S-au "rătăcit" 41 de miliarde de dolari din fondurile pentru climă de la Banca Mondială

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 octombrie

S-au "rătăcit" 41 de miliarde de dolari din fondurile pentru climă de la Banca Mondială
Călin Rechea

Un raport al organizaţiei neguvernamentale Oxfam (Oxford Committee for Famine Relief), publicat înainte de reuniunile anuale ale Băncii Mondiale şi FMI de la Washington, arată că până la 41 de miliarde de dolari din fondurile pentru climă ale Băncii Mondiale - aproape 40% din toate fondurile pentru climă plătite de Bancă în ultimii şapte ani - nu sunt contabilizate din cauza practicilor deficitare de păstrare a evidenţelor.

În urma unui audit realizat de Oxfam asupra portofoliului de proiecte climatice finanţate de Banca Mondială în 2017 - 2023, s-a constatat că între 24 şi 41 de miliarde de dolari nu au fost contabilizate între momentul aprobării proiectelor şi momentul închiderii acestora.

Comunicatul de pe site-ul Oxfam subliniază că "nu există nicio înregistrare publică clară care să arate unde s-au dus aceşti bani sau cum au fost utilizaţi, ceea ce face imposibilă orice evaluare a impactului acestora".

De asemenea, nu este clar în ce măsură fondurile au fost cheltuite pentru iniţiative legate de climă la nivelul ţărilor cu venituri mici şi mijlocii.

Fondurile externe sunt deosebit de importante pentru aceste ţări, mai ales pe fondul presiunilor constante exercitate de ţările dezvoltate pentru "decarbonizare", care nu înseamnă altceva decât condamnarea lor la subdezvoltare.

"Banca se laudă imediat cu finanţările sale de miliarde pentru proiectele climatice, dar aceste cifre se bazează pe ceea ce plănuieşte să cheltuiască, nu pe ceea ce cheltuieşte efectiv odată ce un proiect începe să funcţioneze", declarat Kate Donald, şefa biroului Oxfam International din Washington.

Transparenţa ar trebui să fie un aspect fundamental al finanţărilor climatice, mai ales în condiţiile în care Banca Mondială este cel mai mare furnizor multilateral de finanţare pentru astfel de proiecte, cu o cotă de 52% din finanţările cumulate ale tuturor băncilor multilaterale de dezvoltare.

Comunicatul de la Oxfam aminteşte că problema finanţării proiectelor de combatere a schimbărilor climatice ocupă un loc central în cadrul conferinţei ONU din acest an organizate de Azerbaidjan, iar organizaţia avertizează că "lipsa de transparenţă a cheltuielilor ar putea submina încrederea în eforturile globale de finanţare a combaterii schimbărilor climatice în acest moment critic".

Kate Donald a mai declarat că lipsa contabilizării precise a cheltuirii banilor nu este doar o problemă de supraveghere birocratică, ci reprezintă o încălcare fundamentală a încrederii.

Şefa biroului Oxfam International din Washington a atras atenţia şi asupra unui alt fenomen deosebit de îngrijorător.

"A trebuit să trecem prin straturi de rapoarte complexe şi incomplete şi, chiar şi atunci, datele erau pline de lacune şi inconsecvenţe. Faptul că aceste informaţii sunt atât de greu de accesat şi de înţeles este alarmant", a subliniat Kate Donald.

În opinia sa, "nu ar trebui să fie nevoie de o echipă de cercetători profesionişti pentru a afla cum sunt cheltuite miliardele de dolari destinate acţiunilor climatice", iar "aceste informaţii ar trebui să fie transparente şi accesibile tuturor, mai ales comunităţilor care ar trebui să beneficieze de finanţarea combaterii schimbărilor climatice".

Investigaţia Oxfam a subliniat că inclusiv obţinerea informaţiilor de bază cu privire la modul în care Banca Mondială utilizează finanţarea pentru climă a fost minuţioasă şi dificilă.

Poate că acest "amănunt" din comunicatul Oxfam a determinat organizaţiile de presă care l-au preluat să nu se sfiască să declare că "cel mai probabil, aceste fonduri au fost furate".

Şi atunci, cum să nu fie promovată catastrofa climatică prin toate mijloacele, când este aşa de profitabilă pentru multă "lume bună"?

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O nimica toată!

    VAI, VAI = IARPOLITIA MONDIALA, IA ... NU LE GASESC NICI PE ELE, NICI HOTUL!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb