Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s (S&P) atrage atenţia autorităţilor de la Bucureşti că planurile fiscale restrictive ar putea să fie ameninţate de presiuni sociale şi de aşteptări nerealiste de creştere economică.
Bugetul de austeritate pentru 2009 al României a fost aprobat săptămâna trecută. Acesta prevede o ţintă ambiţioasă de deficit fiscal de 2% din produsul intern brut (PIB), comparativ cu 5% anul trecut, în cadrul unui efort întâmpinat pozitiv de banca centrală şi de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Analistul Marko Mrsnik, al agenţiei de rating, a spus că Standard & Poor"s nu este convinsă încă de faptul că Bucureştiul îşi poate îndeplini obiectivele, la patru luni după ce a retrogradat România, scoţând calificativul ţării din categoria cu recomandare de investiţii.
"Problema este, în primul rând, că bugetul se bazează pe premise macroeconomice care par excesiv de optimiste şi, în al doilea rând, care se vor dovedi dificil de implementat", a declarat Mrsnik, în cadrul unui interviu acordat Reuters, preluat de Newsin. "Puterea coaliţiei de guvernare ar putea fi testată pe măsură ce planurile fiscale restrictive ar putea să se confrunte cu presiuni din cauza cererilor populare de cheltuieli crescute, pentru a contrabalansa efectele problemelor economice continue", a adăugat analistul agenţiei de rating.