S-A DESCHIS SEZONUL MOŢIUNILOR Şova şi Teodorovici, criticaţi de parlamentarii opoziţiei

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 27 septembrie 2018

Parlamentarii opoziţiei au intrat în sesiunea de moţiuni simple. După moţiunea împotriva ministrului Agriculturii, respinsă ieri de deputaţi, aleşii opoziţiei au mai introdus două moţiuni simple: una împotriva ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici şi alta împotriva ministrului Transporturilor Lucian Şova.

Parlamentarii PNL îi cer ministrului Finanţelor, în moţiunea simplă depusă la Camera Deputaţilor, să ia măsuri pentru o amplă reformă în acest domeniu, solicitându-i, totodată, "să nu intre în corul lui Liviu Dragnea, care vântură strategii pentru 2040, în timp ce Darius Vâlcov este de fapt şeful politicii bugetare".

Moţiunea depusă de liberali este intitulată "Tripleta Dăncilă, Vâlcov, Teodorovici sugrumă administraţia publică din România" şi în textul ei se spune că "situaţia bugetară începe să scoată la iveală amatorismul celor care au proiectat o construcţie bugetară profund eronată, bazată pe fantezii, cu încasări bugetare uriaşe, şi pe iluzia demarării unor proiecte de investiţii, care ar fi trebuit să stimuleze mediul economic din România ca să devină mai competitiv pe piaţa europeană".

Autorii moţiunii susţin că oricine consultă documentele sintetice ale execuţiei bugetare din primele 7 luni ale anului poate să constate că, sub conducerea lui Eugen Teodorovici, veniturile din surse fiscale au ajuns la minime istorice. Conform semnatarilor, veniturile fiscale au scăzut în anul 2018 cu 10% faţă de anul 2017 şi cu 20% faţă de anul 2016, în timp ce, în luna august, ANAF a înregistrat un deficit de încasări de peste 1 miliard de lei.

Liberalii afirmă că guvernul Dăncilă s-a împrumutat cu peste 100 miliarde lei şi datoria publică acumulată a ajuns la peste 306 miliarde lei.

PNL a transmis: "Guvernul se împrumută tot mai mult, nu ca să cons­truiască autostrăzi şi căi ferate, nu ca să modernizeze şcoli şi spitale, ci ca să asigure cheltuielile curente ale statului român".

Deputaţii PNL susţin că peste 3.000 de primari din România au fost păcăliţi fără scrupule, promiţându-li-se bani mai mulţi pentru salarii mai mari, bani mai mulţi pentru investiţii, pentru bugete echilibrate şi pentru o descentralizare financiară reală.

Liberalii îl acuză pe ministrul de Finanţe : "După ce aţi confis­cat resursele financiare ale primăriilor, aţi găsit soluţia «salvatoare» şi i-aţi trimis pe primari să se împrumute. Ne-aţi amintit de situaţia hoţului de buzunare care, după ce îţi fură portofelul, se oferă primul să îţi acorde un împrumut şi se mai laudă că îţi oferă şi o dobândă avantajoasă!".

În moţiunea depusă de 35 de senatori PNL şi USR împotriva ministrului Transporturilor Lucian Şova se arată că acesta "a adus în stare de dezastru sectorul rutier şi calea ferată din Româ­nia" şi se atrage atenţia asupra realităţilor care generează zilnic blocaje în trafic în aproape toate localităţile din ţară, dar mai cu seamă în municipii şi oraşe.

Autorii documentului susţin că ministrul Transporturilor trebuie să facă un pas în spate, deoarece există multe disfuncţionalităţi în domeniu şi pare incapabil să întocmească proiecte care să fie finanţate din fondurile europene.

Moţiunea arată: "Chiar colega dumneavoastră de partid, doamna comisar european Corina Creţu, a tras un semnal de alarmă şi s-a declarat extrem de îngrijorată. Un singur proiect a fost depus de România pe Programul Operaţional Infrastructură Mare, şi anume metroul Gara de Nord - Otopeni, neexistând alte proiecte noi pe infrastructura de transport. A fost un avertisment adresat direct dumneavoastră, domnule ministru Lucian Şova, prin care sunteţi pur şi simplu acuzat de dezinformare. (...) Această situaţie nu mai poate continua".

Semnatarii moţiunii susţin că actualul ministru al Transporturilor reprezintă o vulnerabilitate tot mai pronunţată la adresa sistemului nostru de transporturi şi la infrastructura de transport.

Cele două moţiuni simple vor fi dezbătute sătămâna viitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb