Evacuarea locuitorilor din regiunea rusă Kursk, parţial ocupată de armata ucraineană, a fost realizată luni printr-un acord între Rusia şi Ucraina, iar aceştia au ajuns deja în regiunea ucraineană Sumî, informează AFP.
"Există oameni (locuitori din regiunea Kursk) care sunt deja în Sumî astăzi. S-a ajuns la un acord cu Crucea Roşie şi partea ucraineană pentru ca aceştia să fie evacuaţi în Rusia prin Belarus", a declarat avocatul poporului din Rusia, Tatiana Moskalkova, citată de agenţiile de ştiri de stat RIA Novosti şi TASS.
Nu au fost furnizate alte detalii de către aceste media de stat. Autorităţile ucrainene nu au făcut niciun anunţ imediat, deoarece luni marchează trei ani de asalt rusesc asupra Ucrainei.
Kievul a spus deja că este în favoarea unei astfel de evacuări, dacă Moscova ar cere acest lucru.
La rândul său, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) din Ucraina a indicat că nu depinde de el să confirme anunţul rusesc.
"Pentru operaţiuni de repatriere de acest tip, depinde de părţile implicate în conflict să cadă de acord direct asupra detaliilor", a declarat pentru AFP Pat Griffiths, purtătorul de cuvânt al CICR în Ucraina.
"Dacă ambele părţi sunt de acord cu aceste detalii, suntem gata să sprijinim trecerea sigură şi demnă a civililor care doresc să se întoarcă în Rusia", a adăugat el, precizând că civilii ruşi din Sumî primesc deja asistenţă de la Crucea Roşie.
Armata ucraineană a ocupat în regiunea rusă Kursk în august 2024, şi controlează în continuare, în ciuda unei contraofensive majore a Rusiei, câteva sute de kilometri pătraţi pe care Kievul speră să le folosească drept monedă de schimb în cazul unor discuţii cu Moscova. Rusia ocupă aproximativ 20% din teritoriul ucrainean şi a exclus orice schimb de teritorii.
Sute sau chiar mii de civili ruşi, potrivit estimărilor, au fost prinşi în capcană de ofensiva ucraineană împotriva regiunii Kursk. Unii au reuşit să ajungă în regiunea ucraineană de graniţă Sumî.
În ultimele săptămâni, furia rudelor lor din Rusia a crescut, familiile dând vina pe Moscova pentru că nu a făcut mai mult pentru a-i evacua.
Schimbul de prizonieri de război şi de cadavre şi repatrierea civililor sunt un domeniu rar de cooperare între Moscova şi Kiev de când Rusia şi-a lansat asaltul asupra Ucrainei în urmă cu trei ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 15:24)
Numai la mujici vezi logica asta…in loc sa treaca directmujicul la ei, ii plimba Putler prin Ucraina si Belarus:-)…Clar ca nu-i vrea, si spera sa se mai “rareasca” pe drum…Nu mai bine ii relocau direct in Siberia, ca tot acolo vor ajunge:-)