SAXO BANK:  "Încetinirea economică a Chinei va avea un efect major asupra economiei mondiale"

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 noiembrie 2017

"Încetinirea economică a Chinei va avea un efect major asupra economiei mondiale"

Vorbele atribuite lui Winston Churchill - "Cred doar în statisticile pe care le-am falsificat eu însumi" - s-ar putea aplica perfect Chinei, din multe puncte de vedere, consideră Christopher Dembik, Head of Macro Analysis / Saxo Bank.

La fel ca toată lumea, şi noi ne plângem de calitatea datelor din China, spune acesta, adăugând: "Este evident că cifrele PIB oficiale nu sunt probabil cel mai bun proxy pentru a analiza evoluţia celei mai mari economii a lumii. Aşa cum a semnalat la un moment dat premierul chinez Li Keqiang, cifrele PIB au «doar o valoare orientativă».

În plus, PIB-ul, care este o măsură cantitativă a bogăţiei naţionale, nu poate reflecta tranziţia ţării către o creştere mai calitativă pe baza inovaţiei tehnologice şi a revoluţiei ecologice. Asta nu înseamnă că este imposibil de aflat starea reală a economiei".

Saxo Bank prezintă cinci statistici fiabile care pot să furnizeze informaţii pertinente oricui este interesat de economia Chinei.

Evoluţia importurilor şi exporturilor Chinei

Echilibrul comercial al Chinei este influenţat în mare măsură de perspectiva internaţională, conform analistului citat: "În 2016, încetinirea exporturilor chineze s-a reflectat în creşterea mai mică în Asia emergentă şi, de asemenea, în scăderea economică din zona euro şi din Statele Unite. Între timp, anul a marcat o redresare a activităţii care este în mod esenţial legată de o creştere globală mai mare, mai ales în zone economice de bază precum cea din Europa.

Mai mult, a existat o explozie a importurilor începând cu mijlocul anului 2016, ce reflectă, atât o cerere internă robustă, cât şi eforturile ţării de a construi rezerve strategice, mai ales rezerve de petrol.

Atunci când ne uităm la importuri, primim indicii şi despre eforturile Chinei pentru un mediu mai curat. Aşa cum a indicat şi Ole Hansen, directorul strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank, importurile de minereu de fier au depăşit 100 de milioane de tone, în septembrie 2017, în urma strategiei Beijingului de a creşte importurile de produse de calitate mai ridicată în detrimentul celor locale, de o calitate mai slabă".

Volumul transporturilor feroviare chineze

Creşterea importurilor este, de asemenea, legată de un volum mai mare al transportului feroviar, se mai arată în raportul citat: "În septembrie 2017, acest indicator a crescut cu 14,6% de la începutul anului până acum (până în septembrie), atingând aproape cel mai înalt nivel al său de după criză.

Aşa cum au demonstrat Fernald, Hsu şi Spiegel în "Is China Fudging its Figures? Evidence from Trading Partner Data" ("China îşi falsifică cifrele? Dovezi din datele partenerilor comerciali"), din 2008 până în 2014 volumul transportului feroviar a avut cea mai bună performanţă dintre indicatorii alternativi individuali ce explică importurile Chinei.

Aceşti indicatori, alături de HSBC China Manufacturing PMI, redau imaginea unei economii solide. Cu toate acestea, elanul pozitiv observat în primul semestru este ezitant. Pe baza analizei indicatorilor principale ce s-au dovedit eficienţi în prognozarea tendinţei de creştere din China, ne aşteptăm la statistici mai proaste pe parcursul anului următor".

Impulsul de creditare

Pentru o economie axată pe îndatorare, cum e cea a Chinei, nivelul noilor credite emise este, evident, de o mare importanţă, apreciază Saxo Bank: "Pe baza calculelor noastre, se pare că impulsul de creditare a Chinei a scăzut cu nu mai puţin de 25% de la an la an, în al doilea trimestru al anului 2017, atingând astfel un nou minim post-criză.

Din moment ce acest indice este în avans faţă de economia reală cu nouă până la 12 luni, aceasta înseamnă că, la mijlocul anului 2018, este probabil ca China să treacă printr-o încetinire economică. De fapt, există deja semne ale unei creşteri mai scăzute".

"Indicele Li Keqiang" al Chinei

Indicele Li Keqiang al Chinei (o măsură creată de The Economist pentru a evalua volumul feroviar de marfă, consumul de electricitate şi împrumuturile efectuate de bănci - cei trei indici care, conform rapoartelor, sunt favorizaţi de Li) este în scădere începând din iulie, mai precizează analiza: "Acest indice corespunde unui calcul pe baza: consumului de energie x 0.4; volumului de transport feroviar x 0.25; împrumuturilor în valuta locală x 0.35.

Este considerat, de obicei, un bun indicator al creşterii producţiei.

(...)

Şi mai îngrijorătoare sunt datele cu privire la producţia de energie electrică (ce includ consumul final, consumul în timpul procesului şi pierderile) colectate la nivel de provincie de către Biroul Naţional de Statistică.

Din punct de vedere istoric, consumul de electricitate este unul dintre cei mai buni indicatori ai Chinei cu privire la creşterea economică. Cifrele consumului de electricitate sunt destul de fiabile şi au trecut doar prin revizuiri minore de-a lungul anilor. La nivel naţional, producţia de energie electrică este mai degrabă stabilă la 6,2%, în septembrie 2017.

Cu toate acestea, unele dintre cele mai industrializate provincii din China au raportat o creştere anuală negativă a producţiei de energie electrică în ultimele luni. În Jiangsu, care are cel mai mare PIB per capita dintre toate provinciile chineze, contracţia a atins 22,5% în septembrie trecut, iar în Shandong, care a dezvoltat puternice industrii de producţie alimentară şi de procesare alimentară, a ajuns la 17,8%.

Această scădere este mai degrabă îngrijorătoare şi, având în vedere că consumul de energie electrică, este un proxy eficient al creşterii PIB, pare să coroboreze riscul încetinirii economice".

Christopher Dembik concluzionează că trebuie reţinute trei idei principale atunci când se ia în discuţie fiabilitatea datelor economice chineze:

"- Cifrele PIB nu pot fi considerate ca fiind cel mai pertinent indicator pentru a evolua sănătatea economică a Chinei. Aşa cum Beijingul ne-a amintit de multe ori, aceasta este în mare măsură doar o valoare orientativă ce măsoară imperfect trecerea către un model de creştere mai calitativ;

- Consumul de energie electrică este un indicator cheie foarte corelat cu creşterea economică şi care nu face obiectul niciunei manipulări. Scăderea producţiei de energie electrică în provinciile industriale cheie, alături de contracţia impulsului de creditare, confirmă riscul unei încetiniri a creşterii în lunile ce urmează;

- Încetinirea economică a Chinei nu a fost evaluată în piaţă şi va avea un efect semnificativ asupra economiei mondiale, din moment ce China reprezintă o treime din impulsul global de creştere, conform Fondului Monetar Internaţional".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb