RWEA şi RPIA solicită stringent autorităţilor asigurarea unui cadru legislativ predictibil

R.S.
Miscellanea / 27 mai

RWEA şi RPIA solicită stringent autorităţilor asigurarea unui cadru legislativ predictibil

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) si Asociaţia Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA) reprezentând producători, dezvoltatori, prestatori de servicii şi furnizori de echipamente din sectorul energiei regenerabile, cu o putere totală instalată de peste 5.5 GW, solicită stringent autorităţilor asigurarea unui cadru legislativ predictibil, care să permită accesul echitabil pe piaţă al tuturor proiectelor de producere a energiei electrice, conform unui comunicat transmis redacţiei.

În ultima perioadă, observăm cu îngrijorare în spaţiul public afirmaţii din partea reprezentanţilor unora dintre autorităţile si entităţile implicate în gestionarea sistemului energetic de a limita voit dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile (SRE) în baza unor asumpţii nejustificate, potrivit comunicatului.

La momentul actual, conectarea la reţea este una dintre principalele probleme cu care se confruntă industria, ca urmare atât a barierelor de natură legislativă, birocratică şi de finanţare, cât şi a dezvoltării insuficiente a reţelelor de transport şi distribuţie, aşa cum identifică studiul realizat de Consiliul Concurenţei şi ANRE. În acest context, în care conectarea la reţea este deja un proces dificil, orice modificări menite să încetinească ritmul de dezvoltare pot conduce, în final, la stoparea investiţiilor în sector. Reiterăm că până în 2030, România trebuie să adauge în mixul energetic cel puţin 15 GW de proiecte de energie fotovoltaică şi eoliană pentru a se alinia ţintelor asumate la nivel european.

Unul dintre argumentele principale ale limitării dezvoltării proiectelor SRE este presiunea suplimentară asupra reţelei generată de numărul considerabil de GW aflaţi în diferite stadii ale procesului de avizare. Cu toate acestea, nu putem vorbi în mod real, de o problemă cauzată de proiectele fotovoltaice şi eoliene - şi aici subliniem că este vorba de proiecte, nu de capacităţi de producţie în operare - care, în cazul in care vor ajunge la faza de construcţie, vor plăti toate lucrările necesare pentru accesul la reţea din fonduri proprii. Pentru gestionarea acestei situaţii, asociaţiile de profil reprezentative pentru industria regenerabila, RWEA si RPIA, au propus în nenumărate rânduri introducerea unor măsuri care să conducă la o piaţă competitivă, bazată pe criterii clare de acces la reţea - şi aici enumerăm doar introducerea garanţiilor pentru conectarea la reţea, transparentizarea procedurilor de racordare şi a actualizarea situaţiei la zi, se menţionează în comunicat.

Dezvoltarea SRE este un proces competitiv care implică o serie de factori, precum consideraţii economice, disponibilitatea terenurilor, impactul asupra mediului şi securizarea conectării la reţea, pe fundalul unui cadru legislativ impredictibil. Drept urmare, numărul GW în avize nu este un indicator al proiectelor care vor fi construite şi operaţionale, lucru evident şi din situaţia similară întâlnită în perioada de dezvoltare de la începutul anilor 2010.

Energia regenerabilă este pilonul principal al decarbonizării, cu o contribuţie semnificativă la economia naţională, estimată de RWEA şi RPIA pentru perioada 2020-2023 la peste 200 de milioane de euro doar din taxele achitate în diferitele etape ale procesului de avizare, la care se adaugă un câştig net de 1,3 milioane euro pentru fiecare 1 milion euro investit în sector şi un aport incomensurabil la securitatea energetică, atât la nivel naţional, cât şi regional, prin furnizarea de energie Republicii Moldova şi Ucrainei. Pentru a capitaliza beneficiile tranziţiei energetice, este necesar ca România să adopte un model flexibil şi descentralizat, aşa cum se întâmplă deja la nivel european, nu să menţină acest model rigid, care afectează toţi actorii implicaţi, de la dezvoltatori la OTS, OD şi, inclusiv, la consumatorii finali, se arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb