De la Big Tech la giganţii din energie, un grup select de titani corporativi continuă să domine peisajul financiar mondial, generând profituri care depăşesc PIB-urile unor ţări, arată o analiză visualcapitalist.com, bazată pe cifrele publicate de Fortune.
Sursa citată prezintă cele mai profitabile 50 de companii din lume în anul fiscal 2024, clasamentul incluzând atât companii listate, cât şi private care raportează rezultatele financiare. Cifrele reprezintă profiturile după impozitare, veniturile speciale şi deţinerile fără control pentru anul fiscal supus analizei.
Potrivit Fortune, cea mai profitabilă companie din lume a fost, în exerciţiul fiscal 2024, gigantul petrolier Saudi Aramco, datorită profiturilor sale de 120,7 miliarde de dolari. Compania naţională de petrol a Arabiei Saudite era, de asemenea, a şasea cea mai mare societate din lume după capitalizarea bursieră şi cea mai valoroasă din afara SUA, în ianuarie 2025.
Cu cele mai mari rezerve de petrol dovedite la nivel global, costurile de producţie ale Saudi Aramco sunt de 3 dolari pe baril - doar o mică parte din costurile producătorilor de petrol occidentali -, ceea ce o face să genereze mai mult profit decât orice altă companie din lume.
Pe locul al doilea se află gigantul american al tehnologiei Apple, susţinut de divizia sa de servicii cu marjă ridicată şi de vânzările de dispozitive iPhone. Apple a avut un profit de 97 de miliarde de dolari, potrivit clasamentului citat. Holdingul conglomerat al lui Warren Buffett, Berkshire Hathaway, s-a clasat pe locul al treilea, cu profituri de 96,2 miliarde de dolari. Berkshire Hathaway s-a alăturat, de asemenea, în august, clubului companiilor ce au o capitalizare de piaţă de un trilion de dolari, din care mai fac parte giganţi ai tehnologiei precum Apple, Microsoft şi Nvidia.
Din primele 50 cele mai profitabile de companii din lume, 14 sunt din industria financiară, 12 din energie şi opt din tehnologie. După primele trei clasate urmează, în top 10, Alphabet, deţinătorul Google, cu profituri de 73,8 miliarde de dolari, Microsoft - cu 72,4 miliarde de dolari, Industrial & Commercial Bank of China - cu 51,4 miliarde de dolari, JPMorgan Chase & Co. - cu 49,6 miliarde de dolari, China Construction Bank - cu 47 de miliarde de dolari, Meta Platforms (deţinătorul Facebbok, Instagram, Whatsapp) - cu 39,1 miliarde de dolari, şi Agricultural Bank of China - cu 38 de miliarde de dolari. Pe locurile 11 - 20 se situează următoarele companii: Exxon Mobil (36 de miliarde de dolari), Johnson & Johnson (35,2 miliarde de dolari), Toyota Motor (34,2 miliarde de dolari), Bank of China (32,8 miliarde de dolari), Amazon (30,4 miliarde de dolari), Nvidia (29,8 miliarde de dolari), UBS Group (27,8 miliarde de dolari), Taiwan Semiconductor Manufacturing (27,4 miliarde de dolari), Bank of America (26,5 miliarde de dolari) şi Petrobras (24,9 miliarde de dolari). Următoarele zece poziţii sunt deţinute de HSBC Holdings (23,5 miliarde de dolari), UnitedHealth Group (22,4 miliarde de dolari), TotalEnergies (21,4 miliarde de dolari), Chevron (21,4 miliarde de dolari), China National Petroleum (21,3 miliarde de dolari), China Merchants Bank (20,7 miliarde de dolari), Stellantis (20,1 miliarde de dolari), Shell (19,4 miliarde de dolari), Deutsche Telekom (19,2 miliarde de dolari) şi Wells Fargo (19,1 miliarde de dolari).
Opinia Cititorului