Salariile constructorilor nu vor mai creşte până la sfârşitul anului

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 10 septembrie 2008

Salariile muncitorilor din construcţii nu vor mai creşte până la sfârşitul anului, pe fondul reducerii activităţii din sectorul construcţiilor şi comprimării pieţei, a declarat ieri preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu.

"Din cauza reducerii considerabile a activităţii din construcţii, în lunile de iarnă, nu putem vorbi de o creştere a salariilor muncitorilor, ci chiar de o diminuare a veniturilor acestora. Salariile vor trebui, însă, să crească în prima parte a anului viitor cu 15-20%, pentru că numai aşa vom putea diminua deficitul de angajaţi din domeniul construcţiilor", a afirmat Plosceanu.

El a mai spus că deciziile privind creşterile salariale se iau în luna decembrie, în funcţie de proiectele ce se vor anunţa în infrastructură şi în domeniul imobiliar.

Firmele din construcţii se aşteaptă ca, în următoarele şase luni, numărul angajaţilor din domeniu să crească cu aproape 10.000, ca urmare a importului de muncitori din zona asiatică şi a întoarcerii românilor acasă.

"Estimez că, în prima parte a anului viitor, deficitul de forţă de muncă din construcţii va scădea sub 50.000 de muncitori, ca urmare a majorării salariilor în România. Această creştere a numărului de angajaţi va fi acoperită în proporţie de 15-20% de muncitori din China şi Turcia", a mai spus Plosceanu.

Antreprenorii susţin că în construcţii lucrea-ză în acest moment aproape 1.000 de muncitori străini, în majoritate din Turcia şi China.

La sfârşitul lui 2007, 6.454 cetăţeni străini aveau reşedinţa permanentă în România şi 43.786 de străini aveau reşedinţa temporară, potrivit datelor Oficiului Român pentru Imigrări (ORI). Statele din care provin cei mai mulţi străini care au obţinut permis de muncă în România sunt Turcia, China şi Republica Moldova.

În acest an, ORI a fost autorizat să elibereze 10.000 de permise noi de muncă pentru cetăţenii străini care vor să lucreze în Româ-nia.

În iulie, salariul mediu net în construcţii era de 1.107 lei (309 euro), în creştere cu 5% faţă de luna anterioară. Cea mai mare creştere a veniturilor angajaţilor din cons-trucţii s-a înregistrat în luna martie, când salariul net a crescut cu 6,3% şi a ajuns la 999 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Salariilor încasate de constructorii din Româ-nia sunt de cel puţin trei ori mai mici decât cele similare din ţările vestice. Muncitorii români - necalificaţi - care lucrează în Cipru, Franţa şi Italia câştigă lunar cel puţin 900 de euro, la care se adaugă cazarea, masa şi asigurarea medicală.

În Germania, salariile medii încasate variază între 800 şi 1.200 de euro, iar în Spania între 650 şi 2.300 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb