Sam Bankman-Fried, fostul director al FTX, este acuzat de SEC pentru fraudarea investitorilor

G.D.
Piaţa de Capital / 13 decembrie 2022

Sam Bankman-Fried, fostul director al FTX, este acuzat de SEC pentru fraudarea investitorilor

Comisia americană pentru valori mobiliare şi burse de valori (SEC) a anunţat astăzi că fondatorul platformei de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, este acuzat de fraudarea investitorilor, autorităţile de reglementare afirmând că acesta a construit "o casă din cărţi de joc", relatează Reuters, conform News.ro.

SEC a precizat într-o declaraţie că va solicita, printre alte acţiuni, un ordin judecătoresc pentru a-l împiedica pe Bankman-Fried să tranzacţioneze în viitor titluri de valoare, cu excepţia contului său personal, precum şi o sancţiune civilă.

Acuzaţii separate vor fi anunţate în cursul zilei de astăzi de către Procuratura SUA pentru Districtul de Sud din New York şi de către Commodity Futures Trading Commission.

Sam Bankman-Fried, fondatorul şi fostul director general al platformei de tranzacţionare FTX, al cărei faliment a zguduit piaţa crypto, a fost arestat ieri în Bahamas, la cererea autorităţilor americane. El ar fi urmat să fie audiat astăzi şi de o comisie a Congresului SUA.

Bahamas a primit o notificare oficială din partea SUA cu privire la o serie de acuzaţii penale formulate împotriva omului de afaceri, iar acesta urmează probabil să fie extrădat în Statele Unite.

Luna trecută, FTX a cerut să intre sub protecţia legii falimentului din SUA, iar Sam Bankman-Fried, care din miliardar a ajuns falit, a demisionat din funcţia de director executiv. Răsunătorul scandal a generat un val de presiuni publice pentru o mai mare reglementare a industriei criptomonedelor.

Platforma de tranzacţionare a criptomonedelor FTX, dar acum aflată în dificultate, s-a străduit să strângă bani pentru a evita colapsul, după ce clienţii s-au grăbit să retragă 6 miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore, iar bursa rivală Binance a renunţat la un acord propus de salvare.

În ultimele săptămâni, autorităţile americane au solicitat informaţii de la investitorii şi potenţialii investitori ai FTX, au declarat pentru Reuters două surse care au cunoştinţă despre aceste solicitări.

Într-o serie de interviuri şi apariţii publice, Bankman-Fried şi-a recunoscut eşecurile în gestionarea riscurilor, dar a încercat să se distanţeze de acuzaţiile de fraudă, spunând că nu a amestecat niciodată cu bună ştiinţă fondurile clienţilor de la FTX cu fondurile de la propria sa firmă de tranzacţionare, Alameda Research. "Nu am încercat niciodată să comit o fraudă", a declarat Bankman-Fried într-un interviu acordat la 30 noiembrie la evenimentul Dealbook organizat de "New York Times", adăugând că, personal, nu crede că are vreo răspundere penală.

Sam Bankman-Fried a demisionat din funcţia de director executiv al FTX în aceeaşi zi în care a fost depusă cererea de faliment.

Biroul procurorului american din Manhattan, condus de Damian Williams, un procuror cu experienţă în investigarea fraudelor cu valori mobiliare, a început la jumătatea lunii noiembrie să ancheteze modul în care FTX a gestionat fondurile clienţilor.

De asemenea, Comisia SUA pentru Burse şi Valori Mobiliare (Securities and Exchange Commission) şi Comisia pentru Tranzacţii cu Contracte Futures (Commodity Futures Trading Commission) au deschis propriile anchete.

Investitorii americani ai platformei FTX l-au dat în judecată pe Bankman-Fried, susţinând că el şi o serie de celebrităţi care au promovat platforma s-au angajat în practici înşelătoare, provocându-le daune de 11 miliarde de dolari. Cazul a fost asemănat cu cel al start-upului Theranos, în care fondatoarea companiei, Elizabeth Holmes, şi asociatul ei au fost condamnaţi recent la 11 ani şi respectiv 13 ani de închisoare.

Dispariţia FTX a marcat o nouă lovitură primită în acest an de industria criptomonedelor, în condiţiile în care piaţa se prăbuşise în general, pe fondul unei serii de eşecuri care au doborât şi alţi jucători-cheie, între care Voyager Digital şi Celsius Network.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. FTX - un fel de AeRo pe WallStreet.

    1. Omule FTX 0 active 0 profit. Chiar nu se poate mai mult in sectiunea asta de opinii?

      Jurnalistii de la bursa.ro au articole foarte bune si cei invitati sa scrie pentru ziar. Dar ce jale e aici in sectiunea de opinii. Informatie falsa, injurii, lipsa de respect si masura.

      Galceava Inteleptului cu Lumea!

      Acelasi comentariu in care cineva se cearta cu personajul colectiv imaginar.Toata informatia e falsa,toti injura? 

      Eu de pilda gasesc cele mai utile interpretari aici la Comentarii si putin ma intereseaza ce procent din total reprezinta. 

      Pe alte grupuri,in special FB oamenii sunt grupati de algoritmi si bagati in bule deci foarte probabil nu gasesti toate perspectivele. 

      Nu ne certam cu Internetul fiindca nu stim sa filtram informatia care abunda pe El.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb