Şapte companii cu capitalizări de piaţă de peste un trilion de dolari, la nivel mondial

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iunie

Şapte companii cu capitalizări de piaţă de peste un trilion de dolari, la nivel mondial

English Version

Nvidia a devenit, săptămâna aceasta, societatea cu cea mai mare capitalizare bursieră - 3,34 trilioane de dolari, depăşind Microsoft

Producătorul american de cipuri Nvidia a devenit, la data de 18 iunie, cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare bursieră de peste 3,3 trilioane de dolari, devansând compania de software Microsoft, în contextul în care investitorii dau o atenţie tot mai sporită rolului inteligenţei artificiale în economia globală, în următorii ani.

Un clasament realizat de Statista, în baza datelor companiesmarketcap.com, arată că, la nivel global, sunt şapte companii care au o valoare de piaţă de peste un trilion de dolari. Cifrele din 18 iunie plasează pe primul loc Nvidia, cu 3,34 trilioane de dolari, urmând Microsoft, cu 3,32 trilioane de dolari, gigantul de tehnologie Apple, cu 3,29 trilioane de dolari, grupul Alphabet (deţinătorul Google), cu 2,17 trilioane de dolari, gigantul de retail online Amazon.com, cu 1,90 trilioane de dolari, grupul petrolier saudit Aramco, cu 1,79 trilioane de dolari, şi compania de tehnologie Meta (deţinătoarea Facebook), cu 1,27 trilioane de dolari.

Potrivit sursei citate, motivele pentru creşterile celor şapte companii cu valori de peste un trilion de dolari sunt următoarele:

- Nvidia - lider în industria de cipuri pentru centre de date, esenţiale pentru antrenarea inteligenţei artificiale;

- Microsoft: dominaţie în produsele software pentru întreprinderi (de exemplu, Windows, Office, Azure);

- Apple: antecedente solide de inovare şi o bază mare de clienţi loiali;

- Alphabet: jucător de top în publicitatea online şi alte platforme digitale (spre exemplu, Google Search, Youtube);

- Amazon: dominaţie în comerţul electronic şi cotă de piaţă în creştere pe zona de cloud computing, prin Amazon Web Services (AWS);

- Saudi Aramco: cel mai mare producător de petrol din lume, cu rezerve masive;

- Meta: jucător dominant în zona reţelelor sociale (Facebook, Instagram, Whatsapp).

TSMC, aşteptat în rândul companiilor cu o valoare de un trilion de dolari

Având în prezent o valoare de piaţă de 932 de miliarde de dolari, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) din Singapore, producător taiwanez de semiconductori, este aşteptat să intre în rândul companiilor cu o capitalizare de un trilion de dolari. Alţi candidaţi pentru topul companiilor cu o capitalizare de un trilion de dolari sunt grupul de investiţii Berkshire Hathaway (881 miliarde dolari), societatea farmaceutică Eli Lilly (847 miliarde dolari) şi furnizorul de produse software de infrastructură şi semiconductori Broadcom (839 miliarde dolari). De la începutul anului acesta, acţiunile TSMC au urcat cu 77%, titlurile Eli Lilly - cu 51%, iar cele ale Broadcom - cu 66%.

Bogdan Maioreanu, eToro: "Bătălia pentru inteligenţa artificială este alimentată de Nvidia"

Nvidia se impune ca unul dintre principalii beneficiari ai bătăliei dintre giganţii software pentru inteligenţa artificială (IA), iar faptul că această companie a devenit cea mai valoroasă din lume nu este o întâmplare, potrivit unei analize eToro. Conform sursei citate, Nvidia este motorul care alimentează dezvoltarea IA.

Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro, declară: "Unii analişti spun că aceasta controlează peste 80% din piaţa cipurilor grafice utilizate în sistemele de IA şi în centrele de date. Iar goana pentru cea mai utilă tehnologie IA este încă la început, generând cererea de noi cipuri şi capacităţi de procesare. Inteligenţa artificială a trecut cu siguranţă în fruntea agendei managementului companiilor. Două treimi dintre directorii executivi consideră că va fi nevoie de cel puţin doi ani pentru ca inteligenţa artificială şi cea generativă să depăşească perioada de entuziasm, potrivit unui studiu al Boston Consulting Group. Toate aceste cercetări vor avea nevoie de putere de procesare favorizând producătorii de cipuri, inclusiv Nvidia.

Inteligenţa artificială generativă a dat naştere unei lumi de noi oportunităţi de afaceri, iar directorii executivi sunt nerăbdători să profite de acestea. Aproape trei sferturi (71%) dintre liderii de companie intervievaţi de analiştii de la BCG spun că plănuiesc să crească investiţiile în tehnologie ale companiei lor în acest an, iar un procent şi mai mare (85%) spun că vor creşte cheltuielile pentru inteligenţa artificială şi inteligenţa artificială generativă în 2024. Conform sondajului, 89% dintre directori clasifică IA şi IA generativă ca fiind printre primele trei priorităţi tehnologice pentru 2024, iar 54% se aşteaptă ca IA să genereze reduceri de costuri. Dintre aceştia, aproximativ jumătate anticipează reducerea costurilor cu peste 10%, în principal prin creşterea productivităţii în zona de operaţiuni, cea a serviciilor pentru clienţi şi IT".

Conform domnului Bogdan Maioreanu, acelaşi studiu arată că organizaţiile care plănuiesc să investească peste 50 de milioane de dolari în IA sau IA generativă anul viitor au de 1,3 ori mai multe şanse decât competitoarele lor să realizeze economii de costuri şi de 1,5 ori mai multe şanse să îşi reducă costurile cu peste 10%, iar acest lucru este esenţial pentru dezvoltarea continuă a IA, pentru a arăta cât de utilă poate fi pentru companii şi ce impact poate avea asupra economiei globale.

Reprezentantul eToro conchide: "Creşterea preţului acţiunilor Nvidia se datorează interesului crescut al investitorilor în domeniul inteligenţei artificiale, aceştia înţelegând că firma va beneficia de pe urma investiţiilor în noua tehnologie care se fac în întreaga lume. Astfel, investitorii sunt atraşi de perspectivele oferite de inteligenţa artificială, dar şi de potenţialul de creştere a profiturilor, conform unui sondaj eToro Retail Investor Beat. Iar Nvidia le oferă pe amândouă".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. In afara de Aramco, primele 7 companii din lume actual toate-s americane.

    exceptand 1, toate vand cioara de pe gard

    1. Vânzarea de iluzii e cel mai bun bussiness.

    Când se va sparge bula va fii dureros trezirea.Toatr firmele acestea înafara de Aramco sint supraevaluate .

    1. Aramco zici:-)? Pe aia scrie faliti cu litere de o schioapa…dar trebuie sa descarce actiunile la fanii hidrocarburilor:-)

      astea au fost supraevaluate de multi ani. firmele foarte bune , gen nr 1 mondial in domeniul lor, n-o sa le iei la per 15. mai degraba 50

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb