SCANDAL LA CORPUL DE CONTROL AL PREMIERULUI Noul ministru Cristian David acuză lipsa dosarelor din biroul lui Victor Ponta

IULIA NIŢESCU, ROMANA PUIULEŢ
Ziarul BURSA #Politică / 5 ianuarie 2005

În replică, Victor Ponta îl face mincinos şi neserios pe Cristian David

Fostul premier Adrian Năstase a semnat pe ultima sută de metri o hotărîre de Guvern ca să îşi poată lua maşina de serviciu, un luxos Volkswagen Touareg, la Camera Deputaţilor!

Eugen Bejinariu spune că miniştrii şi fostul premier şi-au luat calculatoarele la plecare, fiindcă erau ale lor

Sub scandalul mobilei şi al echipamentelor lipsă de la Palatul Victoria pare să se ascundă o problemă mult mai delicată, şi anume controlul informaţiilor şi documentelor stocate în ultimii patru ani. Prevăzători, miniştrii Cabinetului Năstase au folosit doar calculatoarele personale pe care le-au scos din priză şi le-au luat în spinare la plecarea din funcţie. Mai grav este că noii miniştri acuză o gestiune haotică a documentelor, care, în cazul că ar fi reală, va afecta continuitatea în cerce-tarea unor cazuri de fraudă sau de mare corupţie. Cea mai serioasă acuzaţie aparţine ministrului Cristian David, care, pe lîngă lipsa unor scaune şi a biroului din cabinetul lăsat moştenire de Victor Ponta, spune că a sesizat dispariţia unor dosare, documente aparţinînd fostului Corp de Control al primului-ministru, devenit în martie 2004 aparatul de lucru al ministrului delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării acquis-ului comunitar. Corpul de control al premierului a cercetat de-a lungul ultimilor patru ani mai multe scandaluri legate de modul în care au fost folosite fondurile europene sau legate de unele privatizări dubioase. Cristian David a arătat presei cîteva dulapuri goale care, în opinia sa, ar fi trebuit să fie doldora de dosare. Ministrul David ne-a declarat ieri că nu ştie unde sînt dosarele respective: "Nu am preluat nici un dosar. Acum încerc să identific unde sînt aceste documente. Victor Ponta mi-a spus că nu are nimic să îmi predea şi că dacă vreau să îi cer ceva, să îl sun. Am stat 5 minute cu Victor Ponta şi am băut o cafea, asta a fost tot. Nu spun că aceste dosare nu există, poate le voi găsi. Spun doar că nu a fost o preluare normală pentru că eu nu am semnat nimic, nici Victor Ponta nu a semnat". Ministrul liberal ne-a mai declarat că de cîte ori şi-a întrebat colaboratorii de la cabinet de existenţa acestor dosare a primit un singur răspuns: "Nu există nici un dosar primit, rezolvat sau clasat în 2004". În replică, Victor Ponta susţine că ceea ce afirmă membrii Cabinetului Tăriceanu face parte dintr-un circ: "Cristian David este un neserios şi un mincinos. Eu nu trebuia să semnez pentru nimic, pentru treburi de genul acesta există personalul de la administraţie. Dosarele de care vorbeşte Cristian David nu sînt şi nu au fost la mine. Ele se află la arhivă. Eu nu le-am preluat de la Ovidiu Grecea şi nici nu le-am dat mai departe. Tot ce am luat din cabinet erau cărţile şi tablourile personale". Fostul ministru Victor Ponta ne-a declarat că întîlnirea de "predare-primire" pe care a avut-o cu Cristian David a durat aproape o oră, timp în care noul ministru liberal i-a cunoscut pe toţi directorii aparatului de lucru al ministrului delegat pentru aplicarea acquis-ului comunitar şi controlul finanţării internaţionale.

Calculatorul personal al lui Năstase

Fostul secretar general al Guvernului şi premier pentru cîteva zile, Eugen Bejinariu, susţine că acuzaţiile miniştrilor din Guvernul Tăriceanu au o singură explicaţie: aceştia au rămas în campanie electorală. Eugen Bejinariu ne-a declarat ieri că transferul autoturismului Volkswagen Touareg din patrimoniul Palatului Victoria la cabinetului preşedintelui Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, s-a făcut prin Hotărîre de Guvern, document semnat şi de el: "Pentru transferul celorlalte bunuri nu am semnat, aşa că nu ştiu nimic. Pot să vă spun doar că eu l-am primit pe domnul Tăriceanu chiar în cabinetul premierului, unde toate lucrurile erau la locul lor. L-am condus şi în sala de şedinţe unde există aparatura modernă şi laptopuri pentru fiecare ministru. Am semnat protocolul de predare-primire chiar în biroul primului-ministru, nu pe genunchi, dar acest protocol se referă numai la documente, nu la mobilier, parte de care se ocupă direcţia administrativă".

Hotărîrea de Guvern prin care din patrimoniul Regiei Patrimoniului de Stat a fost transferat cu titlu gratuit Camerei Deputaţilor autoturismul Volkswagen Touareg a fost semnată chiar de fostul premier Adrian Năstase, cu o săptămînă înaintea învestirii sale în funcţia de preşedinte al Camerei. Documentul, emis la data de 21 decembrie şi publicat în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2004, a fost contrasemnat şi de fostul ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu şi fostul ministru al Finanţelor Publice, Mihai Tănăsescu. ïn nota de fundamentare a hotărîrii se invocă necesităţile în materie de autoturisme ale Camerei Deputaţilor. Reamintim faptul că pe parcursul anului 2004, parcul auto al Camerei Deputaţilor a fost modernizat prin achiziţionarea a 13 maşini marca Mercedes, destinate membrilor conducerii Camerei parlamentare şi a unor autoturisme Nubira II pentru şefii de comisii permanente şi liderii grupurilor parlamentare. De asemenea, menţionăm faptul că la dispoziţia preşedintelui Camerei Deputaţilor se află permanent şi un autoturism marca BMW. Pesemne că fostul premier s-a obişnuit în luxosul său automobil, iar confortul l-a făcut şi să uite de programul "Fabricat în România", promovat chiar de el, prin care le cerea miniştrilor săi să se deplaseze cu maşini produse la noi...

Eugen Bejinariu ne-a mai declarat că unii din noii miniştri, inclusiv premierul, nu şi-au găsit computerele pe birouri pentru că acestea nu aparţineau instituţiei guvernamentale: "Adrian Năstase a avut computerul personal pe care, normal, l-a luat cu dînsul cînd a plecat. La fel, şi eu. Dar toate aceste lucruri sînt cunoscute de oamenii din Guvern, de funcţionarii care se ocupă de administraţie".

Sorin Vicol, ministrul controlului, ne-a declarat că la ministerul său nu au fost îregistrate nereguli de nici o natură de la momentul transferului de putere. Mai mult decît atît, ministrul controlului spune că predecesorul său, Ionel Blănculescu l-a pus în temă cu toate problemele şi dosarele aflate în anchetă: "Toată activitatea de primire-predare a fost în regulă. Am semnat procesul verbal, iar mobilierul l-am găsit intact," a mai adăugat Sorin Vicol.

Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, ne-a spus, la rîndul său, că nu au existat probleme în momentul transferului de putere dintre domnia sa şi fostul ministru Cristian Diaconescu: "Am colaborat foarte bine cu domnul Diaconescu. ïncă mai verificăm documente, însă transferul s-a realizat în bune condiţii". Cu toate acestea, Ministrul Justiţiei ne-a precizat că nu a semnat încă procesul verbal de predare-primire: "Este un proces lung şi trebuie realizat cu mare atenţie. Am 15 zile la dispoziţie înainte de expirarea termenului legal de semnare a procesului verbal", a conchis Monica Macovei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb