SALVAREA "COPA COGECA": Timpuri noi pentru agricultori

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 27 august 2008

Timpuri noi pentru agricultori

Subvenţii la hectar de minimum 150 de euro, pentru 2009

Rezerva de grâu a statului ar putea ajunge la 2,2 milioane tone de grâu şi 1,5 milioane de tone porumb

O bună parte din problemele agriculturii naţionale şi-ar putea găsi rezolvarea în luna octombrie, la Bruxelles, când va avea loc Congresul European al Agricultorilor. Partea română, reprezentantă de Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), membră a "Copa Cogeca" (n.n. cea mai mare organizaţie profesională agricolă din UE), a pregătit o serie de solicitări pentru îmbunătăţirea agriculturii naţionale, ce vor fi prezentate şi supuse votului delegaţiilor celorlalte state membre ale UE şi ulterior înaintate spre aprobare Comisiei Europene.

Propunerile FNPAR au ca scop majorarea subvenţiei la hectar, creşterea cantitativă a rezervei de stat la culturi precum grâul sau porumbul, dar şi aprobarea culturilor modificate genetic la porumb şi soia în România. Viorel Matei ne-a declarat că FNPAR va propune, la Bruxelles, în colaborare cu delegaţiile altor state nemulţumite de subvenţiile mici, acordarea unei subvenţii, pentru 2009, de minimum 150 de euro la hectar, din fonduri europene, care, care ulterior poate ar putea fi completată prin fonduri de la bugetul de stat. Viorel Matei a sublinat că, astfel, agricultorul român ar putea beneficia de o subvenţie la hectar de minimum 150-200 de euro, care ar atenua creşterile preţului la motorină sau la îngrăşăminte chimice.

Liderul FNPAR a apreciat că procesul de "reaşezare" a subvenţiilor europene este unul firesc atâta timp cât România şi-a onorat toate angajamentele financiare cu UE. Precizăm că, pentru anul 2009, subvenţia prevăzută agricultorilor români este de circa 108 euro, la hectar.

De asemenea, FNPAR va solicita majorarea cantitativă a rezervei de stat la grâu, de la 300.000 de tone, la 2,2 milioane de tone, ca în Ungaria. Viorel Matei ne-a precizat că FNPAR va propune şi extinderea rezervei de porumb, inexistentă, după spusele sale la ora actuală, la un nivel de circa 1,5 milioane de tone. Astfel, potrivit lui Matei, statul român ar putea urma modelul vecinilor ungari, care "jonglează" cu rezerva de stat prin intervenţii pe piaţă şi export. În situaţia noastră, în condiţiile unei recolte de 6 milioane de tone de grâu, o rezervă de 2,2 milioane a statului ar putea aborbi peste 30% din recoltă la un preţ de invervenţie bun, iar producătorii ar avea de câştigat întrucât ar putea să-şi valorifice cerealele la un preţ bun, când situaţia o perimite. Matei a adăugat că statul ar putea exporta o bună parte din această rezervă, iar un procentaj obţinut prin comerţul extern ar putea fi realocat producătorilor.

Pe de altă parte, FNPAR, alături de structurile similiare din alte ţări UE, mai cere introducerea culturilor modificate genetic, de soia şi porumb şi în România. Potrivit FNPAR astfel s-ar obţine soiuri mai rezistente la paraziţi şi frig. În acest sens, ţara nostră mizează pe voturile delagaţiilor din Franţa, Spania şi Polonia (n.r. state cu suprafaţă agricolă mare şi cu un număr de voturi în Copa Cogeca care ne-ar putea asigura majoriatea pentru aprobare) dar şi pe ţări cu suprafeţe mai mici, gen Portugalia, care şi-au manifestat, până în acest moment, sprijinul faţă de România la nivel declarativ. Întrucât şansele obţinerii unui vot de aprobare sunt mari, propunerile vor ajunge pe masa Comisiei Europene, care prin, legislaţie comunitară, poate obliga autorităţile noastre să se conformeze îndeosebi în privinţa rezervei de stat şi a culturilor modificate genetic.

Sprijin pentru culturile agricole de toamnă

Producătorii agricoli vor beneficia şi anul acesta de sprijin de la stat pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. Cel puţin aşa promite Ministerul Agriculturii.

Gheorghe Albu, secretar de stat, în cadrul Ministerului Agriculturii, ne-a declarat că ministerul pregăteşte pentru agricultori scheme de sprijin pentru înfiinţarea culturilor de toamnă care vor include şi subvenţia de 1,65 de lei acordată pentru achiziţia de motorină. Albu ne-a precizat că pachetul pregătit de minister va include atât alocări financiare cât şi alte modalităţi de sprijin în conformitate cu normele UE. Potrivit lui Albu, schemele de sprijin vor fi gata în următoarele două săptămâni. Acesta a subliniat că alocările financiare nu vor fi mai mari decât cele din toamna anului trecut, când am avut secetă de mare amploare. Precizăm că, anul trecut, agricultorii au primit pentru înfiinţarea culturilor de toamnă 500 de lei la hectar pentru grâu, 450 de lei pentru rapiţă şi 400 de lei pentru alte culturi, gen orz, orzoaică. La rândul său, Viorel Matei ne-a declarat că dacă statul nu acordă un sprijin financiar producătorilor, recolta din primăvara lui 2009 va avea de suferit, întrucât numărul suprafeţelor recoltate se va reduce considerabil. Matei a precizat că FNPAR solicită guvernanţilor un sprijin pentru compesare energetică (n.n. pentru atenuarea creşterii de preţ la motorină şi îngrăşăminte chimice) de 300 de lei la hectar. La rândul său, Ştefan Nicolae, preşedintele sindicatului "Agrostar", ne-a declarat, recent, că organizaţia sa cere, în acest scop, un sprijin de 1.000 de lei la hectar.

Administrare specială la SNIF, până în martie 2009

Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) va beneficia de o prelungire a administării speciale şi a protecţiei fiscale pentru o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni. Întrucât SNIF nu este pregătită pentru privatizare, o parte dintre problemele societăţii nefiind rezovate, iar administrarea specială şi protecţia fiscală a statului expiră la începutul lunii septembrie, Ministerul Agriculturii va prelungi, prin ordin, actuala formă de funcţionare a societăţii. "Ordinul este în curs de finalizare, iar administrarea specială şi protecţia fiscală la SNIF vor fi prelungite între trei şi şase luni", ne-a declarat Gheorghe Albu. Secretarul de stat a precizat că noul ordin va fi finalizat în scurt timp, acesta urmând a intra în vigoare imediat ce expiră actualul act normativ semnat de fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş care instaura, la SNIF, protecţia fiscală a statului şi administrarea specială pentru o perioadă de un an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb