Speranţa de viaţă la naştere a ruşilor a scăzut în 2020 - pentru prima oară în aproape 20 de ani - din cauza noului coronavirus, cu aproape doi ani, potrivit unor date statistice publicate marţi de către Ministerul rus al Sănătăţii, relatează AFP, citat de news.ro.
Începând din 2003, acest ndicator creştea treptat în Rusia şi a atins 73,3 ani în 2019, după care a scăzut brusc la 71,5 ani din ianuarie în decembrie 2020.
Potrivit ministerului, această scădere se explică printr-un exces de decese din cauza covid-19, care a reprezentat "una dintre cele mai mari provocări" la adresa sistemului rus al sănătăţii.
Ministrul rus al Sănătăţii Mihail Muraşko a recunoscut, la jumătatea lui aprilie, că pandemia a avut "consecinţe democgarfice negative" şi a antrenat o scădere a speranţei de viaţă.
Preşedintele rus Vladimir Putin a stabilit săptămâna trecută drept obiectiv atingerea unei speranţe de viaţă în Rusia de 78 de ani până în 2030, catalogând situaţia demografică actuală a ţării drept "alarmantă".
Ministerul rus al Sănătăţii a confirmat marţi că Rusia a înregistrat o creştere a mortalităţii cu 17,9% faţă de 2019.
Guvernul rus este acuzat de minimalizarea consecinţelor pandemiei, prin înregistrarea doar a deceselor a căror primă cauză este noul coronavirus, în urma confirmării prin autopsie.
Agenţia rusă de statistică Rosstat anunţa în februarie peste 224.000 de morţi în legătură cu covid-19, în timp ce Guvernul a anunţat marţi, în mod oficial, un total de doar 108.588 de morţi din cauza covid-19 în bilanţul prezentat zilnic.
În urma unei prime izolări inpuse în primăvara lui 2020, Rusia a relaxat în mod treptat măsurile în lupta împotriva noului coronavirus, a dat asigurări că vârful pandemiei a trecut şi că nu vrea să penalizeze şi mai mult o economie deja slăbită.
Autorităţile mizează pe vaccinul Sputnik V, în pofida faptului că imunizarea în cadrul campaniei este slabă, din cauza neîncrederii ruşilor.
Vicepremierul rus însăcinat cu Sănătatea Tatiana Golikova a anunţat marţi că peste 12 milioane de persoane au fost vaccinate cu o primă doză de vaccin, reprezentând un pic peste 8% din populaţia rusă.