SĂPTĂMÂNA ACEASTA Statele Unite şi China vor reveni la masa negocierilor

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 octombrie 2019

Statele Unite şi China vor reveni la masa negocierilor

Beijingul joacă tare înaintea discuţiilor cu Washingtonul

Negociatorii chinezi ce se vor deplasa săptămâna aceasta la Washington pentru negocieri comerciale la nivel înalt au semnalat deja partenerilor americani că nu au de gând să accepte un tratat comercial complet ca cel pe care îl caută administraţia preşedintelui american Donald Trump, transmite Bloomberg.

În întâlnirile cu vizitatorii americani ce au călătorit la Beijing, în săptămânile precedente, înalţi oficiali chinezi au indicat că numărul subiectelor pe care sunt dispuşi să le includă pe agenda discuţiilor comerciale s-a redus considerabil după intensificarea disputei în acest an, mai notează Bloomberg, citând surse anonime apropiate de stadiul discuţiilor.

Vicepremierul chinez Liu He, cel care va conduce delegaţia chineză în discuţiile ce vor reîncepe joi şi vor ţine două zile, le-a spus vizitatorilor americani că va prezenta Washingtonului o "ofertă" care nu va include angajamente privind reformarea politicii industriale a Beijingului (Made in China 2025) sau eliminarea subvenţiilor guvernamentale, subiecte care au făcut obiectul a numeroase reclamaţii americane în ultimii doi ani.

Impunerea unei astfel de condiţii de către Beijing, ce elimină de pe lista subiectelor una dintre cerinţele esenţiale ale administraţiei Trump, ameninţă să pună din start piedici negocierilor, iar un eşec ar putea duce la noi majorări de tarife într-o perioadă în care economia globală încetineşte pe fondul incertitudinilor comerciale iar în Statele Unite urmează intrarea într-un an electoral important.

Situaţia politică incertă de la Washington, unde preşedintele american se confruntă cu o investigaţie ce ar putea duce la un vot în Congres pentru destituirea sa, "presupune că Trump are nevoie de o victorie" şi este dispus să facă compromisuri, spune Jude Blanchette, de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din SUA, pentru sursa citată.

Donald Trump: "Dacă acordul nu va fi 100% în favoarea noastră, nu îl vom încheia"

Trump a spus de mai multe ori că va accepta doar un tratat comercial complet cu China, iar surse din administraţie au precizat pentru Bloomberg că preşedintele american rămâne ferm în această privinţă. Asta în ciuda indiciilor care arată că discuţiile cu Beijingul au fost separate în două: probleme de natură comercială şi probleme de securitate naţională.

Vineri, Trump a declarat: "Am avut momente bune şi am avut momente mai puţin bune cu China. În momentul de faţă, ne aflăm într-o etapă foarte importantă în ceea ce priveşte posibilitatea de a face o tranzacţie. Dar ceea ce facem este că negociem un acord foarte dificil. Dacă acordul nu va fi 100% în favoarea noastră, nu îl vom încheia".

Surse americane familiarizate cu stadiul negocierilor spun că, de la reluarea contactelor în timpul verii, discuţiile dintre negociatorii americani şi cei chinezi s-au concentrat pur pe continuarea acestora şi evitarea unui nou episod de intensificare a războiului tarifar. Asta înseamnă că Washingtonul a redus într-o anumită măsură presiunea asupra Beijingului, pe fondul întăririi poziţiilor.

Potrivit Bloomberg, ultimele discuţii s-au concentrat pe elaborarea unei foi de parcurs pentru implementarea unui acord comercial mai degrabă limitat, fiind evitate la acest moment elemente de substanţă pe care cele două părţi nu pot cădea de acord.

În primă fază, chinezii ar trebui să demareze achiziţii masive de produse agricole şi energetice americane, urmând apoi să implementeze o serie de protecţii pentru drepturile intelectuale ale companiilor americane ce au afaceri în China. În final, drept concesie a SUA, tratatul prevede o reducere parţială a tarifelor implementate până în prezent de către Statele Unite.

Un acord limitat pe subiectele în cauză ar deschide calea pentru negocieri mai largi anul viitor ce ar urma să acopere şi problemele de securitate naţională pe care le reclamă Washingtonul. Modelul pentru aceste negocieri ar putea fi acordul limitat semnat recent de SUA cu Japonia, ce prevede reducerea tarifelor la produsele industriale concomitent cu continuarea discuţiilor pentru un viitor acord pe subiectul taxelor aplicate pentru maşinile japoneze importate de către Statele Unite.

Rămâne de văzut atât dacă strategia unor discuţii separate va da roade pentru cele două părţi, care au fost aproape în luna mai să parafeze în mod oficial un tratat, cât şi dacă Beijingul este serios în ceea ce priveşte renunţarea la subvenţiile industriale ce stau la baza programului său Made in China 2025, ce prevede dominarea industriilor viitorului precum inteligenţă artificială, robotică sau electromobilitate, printre câteva.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deja chinezi sau suparat si au anuntat ca pleaca mai devreme cu o zi de la masa dupa scandalul cu nba si dupa ce trump a publicat o lista cu companii chinezesti interzise, pregatitiva ca asa incep toate povestile astea triste USA-China si Uk - ue

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb