Salvarea Corpbank va majora deficitul Bulgariei la peste 3% din PIB

Bănci-Asigurări / 13 iulie 2014

Salvarea Corpbank va majora deficitul Bulgariei la peste 3% din PIB

Actualizare 15:25 Preşedintele băncii bulgare CCB a fost reţinut

Preşedintele director executiv al băncii bulgare Corporate Commercial Bank (CCB), Orlin Rusev, va fi pus sub acuzare pentru deturnare de fonduri, acesta fiind reţinut vineri în legătură cu dispariţia din bancă a unor fonduri de ordinul milioanelor de leva, relatează Novinite.

Banii ar fi fost scoşi din bancă în saci şi înmânaţi unei persoane care acţiona în numele acţionarului majoritar al CCB, Ţvetan Vasilev, care este şi el urmărit de procuratură.

Potrivit acuzaţiilor, Rusev a aprobat personal retragerea de fonduri.

O casieră, Margarita Petrova, a fost la rândul ei reţinută vineri şi acuzată de deturnarea "unei sume foarte mari de bani".

Procuratura urmează să ceară duminică arestarea lui Rusev şi Petrova, care sunt acuzaţi şi de complicitate.

Ţvetan Vasilev, care se află la Viena din luna iunie, a declarat pentru postul de televiziune bTV că nu se ascunde şi că va reveni în Bulgaria în următoarele câteva zile.

Pilotul avionului cu care Vasiliev a părăsit Bulgaria luna trecută, Stefan Stefanov, a declarat că nu au fost transportaţi bani la bordul aeronavei.

Stefanov a făcut comentariile la două zile după ce au apărut informaţii potrivit cărora Vasilev a retras 206 milioane leva (103 milioane euro) din CCB, chiar înainte să ceară băncii centrale ca instituţia de credit să fie pusă sub supraveghere din cauza epuizării lichidităţilor.

Banca Naţională a Bulgariei (BNB) a anunţat vineri lipsa unor documente referitoare la credite în valoare de 3,5 miliarde de leva (1,75 miliarde euro), dintr-un total de 5,4 miliarde de leva, potrivit rezultatelor unui audit independent efectuat la a patra mare bancă din Bulgaria.

Rezultatul controlului a determinat BNB să decidă revocarea licenţei CCB şi naţionalizarea subsidiarei acesteia, Credit Agricole Bulgaria.

---

Fondurile de stat necesare pentru salvarea Corporate Commercial Bank (Corpbank) vor majora deficitul fiscal al Bulgariei, posibil la peste 3% din PIB în 2014, a avertizat vineri ministrul bulgar de Finanţe, Petar Chobanov, transmite Reuters.

Banca centrală a Bulgariei a anunţat vineri că va retrage licenţa de funcţionare a Corpbank, a patra mare bancă a ţării, şi va transfera activele viabile şi pasivele către o filială a entităţii financiare, dar va alerta şi procuratura cu privire la posibile practici ilegale la Corpbank.

Bulgaria va emite obligaţiuni pentru a sprijini salvarea băncii, iar anul acesta deficitul ar putea depăşi limita de 3% din PIB stabilită de UE, faţă de o ţintă planificată de deficit de 1,8% din PIB în 2014, a declarat Petar Chobanov.

Acesta a adăugat că banca are nevoie de aproximativ 1,5-2 miliarde de leva (1,39 miliarde de dolari) dar eventuala majorare a deficitului va fi realizată doar în acest an.

Acţionarul principal al Corpbank este omul de afaceri TsvetanVassilev, cu peste jumătate din titluri, în timp ce Fondul Suveran de Investiţii din Oman deţine o participaţie de aproximativ 30%, iar VTB Asset Management din Rusia are aproape 10% din acţiuni. La finele lunii martie, Corpbank avea un portofoliu de credite în valoare de cinci miliarde de leva (3,5 miliarde de dolari) şi un capital de 622 milioane de leva.

Sistemul financiar bulgar a trecut luna trecută printr-o criză după ce a treia, respectiv a patra bancă din Bulgaria, First Investment Bank şi Corporate Commercial Bank (Corpbank), au fost luate cu asalt de un număr mare de deponenţi care s-au grăbit să-şi retragă economiile după ce o serie de articole din presa, dar şi emailuri şi SMS-uri ridicau semne de întrebare cu privire la solvabilitatea băncilor respective.

În reacţie, Comisia Europeană a acordat Bulgariei o linie de credit de 3,3 miliarde leva (2,31 miliarde de dolari) pentru a asigura suficientă lichiditate în sistemul bancar bulgar. De asemenea, Ministerul bulgar de Finanţe a anunţat că a vândut titluri de stat cu scadenţa la cinci luni în valoare de 1,23 miliarde leva (860,56 milioane de dolari) pentru a se asigura că are suficiente fonduri pentru a menţine lichiditatea din sistemul bancar.

În prezent, există 29 de bănci comerciale care operează în Bulgaria, iar băncile străine controlează aproximativ trei sferturi din activele sectorului bancar. Printre băncile străine cu operaţiuni în Bulgaria se numără UniCredit, Raiffeisen Bank, OTP, National Bank of Greece, EFG şi Alpha Bank. Depozitele bancare în monedă locală şi valută sunt garantate până la 196.000 de leva (100.000 de euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb