului american antirachetă, spunând că România nu poate fi intimidată de ameninţări, iar scutul este fundamental pentru siguranţă.
"România nu poate fi intimidată de ameninţări! Scutul antirachetă e fundamental pentru siguranţa naţionala şi regională", scrie Ponta pe Twitter.
Moscova a denunţat în mai multe rânduri planul Alianţei Nord-Atlantice de a instala elemente ale scutului antirachetă în România şi Polonia.
În plus, Bulgaria, România, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane, a anunţat marţi secretarul Apărării, Ash Carter, în timpul unei vizite la Tallinn. Carter a anunţat că Statele Unite vor pre-poziţiona tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaţilor din cadrul NATO, neliniştiţi din cauza intervenţiei Rusiei în Ucraina.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.06.2015, 09:20)
"Logica de conflict este că nimeni nu câştigă dintr-un conflict, dar cineva se trezeşte prins la mijloc" - cit de corect suna pentru Romania care nu are conducatori care sa tina partea poporului si interesul adevarat al tarii!
"Agitaţia nesănătoasă a anumitor state, noi membre ale blocului atlantic, nu este fundamentată de existenţa unor ameninţări" - cine si cu ce s-a simtit amenintat pina nu au inceput sa aduca aliatii intru alianta armament si politici belicoase!