Saudiţii au închis birourile televiziunii Al-Jazeera

A.C.
Internaţional / 6 iunie 2017

Saudiţii au închis birourile televiziunii Al-Jazeera

Actualizare 14:56 Bănci din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au oprit tranzacţiile cu băncile din Qatar

Unele bănci din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au oprit tranzacţiile cu băncile din Qatar, cum ar fi scrisorile de credit, din cauza conflictului diplomatic din regiune, au declarat marţi surse apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Băncile respective întârzie tranzacţiile până când vor primi recomandări din partea bămcilor lor centrale despre cum să trateze afacerile cu Qatarul,potrivit sursei citate.

Potrivit surselor, banca centrală din Emiratele Arabe Unite a cerut băncilor din ţară să îşi detalieze expunerile la băncile din Qatar, iar banca centrală din Bahrain a luat o măsură similară, stabilind ca termen ziua de joi pentru obţinerea informaţiilor.

Conform sursei, Banca centrală din Emiratele Arabe nu a răspuns solicitărilor pentru comentarii, iar oficialii băncii centrale din Bahrain nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

(A.C.)

----

Actualizare 10:57 Erdogan a discutat cu liderii din Golful Persic, pentru detensioarea din lumea arabă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu liderii din Qatar, Rusia, Kuwait şi Arabia Saudită, pentru scăderea tensiunilor, au declarat surse prezidenţiale, după ce puterile arabe au rupt legăturile cu Qatarul, pe care îl acuză de susţinea militanţilor islamişti, relatează Reuters.

"Importanţa păcii şi stabilităţii regionale a fost subliniată în discuţii, precum şi importanţa concentrării pe calea diplomaţiei şi dialogului pentru scăderea tensiunilor actuale", se arată într-un comunicat al Turciei.

După discuţii între Erdogan şi preşedintele rus Vladimir Putin, Kremlinul a anunţat că cei doi lideri au făcut apel la dialog şi compromise, potrivit sursei citate.

Conform sursei, Erdogan a vorbit şi cu regele Salman, al Arabiei Saudite, precum şi cu emirii Qatarului şi Kuwaitului. Liderul de la Ankara a dat asigurări că va continua contactele în acest dosar.

(A.C.)

------

Actualizare 09:20 Kuwaitul încearcă să medieze criza diplomatică din lumea arabă

Kuwaitul încearcă să medieze criza diplomatică din lumea arabă, care a determinat mai multe monarhii din Golful Persic să taie legăturile cu Qatarul şi să izoleze ţara bogată în resurse şi nod de transport important către restul lumii, a declarat marţi ministrul de Externe al Qatarului, Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, citat de Associated Press.

Sheikh Mohammed a declarat că liderul kuwaitian i-a cerut emirului Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, să amâne un discurs privind criza, pe care urma să îl rostească în această seară, potrivit sursei citate.

"A primit un telefon din partea emirului Kuwaitului cerându-i să îl amâne, pentru a oferi timp pentru rezolvarea crizei", a explicat şeful diplomaţiei din Qatar.

Cu toate acestea, el a adoptat un ton dur, promiţând că ţara sa îi va respinge pe cei care "încearcă să impună voinţa lor asupra Qatarului sau să intervină în afacerile sale interne".

Conform sursei, cea mai profundă criză diplomatică din regiunea Golfului Persic de la războiul condus de Statele Unite împotriva Irakului, din 1991, implică mai multe naţiuni din regiune împotriva Qatarului, unde sunt desfăşuraţi aproximativ 10.000 de soldaţi americani şi unde se află o bază militară americană importantă.

(A.C.)

-------

Autorităţile saudite au închis ieri seară birourile locale ale televiziunii qatareze Al-Jazeera, la doar câteva ore după ce o alianţă de ţări arabe condusă de Riad a anunţat întreruperea temporară a relaţiilor diplomatice cu Doha, transmite Reuters.

Arabia Saudită a decis să taie temporar relaţiile diplomatice cu Qatar, iar această decizie a fost urmată şi de Bahrain, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Yemen. Aceste ţări arabe acuză guvernanţii qatarezi de sprijinirea şi finanţarea unor grupări teroriste, precum Statul Islamic şi al Qaeda, precum şi a miliţiilor iraniene care luptă alături de forţele regimului Bashar al-Assad. Riad a acuzat televiziunea qatareză că transmite ideologia militantă a guvernului de la Doha, potrivit sursei citate.

"Qatar îmbrăţişează multiple grupări teroriste, care au ca scop să distrugă stabilitatea regională, inclusiv Frăţia Musulmană, ISIS şi al-Qaeda", se arată într-un comunicat transmis de agenţia de presă a Arabiei Saudite.

Luna trecută, autorităţile egiptene au interzis 21 de site-uri, printre care se numără şi principalul site al televiziunii qatareze Al-Jazeera.

Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Yemen au întrerupt pentru o perioadă temporară de 24 de ore toate legăturile aeriene, terestre şi maritime cu Qatar, iar vizitatorii qatarezi au la dispoziţie 14 zile pentru a părăsi cele cinci ţări din zona Golfului. Între timp, diplomaţii qatarezi din cele cinci ţări arabe au primit ordin pentru a se întoarce în 48 de ore la Doha, conform surselor din presa externă.

Conform sursei, reprezentanţii celor cinci ţări arabe au precizat că nu le vor permite cetăţenilor să viziteze sau să tranziteze un aeroport din Qatar, iar zborurile qatareze nu vor putea să treacă prin spaţiile aeriene ale Arabiei Saudite, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Yemenului.

Internauţii s-au plâns pe reţelele sociale de haos zii şi zeci de zboruri au fost deja anulate pe aeroportul internaţional Hamad de la Doha ca urmare a deciziei luate de alianţa condusă de Riad. Etihad Airways a anunţat că linia aeriană va suspenda toate zborurile din şi spre Qatar.

De asemenea, decizia de întreruperea a relaţiilor diplomatice şi a legăturilor terestre, maritime şi aeriene a provocat panică printre qatarezi, care au luat cu asalt supermarketurile şi hipermarketurile pentru a se aprovizionna cu produse, având în vedere că singura frontieră terestră este cea cu Arabia Saudită, iar ţările arabe controlează şi strâmtoarea Urmuz.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb