Organizaţia Salvaţi Bucureştiul a iniţiat şapte procese împotriva Primăriei Sectorului 5, pentru că nu deţine o arhivă publică în variantă electronică a actelor de urbanism , deşi este obligatoriu prin lege, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Prin proiectul Participare publică şi acţiune juridică pentru decizii de mediu mai bune în Bucureşti, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, alături de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) şi-au propus să transparentizeze activitatea instituţiilor cu potenţial impact asupra mediului şi să îi înveţe pe cetăţeni să participe la luarea deciziilor care îi afectează.
Pentru aceasta, Salvaţi Bucureştiul a cerut de la Primăria Generală, toate cele şase primării de sector, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi autorităţile de cultură informaţii despre intervenţiile autorizate asupra spaţiului urban din august 2014 până în decembrie 2015. Deşi legea obligă la publicarea din oficiu a unor date despre aceste acte, majoritatea instituţiilor nu aveau afişate pe pagina de internet niciun fel de informaţii, ba mai mult, au refuzat să le furnizeze la cerere.
Din aceste motive, Salvaţi Bucureştiul a iniţiat şapte procese împotriva Primăriei Sectorului 5, a cărei pagină de internet nici nu era funcţională. Toate procesele au fost câştigate şi, fiind obligată de instanţă, Primăria a început să furnizeze extrase anonimizate din arhiva instituţiei. Aceste extrase erau scrise de mână, pentru că autoritatea nu are un sistem de arhivare electronic şi, prin urmare, nu le poate publica pe pagina de internet proaspăt refăcută, trasmite comunicatul.
Asociaţia arată faptul că investiţia efectuată cu portalul instituţiei este binevenită, însă acesta din urmă trebuie să uşureze accesul publicului la serviciile la care are dreptul prin lege.