Scăderi severe în ultima săptămână la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2022

Scăderi severe în ultima săptămână la BVB

Actualizare - Căderea se acutizează la bursa noastră

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti aveau deprecieri puternice în prima jumătate de oră de tranzacţionare, în contrast cu aprecierile din pieţele europene.

Indicele BET, cel ilustrează dinamica celor mai lichide acţiuni de la BVB, avea un declin de 3,4%, la 12.402,36 de puncte, în timp ce pentru indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea, scăderea era de 2,11%, până la 50.785,92 de puncte.

Acţiunile OMV Petrom erau în scădere cu 3,62%, la 0,439 lei, în timp ce titlurile Banca Transilvania aveau un declin de 2,88%, până la 2,525 lei. Acţiunile Nuclearelectrica coborau cu 6,08%, până la 41,7 lei.

După jumătate de oră de tranzacţionare, titlurile a doar trei emitenţi erau în creştere, conform datelor Bursei de Valori Bucureşti.

Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, avea o scădere de 3,55%, la 1.019,16 puncte, numai acţiunile Macofil şi Air Claim fiind în teritoriul pozitiv.

La ora 10:30, valoarea tranzacţiilor era de 30,5 milioane de lei (6,17 milioane de euro), echivalentul a o treime din rulajul mediu zilnic al anului trecut.

Ieri, în Statele Unite indicii au închis sesiunea bursieră în teritoriul pozitiv, după o revenire spectaculoasă în ultima parte a zilei. Bursa de Valori Bucureşti a fost închisă cu ocazia sărbătorii Unirii Principatelor Române.

---

BET coboară sub pragul de 13.000 de puncte

Valul vânzărilor continuă în pieţele europene

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au suferit scăderi severe în ultima săptămână de tranzacţionare, într-un climat general internaţional marcat de ieşiri ale investitorilor din pieţele de acţiuni, în aşteptarea şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale din această săptămână.

Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide acţiuni de la bursa noastră, a coborât cu 6,17%, la 12.838,37 puncte, sub pragul de 13.000 de puncte pe care-l depăşise în premieră la finele anului trecut, în timp ce indicele energetic BET-NG a coborât cu 6,34%, până la 841,64 de puncte, cea mai mare depreciere dintre coşurile de acţiuni de la BVB.

În Statele Unite, indicele S&P 500 s-a confruntat cu o scădere de 7,7%, cel mai mare declin săptămânal din martie 2020, încheind săptămâna sub media mobilă simplă de 200 de zile - cea mai urmărită de investitorii instituţionali - pentru prima dată de la căderea provocată de şocul Covid-19, în timp ce pentru Nasdaq composite declinul a fost de aproape 12%.

În Europa scăderile au fost mai temperate, dar au continuat şi la începutul acestei săptămâni, indicele Stoxx 600 având ieri la ora 17:00 un declin de circa 3,3%.

În acest context internaţional, la care se adaugă tensiunile geo-politice privind o incursiune a Rusiei în Ucraina, care a cerut şi retragerea trupelor străine ale Alianţei Nord-Atlantice din ţara noastră şi Bulgaria, indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a coborât cu 5,63%, la 2.492,83 de puncte, iar indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 5,74%, până la 1.123,55 de puncte.

Printre cele mai lovite a fost sectorul energetic. Titlurile OMV Petrom (SNP), companie la care Fondul Proprietatea a vândut printr-un plasament accelerat 4% din acţiuni la preţul de 0,43 lei, au avut un declin de 8,72%, la 0,4555 lei. Acţiunile Nuclearelectrica (SNN), una dintre cele mai atractive companii de la BVB din ultimii trei-patru ani, s-au depreciat cu 6,43%, până la 44,4 lei.

În sectorul utilităţilor titlurile Transelectrica (TEL) au coborât cu 7,79%, la 21,3 lei, acţiunile Electrica (EL) s-au depreciat cu 6,31%, până la 9,95 lei, în timp ce pentru tilurile Transgaz (TGN) declinul a fost mai redus, de 3,97%, acţiunile transportatorului de gaze naturale încheind săptămâna la preţul de 230 de lei.

Sectorul bancar a avut scăderi pe linie, cele mai mari fiind înregistrate chiar de cele două bănci din BET. Titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 4,94%, la 2,6 lei, în timp ce în cazul BRD-Groupe Societe Generale (BRD) scăderea a fost de 4,3%, până la 19,14 lei.

BET-FI, cel mai redus declin dintre indicii BVB, săptămâna trecută

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea a coborât cu 2,94%, la 51.881 de puncte, cea mai redusă depreciere dintre coşurile de acţiuni de la bursa noastră, în condiţiile în care contrar tendinţei generale, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu 1,25%, la 1,625 lei. Săptămâna trecută SIF Banat-Crişana (SIF1) a depăşit pragul de 10% deţinere la SIF Muntenia după ce a cumpărat 5,05% din acţiunile societăţii de investiţii financiare de la Certinvest, după acuzaţiile aduse de Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) privind existenţa unor conflicte de interese între SIF Muntenia şi o serie de fonduri de investiţii.

Pe Sistemul Multilateral de Tran­zacţionare indicele BETAeRO a coborât cu 4,67%, săptămâna trecută, până la 1.056,67 de puncte. Printre cele mai mari scăderi au fost înregistrate de acţiunile iHunt Technology, ce au coborât cu 6,78%, MAM Bricolaj, a căror declin a fost de 7,67% sau Safetech Innovations, ce s-au depreciat cu 5,55%.

Craig Fehr, Edward Jones Investments: "Credem că, pe măsură ce pieţele digerează noul regim al ratelor dobânzii, profiturile corporative vor prelua controlul, direcţionând acţiunile către câştiguri moderate în acest an"

Urmeză şedinţa Rezervei Federale, iar banca centrală americană a semnalat în ultimele săptămâni o anumită agresivitate în ceea ce priveşte ritmul de întărire a politicii monetare, pieţele începând să includă în preţuri cel puţin patru majorări de dobândă în acest an, prima urmând a fi operată la şedinţa Fed din luna martie.

Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, crede că scăderile recente din pieţele americane reflectă doar adaptarea la noile condiţii monetare şi economice, şi nu intrarea într-o piaţă bear de durată.

"Acţiunilor la va lua ceva timp să se acomodeze noului climat în care va lipsi lichiditatea de urgenţă asigurată de Fed. Credem că volatilitatea recentă reflectă această tranziţie, pe măsură ce acţiunile încep să includă în preţuri înăsprirea mai accelerată şi de o amploare mai mare a politicii Fed-ului", a scris analistul în ultimul său editorial.

În opinia sa, această recalibrare nu este încă completă, dar ciclul profiturilor companiilor nu a ajuns la vârf, astfel încât perspectiva pentru acest an pare să fie încă pozitivă.

"Suntem de părere că, pe măsură ce pieţele digerează noul regim al ratelor dobânzii, profiturile corporative vor prelua controlul, direcţionând acţiunile către câştiguri moderate în acest an", spune analistul Edward Jones Investments.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. pentru moment e doar o corectie , urmeaza inca o urcare minora (probabil ultima inainte de declansarea bear market-ului).

    suportul e de exemplu pentru SP500 in zona 3985-4027 (sa zicem 4000 puncte).  

    urmeaza apoi intrarea adanca in aria tinta identificata de mine de MUUUULTA VREME : 4850 - 4950 puncte SP500 . 

    BVB are un grad ridicat de corelatie cu SP500 asa ca... fiti atenti ! :)

    1. Cred ca bati campii. BVB nu are nici o corelatie cu nimic. Fiind primitivi, brokerii nostri se uita la NY si tranzactioneaza la BVB ca si cand ar fi NY. Daca asta este corelatie atunci eu nu cunosc definitia corelatiei, pentru ca nu am vazut in vreun dictionar ca prostia este sinonimul corelatiei.

      Cauta definitia corelatiei statistice. Daca 2 varibile se misca oarecum sincron exista corelatie. Deci daca brokerii nostri se uita la NY si apoi tranzactioneaza la BVB este efectiv dovada a corelatiei.

      multumesc pentru explicatiile la obiect.

      pt. 1.1:  

      eu cand zic "corelatie" o zic pur statistic si nu inteleg de unde violenta tonului tau. 

      corelatiile pot fi directe sau inverse in functie de variatia relatiei intre cele doua sau mai multe componente (adica o expresie numerica a relatiei de peste 0 sau sub 0) 

      deci, draga anonim de la 1.1 , e vorba de cifre si concepte statistice, de ce te enervezi ?  

      pt. Ban.cher SP500 la 4800 de la 4200 e 20% crestere...cam mult in conditiile scumpirii dolarului de catre FED. Asta fara sa luam in considerare vreo lebada neagra a carei aparitii, care avand in vedere nebunia masurilor anti Covid, mi se pare foarte probabila.

      Sau te-ai incurcat in numere si ai vrut sa spui 2850-2905 ?:D 

      nu ma incurc in numere...

      am zis 4850 - 4950 puncte SP500 

      la vaful anterior (aprox 4810 puncte) era cat pe ce sa atinga aria amintita de mine

      probabil urmeaza un higher high cu divergenta negativa sau un double top in zona respectiva.  

    Bursa se intoarce la fundamente, companiile care nu genereaza profit si nu ofera dividende serioase vor ramane in down trend pt multe luni.

    1. da !

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb