Rutte exclude posibilitatea ca Olanda să ceară scuze Turciei

Alexandra Cismaru
Internaţional / 13 martie 2017

Mark Rutte (Sursa foto: Wikipedia)

Mark Rutte (Sursa foto: Wikipedia)

Actualizare 12:02 Ankara îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Olandei şi îi înmânează două note de protest

Ministerul turc de Externe l-a convocat pe însărcinatul olandez cu afaceri pentru a-i prezenta protestul Ankarei faţă de modul în care a fost tratat un ministru turc în Olanda în weekend şi faţă de ceea ce consideră o utilizarea "disproporţionată" a forţei împotriva unor manifestanţi care au participat la proteste în urma acestui incident, relatează The Associated Press, citat de News.ro.

Oficiali de la minister au declarat că însărcinatul cu afaceri de la Ambasada Olandei Daan Feddo Huisinga a fost convocat la sediul ministerului luni, unde un oficial de rang înalt din cadrul ministerului i-a înmânat două note de protest.

(A.C.)

------

Premierul olandez Mark Rutte a exclus ieri posibilitatea de a-şi cere scuze din partea Guvernului turc pentru tensiuni, dar şi-a exprimat speranţa că va exista o detensioare a situaţiei, relatează AFP.

"Este exclus să fie formulate scuze, ei ar trebui să îşi ceară scuze pentru ceea ce au făcut ieri (sâmbătă - n.r.)", a declarat Rutte pentru AFP.

"Este o cerere complet imposibilă şi nebunească", a adăugat premierul.

Guvernul olandez a decis sâmbătă să interzică aterizarea avionului ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care urma să participe sâmbătă la un miting, la Rotterdam, înainte de referendumul din 16 aprilie pentru sporirea prerogativelor prezidenţiale, potrivit News.ro.

Erdogan a acuzat Ankara de fascism şi a sugerat că ia în calcul posibilitatea de a le interzice diplomaţilor olandezi accesul în Turcia.

Premierul olandez Mark Rutte i-a atras atenţia lui Erdogan că "întrece limita".

În cursul serii de sâmbătă, ministrul pentru Familie a ajuns cu maşina la Rotterdam, dar a fost oprită să intre în Consulat şi a fost escortată la graniţa cu Germania.

Incidentul a dus la izbucnirea unui miting violent în faţa Consulatului Turciei la Rotterdam.

De asemenea, manifestanţi turci au aruncat cu ouă şi portocale în Consulatul Olandei la Istanbul şi în Ambasada Olandei la Ankara. Ambele fuseseră închise din motive de siguranţă.

Ministerul turc de Externe a transmis Olandei să nu îşi trimită înapoi ambasadorul la Ankara o perioadă de timp.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Olanda va plăti preţul pentru că a subminat relaţiile cu Ankara, relatează Reuters.

"Vor plăti cu siguranţă preţul şi vor învăţa ce este diplomaţia. Îi vom învaţa diplomaţia internaţională", a spus Erdogan într-un discurs rostit în marja unei ceremonii, la Istanbul.

El a comparat din nou decizia Olandei cu tactici "naziste" şi a avertizat că tratamentul la care a fost supus ministrul reprezintă o ascensiune a "rasismului şi fascismului", relatează AFP.

Pe de altă parte, liderul de la Ankara a mulţumit Franţei pentru că a permis vizita şefului diplomaţiei turce, respinsă de Olanda. "Franţa nu a căzut în această capcană", a subliniat el.

Anterior, ministrul turc de Externe a avertizat că Turcia va continua să ia măsuri împotriva Olandei, până când îşi va cere scuze pentru scandalul diplomatic izbucnit între cele două ţări.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat sâmbătă că afirmaţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a comparat olandezii cu naziştii, "întrec limita", relatează Reuters.

"Este o remarcă nebunească, bineînţeles", le-a spus Rutte jurnaliştilor în marja campaniei pentru alegerile din 15 martie. "Înţeleg că sunt furioşi, dar aceasta, bineînţeles, a întrecut limita", a adăugat el.

Olanda i-a interzis sâmbătă avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rottterdam - cea mai recentă dovadă a tensiunilor diplomatice generate între Ankara şi Occident de campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor preşedintelui.

"Sunt vestigii ale nazismului, sunt fascişti", a declarat preşedintele turc în marja unui miting organizat la Istanbul. "Puteţi să îi interziceţi ministrului nostru de Externe să zboare, dar, începând de acum, să vedem cum vor ateriza zborurile voastre în Turcia", a adăugat el.

Potrivit DPA, Ankara ia în calcul posibilitatea de a le interzice diplomaţilor olandezi accesul în Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe însărcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe.

Vizite ale miniştrilor turci în diverse ţări din Europa, organizate cu scopul de face campanie pentru tabăra "da" în referendumul cu privire la o sporire ale puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au provocat o nemulţumire în aceste state.

Acest subiect a ajuns temă de campanie în alegerile legislative din Olanda, unde Geert Wilders, liderul extremei drepte, a cerut interzicerea intrării pe teritoriul ţării a membrilor Guvernului turc.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb