SAR: Clientelismul politic a supravieţuit crizei

V.R.
Ziarul BURSA #Politică / 28 februarie 2011

SAR: Clientelismul politic a supravieţuit crizei

Fenomenul corupţiei rămâne o problemă în România, în ciuda eforturilor ANI şi DNA de a-l reduce şi a deciziilor curajoase luate de câţiva magistraţi tineri, potrivit unui raport anual al Societăţii Academice Române (SAR), dat publicităţii la finele săptămânii trecute.

Documentul arată că procesele de privatizare şi aderarea la UE, dar şi criza economică au redus fondul total de resurse publice disponibile pentru delapidare, însă clienţii politici au găsit metode noi, mai subtile, să obţină beneficii, mai ales prin încălcarea regulilor pentru achiziţiile publice ori prin prădarea sectorului energetic.

"Clientelismul politic a reuşit să supravieţuiască crizei, găsind noi căi de a parazita resursele publice, chiar dacă volumul total al acestora a mai scăzut", spun autorii raportului SAR.

Aceştia arată că alte probleme în calea dezvoltării noastre economice sunt gradul de absorbţie a fondurilor europene (cel mai mic din Europa, riscăm să pierdem 200 de milioane de euro numai în programul dedicat transporturilor) şi rigiditatea şi inadecvarea reglementărilor pieţei muncii.

Potrivit raportului, cele mai urgente măsuri economice pe 2011 sunt restructurarea companiilor de stat, eventual - unde este cazul, paşi fermi către privatizarea lor şi accelerarea reală a absorbţiei de fonduri UE.

Documentul SAR mai face referire la investiţiile în infrastructura publică, "unde situaţia reală este chiar mai proastă decât crede opinia publică: suntem pe cale să pierdem fonduri importante pe unele programe, precum cel de Transport, şi oricum stăm cel mai prost cu absorbţia de fonduri de Coeziune dintre toate cele 27 de ţări membre".

SAR propune o mai bună coordonare a agendei guvernului la centru, fiind necesară crearea unei structuri care să facă această coordonare. În plus, autoritatea fiscală (ANAF) trebuie reformată din temelii, datoriile statului faţă de privaţi trebuie reflectate real în situaţiile fiscale şi trebuie eşalonate la plată după un calendar previzibil şi credibil. În fine, SAR mai propune ca măsură pentru anul curent punerea urgentă în practică a Codului Muncii în varianta schiţată de guvern.

Raportul SAR aminteşte că cea mai gravă eroare a guvernului a fost, în 2010, imprevizibilitatea decizională.

"Aici este blamată nu atât o măsură sau alta a cabinetului Boc, cât atmosfera generală de imprevizibilitate decizională, cu amânări şi o neglijare inexplicabilă a unor probleme până în ultima clipă, când se ia peste noapte o decizie sub presiunea evenimentelor, iar uneori forma tehnică conţine erori", notează autorii documentului amintit.

În opinia SAR, creşterea TVA a fost o idee nefericită, chiar dacă era greu de evitat. Guvernul mai este criticat pentru lipsa unui "plan B", pregătit dinainte, pentru previzibila anulare a reducerii pensiilor de către Curtea Constituţională, respectiv pentru faptul că nu a recurs la tăierea cheltuielilor publice mai devreme, în 2009, astfel încât şocurile în 2010 să fi fost mai mici.

Raportul SAR notează că debutul brutal al crizei economice globale în 2008-2009 a forţat mediul politico-economic românesc să se adapteze rapid la un volum în scădere a resurselor publice disponibile, după câţiva ani de mentalitate expansionistă, cât şi la colapsul anumitor canale economice folosite pentru tranzacţii ilicite, precum piaţa imobiliară.

"Corupţia la nivelul companiilor de stat este ridicată, reală, însă nu are culoare politică sau, mai bine spus, are toate culorile politice", a declarat, la prezentarea raportului SAR, Andreea Paul-Vass, consilier de stat în Guvern. Domnia sa a adăugat că restructurarea companiilor de stat este o prioritate a Guvernului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb