România este printre cele mai vulnerabile ţări din lume la criza creditelor din SUA, alături de Liban şi Turcia, după Islanda, care prezintă cel mai mare risc, iar Chile este statul cel mai puţin vulnerabil datorită bilanţului extern şi guvernamental solid, susţin analiştii S&P.
Raportul Standard&Poor"s indică faptul că economiile emergente din Europa de Est sunt cele mai vulnerabile, în condiţiile unei înrăutăţiri a crizei creditării, la nivel global.
Gradul de vulnerabilitate este corelat în mod direct cu gradul de dependenţă faţă de influxurile de capital pentru finanţarea dezechilibrelor financiare şi pentru a preîntâmpina eventualele crize ale balanţei comerciale.
Recentul raport "Standard&Poor"s" privind perspectiva negativă de rating a ţării noastre se datorează recentelor semne de supraîncălzire a economiei şi a condiţiilor dificile de creditare. Politicile fiscale şi bugetare expansioniste continuă să alimenteze cererea internă datorată creşterii creditului. Aceste evoluţii au dus la dezechilibre şi la creşterea dependenţei faţă de finanţarea externă, pe măsură ce investiţiile străine directe acoperă tot mai puţin din deficitul de cont curent.