Are de 5,4 ori masa Soarelui şi se află în interiorul sistemului stelar binar cu raze X. Prezenţa acestei găuri negre, botezată XTE J 1859+226, până acum doar suspectată de specialiştii de la Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC), a fost în sfârşit confirmată, după 12 ani de la descoperirea ei, potrivit Realitatea.net.
Sistemele binare cu raze X sunt sisteme stelare compuse dintr-un obiect ceresc compact (care poate fi atât o stea de neutroni, cât şi o gaură neagră) şi o stea normală. Obiectul compact aspiră materie din stea şi îşi măreşte treptat masa printr-un proces de absorbţie denumit concreţiune. Se cunosc doar 20 de sisteme binare alcătuite dintr-o gaură neagră, faţă de o populaţie estimată la 5.000 doar în Calea Lactee. Iar XTE J 1859+226 se găseşte în constelaţia Vulpea şi a fost descoperită în 1999.
Majoritatea stelelor cu neutroni cunoscute au o masă de circa 1,4 ori, maxim 2, mai mare decât masa Soarelui. Astrofizicienii sunt convinşi că atunci când această masă o depăşeşte de 3 ori pe cea a Soarelui (precum în cazul de faţă), stelele cu neutroni nu mai sunt stabile şi se prăbuşesc formând o gaură neagră. Aşadar, măsurarea masei obiectelor compacte este utilă pentru a determina ce sunt ele exact.