Rusia şi Ucraina au semnat acordul pentru tranzitul gazelor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2009

Ucraina a semnat, ieri, documentul privind tranzitul gazelor naturale pe teritoriul său, din Rusia către Europa, sub monitorizarea observatorilor trimişi de Comisia Europeană, condiţie cheie pentru reluarea livrărilor "Gazprom", relatează agenţiile de presă străine.

"Am semnat documentul astăzi (ieri - n.r.)", a declarat premierul ucrainean Iulia Timosenko, după ce a purtat discuţii cu Mirek Topolanek, premierul Republicii Cehe, ţara care deţine preşedinţia Uniunii Europene. La rândul său, Topolanek a subliniat: "Acum, nimic nu poate împiedica Rusia să reia livrările de gaze către Europa. Transportul acestora poate fi reluat in 36 de ore".

Documentul semnat ieri de Ucraina a fost parafat, sâmbătă, de Rusia şi Uniunea Europeană. Din partea Rusiei au semnat vicepremierul Igor Secin şi directorul executiv al "Gazprom", Alexei Miller, iar din partea UE, Martin Riman, ministrul ceh al industriei şi comerţului. O copie a documentului semnat de premierul ucrainean urma să fie trimis şi companiei "Gazprom".

După semnarea acordului, se pregătea începerea desfăşurării echipelor de observatori la punctele cheie ale tranzitului de gaze atât în Ucraina, cât şi în Rusia. Observatorii trebuie sa se asigure că gazul destinat clienţilor europeni le este livrat acestora în totalitate.

Iulia Timosenko, premierul ucrainean, l-a înştiinţat pe omologul său ceh că observatorii europeni pot monitoriza tranzitul gazului rus pe teritoriul ţării sale cel mult o lună. "Credem că acesta este un termen obiectiv, suficient pentru a observa onestitatea şi rigurozitatea Ucrainei", a spus Timosenko.

Premierul ucrainean a avertizat că ţara sa nu va plăti pentru gazul rusesc utilizat cu scopul de tranzit până când nu va încheia un acord cu Rusia, pe 2009, privind aceste apecte tehnice.

Conform declaraţiilor reprezentantului "Gazprom", Rusia va relua mai întâi livrările la volum limitat şi în principal pentru Balcani, zona cea mai afectată de întreruperea exporturilor de gaze.

Amintim că, săptămâna trecută, Rusia a întrerupt toate livrările de gaze către Europa, prin Ucraina, cele două ţări acuzandu-se reciproc de furt de gaz şi de nerespectarea termenilor contractuali privind tranzitul gazelor.

Europa primeşte 25% din necesarul de gaze din Rusia, 80% din această cantitate fiind transportată prin Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb