Scade încrederea în mediul de afaceri european

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 ianuarie 2004

Euro se depreciază în raport cu dolarul, înregistrînd cel mai mare declin al ultimelor trei săptămîni

Încrederea în mediul de afaceri european a scăzut în decembrie 2003, pentru prima oară în ultimele cinci luni, ca urmare a creşterii stocurilor de mărfuri nevîndute, dar şi a aprecierii puternice a monedei unice. Toa-te acestea i-au determinat pe directorii companiilor din regiune să-şi reducă planurile de producţie.

Indicele privind încrederea în mediul de afaceri, realizat în baza unui studiu cuprinzînd oficiali ai unui număr de 25.000 de companii din zona euro, a scăzut la -8 (minus opt) în luna decembrie a anului trecut, de la -6 în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană. Autorităţile de la Bruxelles au mai anunţat că sentimentul consumatorilor a rămas neschimbat.

Indicele care măsoară aşteptările în privinţa producţiei a scăzut la 6, de la 10, semnalînd că aprecierea euro afectează previziunile legate de vînzările exportatorilor. Exporturile, care reprezintă o cincime din economia europeană, s-au aflat la baza creşterii de 0,4% înregistrată de aceasta în trimes-trul al treilea al anului trecut.

Datele publicate de Comisia Europeană ridică semne de întrebare în legătură cu redresarea economiei regiunii euro. Totodată, autorităţile franceze anunţă că sentimentul consumatorilor din ţara lor a rămas, în luna decembrie, la nivelul minim al ultimelor şase luni, iar indicele privind creşterea indus-triei serviciilor din Europa a scăzut pentru prima oară în ultimele nouă luni.

Speculaţiile legate de faptul că şi oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) îşi vor exprima, în aceste zile, temerile privind impactul negativ pe care îl va avea aprecierea monedei unice asupra redresării economiei regiunii, au dus la scăderea euro în raport cu dolarul. Ieri, moneda europeană a înregistrat cel mai mare declin al ultimelor trei săptămîni în raport cu dolarul, ajungînd la 1,2671 dolari pe pia-ţa londoneză. Moneda europeană a încheiat ziua anteri-oa-ră cu o cotaţie de 1,2812 dolari, cea mai mare de la lansarea sa.

"Dacă euro va mai creşte semnificativ, impactul asupra economiei va fi unul considerabil", declară Ulrich Scheinost, economist şef al asociaţiei germane ZVEI, din industria electronică.

Totuşi, piaţa aştepta, ieri, ca ascensiunea dolarului să fie temperată sau întreruptă de declaraţiile care urmau să fie făcute la Washington de către secretarul Trezoreriei americane, John Snow. Luna trecută, acesta a afirmat că deprecierea dolarului nu trebuie să îngrijoreze. În acelaşi timp, unii experţi sînt sceptici că oficialii europeni vor interveni mai devreme de momentul în care euro va ajunge la 1,35 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb