Cel mai recent studiu realizat în 16 tări în luna iulie a anului trecut de Mercury Research şi asociaţia de cercetare de piaţă, Global Market Research, în rândul persoanelor care sunt preocupate de un regim alimentar sănătos arată că produsele procesate şi gata preparate pierd teren în favoarea mâncărurilor gătite acasă cu ingrediente proaspete, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.
Potrivit sursei citate, românii care sunt preocupaţi de o alimentaţie corectă consideră că a mânca sănătos înseamnă, în primul rând, o dietă echilibrată şi un meniu cu mai multe fructe şi legume, dar şi să mănânce mâncare proaspătă şi naturală, un consum redus de zahăr şi să gătească acasă.
Totodată, există şi excepţii, ţări precum Japonia sau Turcia, unde pentru cei mai mulţi regimul alimentar a rămas la fel că înainte.
La nivel global există similarităţi între obiceiurile alimentare sănătoase şi noţiunea de ce înseamnă a mânca corect, cu toate acestea sunt şi particularităţi care au fost remarcate de la regiune la regiune. Europenii apreciază într-o mai mare măsură consumul de mâncare proaspătă şi naturală, pe când locuitorii din America de Nord sunt mai interesaţi de cerealele integrale şi alimentele cu un conţinut scăzut de sodiu, iar sud americanii pun mai mare preţ pe diete cu un aport scăzut de zahăr şi evitarea alimentelor prăjite.
Principalele motive pentru care românii consideră că merită să facă un efort şi să mănânce sănătos sunt legate de starea de sănătatea pe termen lung şi prevenirea problemelor medicale (26%), dar şi de dorinţa a se simţi bine şi de a avea mai multă energie (24%) sau pentru a slăbi (22%). O sănatate bună este asociată cu menţinerea greutăţii, o imunitate bună, energie sporită sau prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.