Reacţiile la scrioarea deschisă a economiştilor nu au întârziat să apară. În timp ce clienţii împrumutaţi în CHF au numit documentul "noul ferpar" (făcând referire la anunţul băncilor asemănător cu un ferpar ce făcea referire la Legea dării în plată), deputatul PSD Liviu Pleşoianu a scris, pe pagina sa de Facebook: "Ca deputat PSD, primesc pe email o scrisoare prin care Bogdan Glăvan, consilierul preşedintelui PNL (Ludovic Orban), îmi spune că iniţiativa legislativă a parlamentarului PNL Daniel Zamfir (plafonarea dobânzilor la credite) e îngrozitoare şi mă îndeamnă să nu o votez.
Domnule Orban, deconectaţi-vă propagandistul de la contul meu de email. Iniţiativa legislativă a lui Daniel Zamfir este foarte bună şi voi vota pentru!"
Şi Daniel Zamfir a reacţionat, postând pe Facebook:
"Sfârşitul lumii - Episodul II
Dacă după Darea în plată am scăpat de apocalipsă, până aici ne-a fost! Un grup de prieteni, profesori la ASE, au lansat o scrisoare care se vrea un avertisment la ceea ce va urma, dacă românilor le vor scădea ratele la credite. E adevărat, fiind vorba de vreo şapte milioane de contracte, la care trebuie să umble la dobânzile uriaşe, supărarea băncilor şi a IFN-urilor e de înţeles. Vă spuneam că scenariul acesta cu ameninţarea dispariţiei creditării şi bineînţeles că legea loveşte taman în oamenii sărmani, l-am trăit la Legea darii în plată (n.r. iniţiată tot de liberalul Zamfir). Majoritatea grupului de profesori care propovăduiesc acum dezastrul, făcea acelaşi lucru şi acum doi ani. Or, măcar din respect pentru studenţi, constatând că nimic din ce spuneau atunci nu s-a confirmat, ar fi trebuit, în opinia mea, să fie mai rezervaţi; şi puţintică documentare n-ar fi stricat, chiar dacă mulţi probabil sunt doctori în economie. Sigur că doar faptul că laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, are o analiză contrară, e neimportant pentru domniile lor. Însă cred că măcar o lectură, chiar şi pe diagonală, a lui Akerlof şi Schiller, alţi doi laureaţi ai premiului Nobel pentru economie, în cartea intitulată sugestiv «La pescuit de fraieri» n-ar fi stricat deloc. Zic şi eu în diagonală, că măcar capitolul 9, Falimentul profitabil, ar fi fost sigur de interes pentru studenţi".
Proiectele de lege privind plafonarea dobânzilor şi retractul litigios a trecut de comisiile din Senat, urmând să meargă în plen şi apoi la Camera Deputaţilor, în timp ce iniţiativa legislativă care vizează titlul executoriu al contractelor de credit trebuie să fie dezbătut în comisiile de la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Sondajul privind riscurile sistemice, realizat de BNR printre cele mai mari bănci din piaţă, arată că primul risc sistemic ridicat, dificil de gestionat, este cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar- bancar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2018, 04:33)
Rusinica Bogdanica PNLica!
Cărțile interesante. Pescuitul de fraieri e tare.
Falimentul profitabil sa fie firma băgata in însolventa curățată înainte, bani la stat neplătiți iar acționari cu Mercarane gen Patriciu. Biecereaua
2. trimiteti-o domnului Draghi
(mesaj trimis de The Brute în data de 23.03.2018, 05:05)
e senzationala depesa. Oare gasim pe cineva sa traducere cacofoniile in Limba Italiena, engleza, germana
2.1. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 23.03.2018, 14:54)
...
2.2. Repetent e mai sigur (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 23.03.2018, 15:03)
eu si Donald suntem genii stabile, nu conteaza decat mesajul.Citeste Glavan de la homo intleptus la homo emotions:-)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2018, 06:46)
contaminatii din pnl (de pdl si vrajeala basista)au iesit la atac,depesa lor de intelectuali e buna de sters la fund
4. fără titlu
(mesaj trimis de Vanat în data de 23.03.2018, 09:31)
PNL-ul asta a devenit pepiniera de prosti. Dupa ce au gresit impardonabil prin acceptarea fuziunii cu PDL-ul iar consecinta s-a vazut la alegeri, acum repeta istoria si "fuzioneaza" cu bancile contra populatiei creditate (destul de numeroase daca consideram si ceilalti membri ai familiilor) si care culmea, chiar are dreptate in acest razboi cu bancile abuzive. Cu asmenea consilieri ar fi de dorit pentru PNL ca Orban sa plece din partid. Este un mare prostovan care nu intelege nimic din politica.
4.1. D-aia avem nevoie de intelepti (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de The Brute în data de 23.03.2018, 09:56)
ca sa Nu fie Prosti ca Zamfir Legiuitoru.Facultatea de Geografie, istorie, automatica, electronica nicio scrisoare?
4.2. Politologie (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Habarnam si prieteni sai în data de 23.03.2018, 09:59)
Sa fie bine sa nu fie rău.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Vasile în data de 23.03.2018, 10:13)
Cu asemenea atitudine PNL va avea soarta Partidului National Țărănesc. Celor care au semnat scrisoarea, academicieni făcuți la grămadă și antreprenori de carton nu le este rușine?
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Vanat în data de 23.03.2018, 13:21)
Ce te face sa consideri ca Zamfir este prost? Legile promovate de Zamfir isi gasesc pe deplin justificarea in evenimentele petrecute in anii de criza si in jaful (programat dupa cum s-a dovedit in cazul Raiffeisen) bancilor - adica in realitate. Ce justificare si argumentare mai buna decat realitatea poti pretinde?
4.5. jaful (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de Anton Paul în data de 23.03.2018, 15:45)
Jaful acesta real se bazeaza pe o singira expresie:
LEGEA NU PREVEDE!
Ei bine, legea o sa prevada, apiu, daca abuzatorii dispar, legea o sa fie mai laxa, daca este nevoie...
Deocamdata legea nu prevede.
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2018, 19:53)
De ce au gresit? s-au aliat cu o "firma" performanta. Nu totdeauna iti iese pasenta.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2018, 10:25)
Profesorii de la ASE sa mearga la "reciclare"in tarile vest europene cu dobanda plafonata si sa nu-si mai expuna pozitia politica in aceasta speta.Rusinica
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Cetatean în data de 23.03.2018, 12:30)
Fara credit nu pot sa traiesc! Dar in toate tarile occidentale asa traiesc oamenii. Statul trebuie sa stea intre banci si cetateni. Mai ales cand cumparam o casa.....
5.2. Ha-ha (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2018, 12:57)
Cetățean zburând în gol din cauza băncuțelor am auzit la tv dar cetățean zburând ca nu poate trai fara bake love nu am văzut.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de Gigi în data de 23.03.2018, 14:02)
Legea asta ar trebui numita "Legea pentru promovarea camatarilor".
O sa cam iasa pe nas clientilor care urla acum sa fie plafonate dobanzile.
Exact cei care urla mai tare sunt cei care nu se vor mai incadra pentru un credit cu dobanda plafonata, si vor fi aruncati drept in bratele camatarilor.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2018, 15:53)
În realtate situația este exact pe dos. Bancherii te bagă în insolvență, apelezi la IFN-uri pentru credite ușurele, îți salvezi proprietatea cu ajutorul cămătarilor și după câteva luni pierzi tot.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2018, 19:34)
The Brute la cate maini lucreaza?
7. Ne asumam adaugirile
(mesaj trimis de Ion Luca Ca în data de 23.03.2018, 19:50)
...şi puţintică documentare si putintica rabdare stimabililor, n-ar fi stricat, chiar dacă mulţi probabil sunt "doctori" în economie......
De acord cu domnul Zamfir doar partial, adica in ceea ce priveste "putintica"; clasa "academica" din Romania s-a afirmat timp de 28 de ani (recunosc, cu mici esecuri), prin "somnul ratiunii naste monstri".
Asa ca, un pas inapoi babalacilor.