Rusia şi China vor construi o rafinărie petrolieră de 5 miliarde dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 septembrie 2010

Rafinăria ruso-chineză din Tianjin îşi va începe activitatea în 2015.

Rafinăria ruso-chineză din Tianjin îşi va începe activitatea în 2015.

"Rosneft", cel mai mare producător de ţiţei din Rusia, şi "China National Petroleum" Corp. au decis să construiască o rafinărie petrolieră în China, investiţie care se ridică la 5 miliarde de dolari.

Studiul de fezabilitate pentru rafinăria din Tianjin va fi gata în şase luni, iar lucrările de construcţie - în doi ani, a anunţat vicepremierul rus Igor Secin, totodată preşedinte al consiliului director din cadrul "Rosneft".

Rafinăria ar putea avea o capacitate de procesare de 13 milioane tone metrice de petrol pe an (260.000 barili zilnic), conform afirmaţiilor oficialilor "Rosneft". Aceştia aşteaptă ca rafinăria să devină operaţională în 2015.

Companiile din Rusia vor asigura 70% din ţiţeiul necesar unităţii de procesare, iar restul de 30% va proveni din ţările arabe.

Rusia, ţară bogată în resurse petroliere, îşi extinde legăturile energetice cu China, urmărind şi construcţia de conducte care să transporte petrol şi gaze naturale către cel mai mare consumator mondial de energie (China). Importurile petroliere ale Chinei au crescut cu 48% anul trecut şi aproape s-au dublat din 2005 până în prezent.

Pe de altă parte, Rusia şi China continuă să negocieze pe marginea livrărilor de gaze şi intenţionează ca, în prima jumătate a lui 2011, să ajungă la un acord cu privire la preţul de distribuţie către China.

Livrările de gaze vor fi făcute de "Gazprom", iar termenii acestor vânzări ar putea fi stabiliţi în cadrul vizitei preşedintelui Dmitri Medvedev la Moscova, în intervalul 26-28 septembrie. "Gazprom" intenţiona să exporte primele cantităţi de gaze spre China în 2011, însă neînţelegerile privind preţurile au împiedicat progresul discuţiilor.

China vrea să-şi extindă cooperarea energetică cu Rusia. Zonele de interes sunt: petrolul, gazele naturale, cărbunele, energia nucleară, conform vicepremierului chinez Wang Qishan. În acest sens, Rusia şi China au semnat, recent, trei acorduri de cooperare energetică.

În primele şase luni din 2010, Rusia a livrat cel puţin 6 milioane tone de cărbune Chinei, faţă de 9 milioane de tone pe întregul an 2009.

Importurile petroliere ale Chinei au crescut cu 48% anul trecut şi aproape s-au dublat din 2005 până în prezent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb