Saxo Bank: "E posibil un start fals al ciclului de creştere a dobânzii de către Fed"

Marius Constantin
Macroeconomie / 2 iulie 2015

Saxo Bank precizează că Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că ceea ce va urma va fi, practic, planul de contingenţă al situaţiei din Grecia şi atrage atenţia asupra unui posibil start fals al ciclului de creştere a dobânzii Rezervei Federale (Fed), arată un comunicat transmis astăzi redacţiei.

Saxo Bank crede că, deşi datele economice nu par să susţină teoria unei creşteri de dobândă propusă de Rezerva Federală SUA, instituţia condusă de Yellen ar putea să o crească oricum, o mişcare pe care, în final, o va regreta.

Preţurile petrolului şi ale aurului s-au stabilizat, în cele din urmă, într-un interval. Dar pesimiştii speră că producţia în creştere a OPEC şi stocurile în creştere ale SUA după sezonul de vârf al cererii vor permite preţurilor să coboare, în timp ce o creştere a dobânzii în SUA ar putea însemna o oportunitate de cumpărare pentru aur, spune Ole Hansen, Şeful strategiei pentru materii prime de la Saxo.

Hansen preconizează că al treilea trimestru va fi atunci când preşedinta Fed, Janet Yellen, va începe să închidă robinetul cu lichidităţi şi menţine părerea că aurul va termina anul la 1 275$ /uncie, cumva peste părerea majoritară curentă.

Economia SUA îşi revine încet dar sigur, după acalmia din Q1, iar întrebarea nu mai e dacă Fed va creşte dobânzile, ci când. Răspunsul la această întrebare depinde de omul pe care-l întrebi. Piaţa pare să fie stabilă, mai mult sau mai puţin împărţită între septembrie şi decembrie, spune Mads Koefoed, Şeful strategiei macro de la Saxo Bank.

Koefoed ia în considerare şi Europa, spunând că preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, are destul de multe pe cap în Q3, dar de o natură diferită, cu ieşirea Greciei din zona euro profilându-se din ce în ce mai mult în timp ce randamentele obligaţiunilor suverane au crescut cu creşterea pe 10 ani a Germaniei la peste 0,8% de la mai puţin de 0,2% în Q2. El vede creşterea în regiune în continuare solidă în a doua jumătate a lui 2015, deşi fără o prea mare accelerare.

Şeful strategiei FX de la Saxo Bank, John Hardy, spune că, având în vedere că Eurozona e încă în dificultate, USD îşi poate relua mersul în sus - dar acest lucru ţine de cifre şi dacă redresarea SUA e de lungă durată. După un trimestru petrecut mai ales pentru consolidarea câştigurilor vertiginoase anterioare, dolarul american va cere întreaga atenţie a pieţei în al treilea trimestru din acest an. Şi-ar putea aduna forţele din nou, cu condiţia ca datele economice americane şi retorica Rezervei Federale să indice către o mişcare a dobânzii în septembrie - în ceea ce ar fi prima creştere a dobânzii în peste nouă ani.

Şeful tranzacţionării venitului fix de la Saxo Bank, Simon Fasdal, spune că recenta creştere a randamentelor obligaţiunilor globale s-a stabilizat deja ca o temă importantă pe pieţele financiare. Ia în discuţie, de asemenea, ce ar putea merge prost în acest trimestru. În afara Greciei, nu există semne reale de apariţie a unor factori critici determinanţi ai pieţei, iar acum, "sfânta treime" a Europei - preţ al petrolului mai mic, un euro mai slab şi cumpărarea de obligaţiuni de către BCE - ar trebui să stimuleze economia şi să trimită aşteptările pentru inflaţie şi randamentele într-o spirală în creştere în Q3.

Există un moment pentru a pleca la atac pe pieţe şi există un moment pentru întărirea apărării, spune Kay Van-Petersen, Strategist Macro pentru Asia la Saxo Bank. Un foarte posibil mediu extrem de volatil de tranzacţionare în Q3 marchează această perioadă ca fiind una în care trebuie să ai grijă de ceea ce ai.

Kay Van-Petersen spune că pieţele intră într-o perioadă foarte dificilă în care prima creştere a dobânzii ce ar putea veni din SUA ar fi prima creştere din 2006 încoace. El punctează că economia globală trece prin dislocări crescânde, pe măsură ce SUA creşte dobânzile în timp ce mare parte a restului lumii are o înclinaţie spre relaxare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb