Interzise de Tratatul de dezarmare nucleară americano-sovietic STARTII, autorizate din nou de tratatul START negociat de această dată între Statele Unite şi Rusia, trenurile nucleare care transporta rachete balistice gata de a fi lansate vor reveni pe căile ferate ruseşti, scrie Slate.fr.
Acestea ar trebui să devină operaţionale în 2018 potrivit blogului Foxtrotalpha specializat în chestiuni de apărare, transmite Hotnews.
"Sistemul feroviar de rachete de luptă", cum este denumit de armata rusă, funcţionează similar rachetelor balistice de pe un submarin nuclear dar este mult mai ieftin.
Faptul că sunt în permanentă deplasare şi că sunt dificil de distins de trenurile obsinuite de marfă fac din aceste sisteme o ţintă dificil de atins şi un armament ideal pentru aşa numita lovitură nucleară de ripostă.
Vagoanele lui "Barguzin", cum este numit acest tren, după denumirea unui vânt care suflă deasupra lacului Baikal, seamănă cu banalele vagoane frigorifice.
În total, ruşii vor să pună la punct cinci astfel de trenuri, care vor transporta fiecare şase rachete RS-24 capabile să susţină 4 focoase nucleare. În total, 24 de focoase termonucleare pe tren, fiecare dintre ele fiind capabile să distrugă un mare oraş de pe suprafaţa globului.
RS-24 este aproape imposibil de interceptat, în condiţiile în care ating o viteză de ordinul 20 Mach 20 şi au o precizie de ordinul a 50 de metri după un zbor de peste 10.000 kilometri.
Trenul nuclear este încă o dovadă a voinţei Rusiei de a-şi moderniza arsenalul nuclear şi de a reinstala echilibrul terorii cu occidentul.
Ambiţiile militare şi investiţiile în armată ale lui Vladimir Puţin ar putea fi însă afectate puternic de căderea liberă a cotaţiei petrolului şi de o profundă recesiune aşteptată pentru 2015.
Dacă, în ciuda dificultăţilor economice, Rusia va continua modernizarea sistemelor de armament nuclear, aceasta va fi demonstraţia că Puţin a reuşit să impună o strategie care seamănă mult cu cea din perioada Războiului Rece. Moscow Times evocă deja o nouă cursă a înarmărilor.
1. Nuantele din articol nu sunt complete
(mesaj trimis de Cristi C în data de 03.01.2015, 02:04)
Trebuia specificat ca Rusia si-a completat (pe buna dreptate, zic eu) doctrina militara acum cateva zile si considera ca extinderea NATO catre granitele sale, masarea de baze in apropiere si scutul anti-racheta ca fiind ATENTATE la suveranitatea Rusiei. Isi rezerva dreptul de a fi in alerta nucleara si de a raspunde nuclear daca va fi dominata chiar si de un atac conventional. Deci, dragi romani, suntem tinta pentru rachetele nucleare ale Rusiei. Sa Traiti Bine.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2015, 09:08)
Nu vrei tu, mai Cristi, sa-ti justifici acel "pe buna dreptate"?
Adica buna dreptate nu o au si tarile astea mici care s-au saturat de santajul si taxele de protectie ale Vecinului smardoi?
Sau tu esti responsabil cu propaganda Mamei Rusii?
Acel "sa traiti bine" ce rost are? Crezi ca poti manipula electoratul anti-flatulent in favoarea ideilor tale rusofile? Pai astia tocmai se saturasera de un lider "potent". Vrei sa ne iubim cu Putin?!
De foame am mai rabdat. Du-te si transmite-ti misiva la ambasada si spune-le ca unii romani pun orgoliul inaintea foamei.
2.1. Este "pe buna dreptate" (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 03.01.2015, 11:47)
NATO a primit avertismente din partea Rusiei in ultimii 20 de ani. Una este sa incluzi Polonia, Bulgaria, chiar si tarile baltice in NATO si alta este sa sprijini un corupt mafiot in Georgia, la granita Rusiei, care o ataca ziua in amiaza mare. Daca vezi santaje doar in tabara ruseasca inseamna ca habar nu ai cu ce se mananca politica internationala de forta.
Trebuie observat faptul ca Rusia a avertizat NATO sa nu mai agite apele la granita ei. Iar acum a tras o linie la trecerea careia ea este pregatita de razboi. Esti tu, anonimule, pregatit de razboi? Daca da, incepe cu niste exercitii de avertizare sonora si evacuare la miez de noapte in adapostul antibombardament. Fa niste exercitii cu masca de gaze pe fata. Haide. Incepe. Daca nu ai chef, atunci lasa pornirile astea de a pune baze militare la granita inamicului ca nu vor sfarsi bine.
2.2. Despre Putin (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 03.01.2015, 11:54)
"cu Putin" (sic) nu trebuie sa te iubesti. Poti, in schimb, sa ii acorzi putin respect si sa cauti sa ii intelegi punctele de vedere? Daca ai face asta ai vedea ca nu degeaba este cel mai influent om al planetei. Daca era un dictator nebun nu ar fi ajuns acolo. L-ar fi internat ai sai in primii cativa ani de conducere. Sau poate crezi ca intreaga Rusie este un neam de nebuni (care si l-au ales pe primul dintre ei), sociopati si criminali. Daca asta crezi, atunci aliniaza-te la concursurile ucrainiene in care se deseneaza afise despre cum "gandacii rusi" trebuie ucisi imediat cum ies la lumina.