Scăderile pieţelor internaţionale lovesc BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 august 2023

Scăderile pieţelor internaţionale lovesc BVB

Declin de 5% pentru BET, faţă de maximul acestui an

Antonio Oroian, Goldring: "Mai degrabă aş căuta oportunităţi decât să mă panichez şi să iau decizii iraţionale"

Emmanuel Cau, Barclays: "În absenţa unui stimul fiscal pe scară largă, credem că este puţin probabil ca sentimentul faţă de China să se inverseze de la sine, în mod durabil"

English Version

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se confruntă cu o mişcare corectivă în ultimele două-trei săptămâni, apărută într-un climat negativ pentru activele riscante în plan internaţional. Indicele BET, ce reuneşte cele mai lichide 20 de acţiuni ale pieţei noastre, a încheiat săptămâna trecută cu un declin de 4,9% faţă de maximul acestui an, atins în data de 1 august, în timp ce în cazul indicelui energetic BET-NG, al cărui recul a început chiar de la finele lunii iulie, corecţia este şi mai severă.

În Europa, pieţele au avut a treia săptămână de scădere, în condiţiile în care investitorii sunt tot mai preocupaţi de perspectivele politicii monetare în special din Statele Unite şi a îngrijorărilor legate de sectorul imobiliar din China, conform CNBC.

Indicele Stoxx 600 avea un declin de circa 0,6% vineri, la ora 18:00, în timp ce faţă de maximul anului atins la începutul lunii trecute, coşul de acţiuni pan-european era în depreciere cu aproape 5%.

Săptămâna trecută, minuta ultimei şedinţe a Rezervei Federale a arătat că banca centrală a Statelor Unite nu exclude noi creşteri ale dobânzilor, pentru a domoli în continuare inflaţia. De asemenea, oficialii Fed se aşteaptă ca economia SUA să încetinească şi şomajul să crească. În acest context, acţiunile americane au scăzut, iar randamentul titlurilor de stat a urcat, cele pe zece ani ajungând la un moment dat până la un nivel nemaiatins de şaisprezece ani, conform CNBC.

China, unde economia încetineşte pe toate fronturile, iar Beijing-ul a decis să nu mai publice anumite date, cum ar fi şomajul în rândul tinerilor, este zguduită de anunţul că gigantul imobiliar Evergrande, cel mai îndatorat din lume, a cerut protecţie în SUA împotriva falimentului, potrivit sursei menţionate.

Antonio Oroian: "Rezultatele financiare publicate de companiile de la noi nu au fost foarte bune, cele mai multe înregistrând evoluţii negative în al doilea trimestru al anului"

La Bursa de Valori Bucureşti, indicii au avut scăderi pe linie vineri. Indicele BET-XT, ce captează dinamica celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a coborât cu 0,8%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,7%. Faţă de începutul lunii, deprecierile celor doi indici sunt de 4,4%, respectiv 4,3%.

Antonio Oroian, broker în cadrul Goldring, este de părere că, pe lângă contextul internaţional, declinul de la BVB s-a manifestat şi în condiţiile în care, până acum, rezultatele financiare publicate de multe companii au indiciat dinamici negative în trimestrul al doilea al anului.

Brokerul ne-a spus: "După o lună iulie foarte bună, era de aşteptat, pe undeva, o consolidare a pieţei. Totuşi, nu au fost doar marcări de profituri ci scăderi cauzate, după părerea mea, de un cumul de factori care a apărut într-un timp destul de scurt. Mă refer aici la problemele pe care le arată China din punct de vedere economic, date care îngrijorează şi restul lumii, acel anunţ din Italia cu supraimpozitarea profiturilor băncilor, care iniţial nu a avut un impact semnificativ pe acţiunile bancare de la noi dar care pare că se simte acum, dacă ne uităm la evoluţia acţiunilor bancare, în special la Banca Transilvania".

Recent, Guvernul Italiei a anunţat o taxă de 40% pe profiturile suplimentare ale băncilor, ceea ce a creat iniţial o undă de şoc asupra acţiunilor bancare italiene. La BVB ştirea nu a afectat preţul acţiunilor instituţiilor de credit în acel moment, dar de la începutul lunii băncile din BET au scăderi de 9-10%.

Brokerul de la Goldring a adăugat: "În plus, nici rezultatele financiare publicate de companiile de la noi până acum nu au fost foarte bune, cele mai multe înregistrând evoluţii negative în al doilea trimestru al anului. Chiar dacă unele erau oarecum aşteptate, cum ar fi rezultatele OMV Petrom, care a suferit mult pe partea de taxare, investitorii nu au ţinut cont de asta şi nici măcar de propunerea de dividend suplimentar a producătorului de petrol. De altfel, nici perspectivele pentru unele companii nu i-au făcut pe investitori să îşi asume riscuri prea mari: de exemplu, recomandarea de BUY pentru Romgaz (n.r. din raportul de analiză al Wood, publicat la BVB Research Hub) dar cu un interval de preţ mult mai mic decât cel iniţial, la fel şi ultima noastră analiză cu privire la OMV Petrom".

"Vedem nevoia «disperată» de bani a statului, care face ca ipoteza unor măsuri similare cu cele din Italia să fie destul de plauzibilă", spune Antonio Oroian

În opinia brokerului de la Goldring, nevoia "disperată" de bani a statului, face ca ipoteza unor măsuri similare cu cele din Italia să fie destul de plauzibilă, ceea ce poate explica reacţia de acum a acţiunilor bancare.

"Tot acest cumul de factori influenţează negativ evoluţia bursei şi cred că această influenţă va mai continua şi în următoarele săptămâni, până la noi date. Dacă ne uităm la aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţia a fost oarecum similară, undeva pe la mijlocul lunii octombrie începând revenirile pe mai toate bursele. Tocmai de aceea, aş ţine cont de toate informaţiile «sumbre» care circulă în momentul de faţă, dar mai degrabă aş căuta oportunităţi decât să mă panichez şi să iau decizii iraţionale", a conchis Antonio Oroian.

În acest context, aproape toate acţiunile importante de la BVB au încheiat săptămâna trecută în scădere faţă de începutul lunii. Electrica avea un declin de aproape 8%, în timp ce pentru titlurile Bursa de Valori Bucureşti deprecierea era de 11%. OMV Petrom avea un declin de aproape 6%, în timp ce pentru Romgaz scădere era de 7%. În cazul Transgaz, deprecierea era de circa 10%.

Indicii din SUA, la a treia săptămână consecutivă de scăderi

În Statele Unite, în prima parte a şedinţei bursiere, indicii aveau scăderi, urmând să încheie a treia săptămână de deprecieri la rând. Cel mai mare recul se înregistra pe indiclele Nasdaq, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, ale căror evaluări şi niveluri de îndatorare sunt mai sensibile la perspectivele dobânzilor.

"Cred că pieţele îşi reevaluează optimismul din iulie, când am avut naraţiunea aterizării line (n.r. ce semnifică scăderea activităţii economice fără recesiune)", a spus Michelle Cluver, strateg de portofoliu la Global X ETFs, conform CNBC. "Acum încă văd creştere economică, dar există semne de întrebare legate de cât de mari trebuie să ajungă ratele dobânzilor".

Emmanuel Cau, strateg şef pentru acţiuni europene la Barclays, crede că în lipsa unui stimul fiscal de amploare este puţin probabil ca sentimentul faţă de China să se schimbe, ceea ce reprezintă o problemă pentru acţiunile europene.

"Pieţele sunt lovite de furtuna perfectă, pe fondul creşterii ratelor, a înrăutăţirii datelor economice din China şi a lichidităţii slabe de vară.În absenţa unui întrerupător (n.r. stimul fiscal pe scară largă), credem că este puţin probabil ca sentimentul faţă de China să se inverseze de la sine, în mod durabil", a scris strategul Barkleys vineri într-o notă, citat de CNBC.

Scăderile de la finele săptămânii trecute au cuprins şi piaţa cripto, vineri la ora 18:00 Bitcoin tranzacţionându-se la circa 26.100 de dolari, după ce cu o zi în urmă criptomoneda atinsese minimul ultimelor două luni.

Opinia Cititorului ( 46 )

  1. Eh! Asta e!

    Nu se umflau in pene toti oficialii pietei de capital ca listarea H2O ne pune pe harta? Uite ca ne-a pus! 

    1. Pina pe final de Septembrie o sa priveasca toti la perioada de acu si o sa-si manince mainile ca au vandut din panica... deachideti naibii ochii la ce tichete ca volum sau cumparat toata saptamina cand voi vindeati ;)

      Pina pe final de Septembrie o sa priveasca toti la perioada de acu si o sa-si manince mainile ca au vandut din panica... deachideti naibii ochii la ce tichete ca volum sau cumparat toata saptamina cand voi vindeati ;)

      Unii își vor mânca mâinile din lipsă de cash. După prima treaptă de cădere, broscuțele așteaptă revenirea până dau în clocot. :

    Mai este loc mult de scădere .

    Prea s-au umflat preturile fără fundamente . 

    1. ce a crescut la pompa, nu vad loc de scadere pt ea, in schimb pt omv petrom la bvb da, sunt multi vanzatori retail, habar n-au ce e cu ei pe aici, astept sa vanda mai mult, desteptii acumuleaza, cine a citit strategia pe 2030 intelege…

      Nu uita aici si cei 1% din SNP ce urmeaza a fi vanduti catre fostii angajati la subpret.

      Posibil sa mai vedem o scadere exdividend. 

      0.35÷0.38 ron . Atat va fi snp dupa data ex dividend si actiunile catre salariati.

      Este f pesimist, eu ma gandeam la 0.45.

      Si dupa ce mai scad si cele date catre salariati?

    Ca mai întotdeauna în SUA e cheia. Iar în clipa de față SUA sta bine fundamental. Exista un singur pericol - China. La noi, cam 60-70 din piata (BET) e defensiv, așa că probabil va rezista bine, chiar daca scăderile din plan international continua. Cum s-a mai intamplat.

    1. Poate nu ai citit bine...

      "În plus, nici rezultatele financiare publicate de companiile de la noi până acum nu au fost foarte bune, cele mai multe înregistrând evoluţii negative în al doilea trimestru al anului." 

      Oricat ar fi de defensive, anunturi ca cel al TGN de profit mai mic cu 60% trebuie sa se lase cu urmari. 

      Sa schimbe managementul politizat al companiei.

      Sa taie din salarii.

      Asa e in America? 

      iN us DA, dar in Romania nuuuu.

      La SNN, SNG si H2O au fost bune.

    Stați nițel sa vedem după ce PSDistii își vor baga iarăși coada in impozitări și taxe pe la bănci. Deja au lansat ideea public!!!!

    1. Se va întâmpla ca data trecuta când au vrut sa taxeze băncile. Eu cred ca o fac intenționat pt a cumpăra băieții deștepți acțiuni ieftine și dupaia revin cu o știre ca nu se mai taxează cu 40%. E manevra....

      Unde au lansat ideea public?...ca daca lansau ideea public scadeau bancile 15% in ziua respectiva!

      exact. nu e nici o lansare de asa ceva. ii taxeaza doar pe cei micuti

      De ce 15%? Daca urmeaza modelul Italia "Italia vine cu clarificări: Noua taxă pe bănci nu va depăşi 0,1% din active", vorbim de un impozit de 147.930.745.

      De ce 15%? ...pt ca e România...piață emergentă.

      TLV si BRD au azi o scadere pozitiva

      Poate face TLV vineri o surpriza si anunta acordarea unui dividend atunci cand anunta rezultatele pe sem 1

      Crezi? tocmai ce s-au imprumutat cu inca 190 de milioane de euro.

      Nu au de unde sa acorde dividend... nu uitati de obligatiunile MREL cu dobanda EURIBOR 6m+ 2 si ceva%... deci cu siguranta nu vor anunta nici un dividend special

      :)) a o tranzitie pozitiva, capcana pentru longeri.

      TLV are azi +3%

      Ministerul de Finante a împrumutat azi de la banci 674 milioane lei printr-o licitatie de obligatiuni de stat cu o valoare nominala de 500 milioane lei, scadente în octombrie 2028, la o dobanda de 6,69% pe an

      TLV se duce racheta azi. Hai cu dividendu'

    Bursele cresc din octombrie, de 10 luni. Ar fi sanatoasa o prabusire rapida de 1-2 luni care sa anuleze castigurile virtuale acumulate de atunci.

    septembrie 2023 - ianuarie 2024 = corectie

    va pupa tati! :*  

    Ban.Cher.Vali 

    1. Cred ca a inceput deja "corectia" de acum 3 saptamani

    florin coman sa investesc pe aero si asa am facut, acum am pierderi de 60% pe hartie

    1. Ce ai luat?

      Vad ca SMTL, AST, DN o duc decent. 

      alea postate de florin, adiss, dent, bnet, am auzit ca e si istratescu bagat deci nu pot sa lipsesc, sigur iese cu profit

    TRP este la Min. 52 saptamani0,4580m il vedem oare sub 0.4?

    1. Bănuiesc că raportările pe Q3 vor veni cu pierderi,deci da,sub 0,40lei....de aceea și azi suma mare ptr care au văndut cei din management...au stabilit azi prețul de 0,45-0,46....mulți cumpărători vor fi "under" cand Birta și Stănean vor vinde la 0,40lei...si asta e șansa celor 2 să văndă multe acțiuni.

      Da,0,40lei va fi prețul în curănd,posibil și 0,35lei și ăsta ar fi minimul anului Dacă TRP va coboră la 0,25lei asta înseamnă că ceva a f.grav și în 2ani TRP va intra în insolvență. 

      TRP e acel "falling knife" și mgmt ul încearcă să dea "dump" la 0,45 ptr că știu că rezultatele vor fi dezamăgitoare și vor vinde și la 0,40 sau sub 0,40.Să vinzi azi de 2mil.lei e o confirmare că timp de 1an minim TRP va fi o acțiune de evitat.

      În primul rănd aș spune că momentan TRP e o petardă de evitat.Uitați vă la TLV...are volum mare pe creștere,pe cănd TRP are volum mare doar pe mari scăderi....deci TRP=gunoi

      La ce preț va ajunge în Q3???posibil 0,35-0,4,iar dacă raportare pe Q4 vine și ea cu pierderi posibil și 0,30.Birta nu va mai convinge pe prea mulți  

      Nu inteleg de ce spui asta Mbappe, nu am vazut la stiri nici o vanzare de actiuni a managementului pentru TRP.

      TRP a contribuit la dezvoltarea țării! Asta nu spune nimeni!

      Și vine î și permite să văndă la 0,45????

      Și cine î și permite sa văndă la 0,45????

      Doar Birta&asociații 

      Dezvoltarea țării....e puțin exagerat

    Verificat si BRK si ce gaura a facut Monica Ivan - sa pus raportul Tranzactii Management... nu inteleg cat mai au de gand sa inchida ochii ASF si BVB

    nu loveste nimeni nici un bvb… terminati cu postarile astea de pe “analiza” pe “genunchi”.

    in primul rand august e sezonier la incasari bune; sept incep scoli… se inchid festivitati de vara.. marea se inchide… muntele amorteste … 

    argumente solide: nplurile pe ro pe minime = bvb crack up boom 

    somaj pe minime = inca putere cumparare = inca ceva incasari = inca inflatie = inca de tras cost dobanzi si bubble up rents in piata = inca de marit taxari gov in piata 

    lasati “panicile” inutile pentru bvb 

    nici bondurile pe ro nu arata inca inversare… arata anemie si miscare inca laterala … 

    romania nu a atins inca inversarea maxima… chiar daca bondurile incep amorteala… mai este de castigat  

    s c c r e t  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb