SCANDALUL DE LA AVOCATUL COPILULUI Concurs anulat, angajaţi cu rude printre candidaţi

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2018

Conform lui Ioan Gânfălean, dacă până în 31 decembrie nu se vor ocupa posturile scoase la concurs, ele vor fi blocate. Iar instituţia nu poate transfera colegi din cadrul Avocatului Poporului, deoarece ar rămâne acele posturi blocate.

Conform lui Ioan Gânfălean, dacă până în 31 decembrie nu se vor ocupa posturile scoase la concurs, ele vor fi blocate. Iar instituţia nu poate transfera colegi din cadrul Avocatului Poporului, deoarece ar rămâne acele posturi blocate.

Ioan Gânfălean, Avocatul Copilului: "Ştiam că Alina Pangrate este fiica expertului coordonator de la Biroul Teritorial Constanţa, Felicia Nedea"

Mai mulţi copii ai angajaţilor Avocatului Poporului au participat la concurs

"Filiera" Cluj şi-a văzut ambii candidaţi picaţi

Unii concurenţi susţin că întreg concursul a fost anulat deoarece nu au fost admişi "candidaţii care trebuie să intre"

Concursul organizat pentru ocuparea a opt posturi în cadrul instituţiei Avocatul Copilului a fost anulat, deşi au participat 83 de candidaţi din toată ţara. Conform punctului de vedere oficial, decizia de anulare a acestui concurs a fost luată din cauza unui viciu de procedură. Cu toate acestea, mai mulţi candidaţi susţin că acest concurs a fost anulat pentru că nu au promovat concursul toţi oamenii sistemului. Despre această situaţie, Ziarul BURSA a scris în articolele "Acuzaţii la adresa Avocatului Copilului" şi "Ioan Gânfălean, Avocatul Copilului, neagă evidenţa", publicate în ediţiile din 17 şi, respectiv, 21 septembrie 2018.

Referitor la anularea concursului, Ioan Gânfălean, şeful instituţiei Avocatul Copilului, ne-a declarat: "A fost anulat de domnul ministru Victor Ciorbea (n.r. - Avocatul Poporului), deoarece am avut reclamaţii făcute de către persoane care nu au participat la concurs. Conform HG 286, membrii comisiei de concurs şi cei ai comisiei de contestaţie trebuie să aibă cel puţin acelaşi grad sau grad superior celui care susţine examenul. Am avut la contestaţii o doamnă din Oradea care era expert, nu consilier. Iar în comisie o persoană a avut grad mai mic, pentru că noi nu avem doi angajaţi de limba maghiară".

Avocatul Copilului a menţionat că, în rest, nu mai este nicio cauză de anulare a concursului, iar contestaţiile care au fost făcute au fost respinse. El a precizat: "Toate concursurile au căzut şi se vor relua de la zero. Ca să nu mai fie niciun fel de discuţie, am făcut adresă către Consiliul legislativ, să desemneze ei membrii comisiilor, pentru acest concurs. Actualul concurs a fost anulat pentru vicii de procedură".

Întrebat de ziarul BURSA cine se face vinovat de viciul de procedură şi de ce dosarul candidatei din Oradea nu a fost verificat atent, pentru a se constata că avea un grad mai mare decât unul dintre membrii comisiei, domnul Gânfălean a susţinut că nu se face nimeni vinovat, iar ordinul pentru desemnarea membrilor comisiilor a fost semnat de Victor Ciorbea.

Implicaţiile "filierei Cluj" în concursul din 24 septembrie

Cu toate acestea, persoanele care au sesizat ziarul BURSA, privind neregulile de la concursul organizat de Avocatul Poporului pentru ocuparea a opt posturi la Avocatul Copilului, ne-au semnalat că există legături suspecte între persoane din sistem şi anumiţi candidaţi.

Cităm din sesizarea primită pe adresa redacţiei: "Liviu Pop, celebru profesor de drept civil de la Cluj, fost decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, membru corespondent al Academiei Române, este un fel de pater familias care şi-a răspândit ingenios rudele şi foarte mulţi absolvenţi ai săi în structuri-cheie, locale şi centrale, din justiţie, poliţie, administraţie. Posturile de la concursul pernicios care tocmai s-a încheiat au fost împărţite ca sinecuri la masa comună din birourile centrale ale instituţiei Avocatului Poporului de cei trei «magnifici»: Liviu Pop, Victor Ciorbea şi Ioan Gânfălean, după regulile din sistem. După discuţiile purtate în plină vară la sediul Avocatului Poporului, academicianul Liviu Pop, la revenirea la Cluj, le-a transmis «indezirabililor» indicaţia fermă de a nu se înscrie sau de a nu participa la concurs cu argumentul că sunt preferaţi candidaţii din sistem, că posturile sunt aranjate, concurenţa este mare şi că a dis-cutat cu Victor Ciorbea, dar nu despre recuzaţi. În fine, sfatul sau recomandarea lui Liviu Pop era de a nu participa la concurs, deoarece asta ar fi fost concluzia discuţiei sale cu Ioan Gânfălean, ca şi cum totul emana din deciziile acestuia".

L-am întrebat pe Avocatul Copilului care sunt legăturile sale cu Liviu Pop, iar răspunsul lui Ioan Gânfălean este unul contradictoriu. Gânfălean ne-a spus: "Nu am nicio legătură cu Liviu Pop. Ce legături să am? Ne cunoaştem, mi-a fost profesor în anul întâi de facultate. Aud acum de «rechini», aud de academicianul Liviu Pop. Astea sunt toate aberaţii. Cum să le transmită profesorul Liviu Pop să nu participe la concurs? Asta este de neimaginat".

Referitor la filiera Cluj susţinută de academicianul Liviu Pop, sursele ziarului BURSA ne-au relatat: "Fiul domnului Liviu Pop este preşedintele Tribunalului Militar Cluj, Marius Liviu Pop. Nora sa, Lenuţa Pop, este notar, iar o nepoată a domnului profesor a fost procuror în cazul jurnaliştilor de la Gazeta de Cluj. Restul nepoţilor şi nepoatelor, având în vedere că sunt şapte fraţi în familia seniorului Pop, sunt răspândiţi în avocatură, magistratură, notariat etc.. Mai mulţi magistraţi şi-au făcut doctoratul cu profesorul Liviu Pop, existând cazuri de 17 ani pentru luarea unei teze de doctorat, chiar dacă respectivii trebuiau exmatriculaţi după 3-5 ani regulamentari de pregătire, finalizare şi susţinere a tezei. Un astfel de doctorat a fost acordat doamnei Andrea Anamaria Chiş, judecător la Curtea de Apel Cluj şi membru actual al Consiliului Superior al Magistraturii. La Biroul Teritorial Cluj al Avocatului Poporului, încă de la înfiinţare, întâmplător, a fost angajată ca expert sau consilier o fină a domnului Liviu Pop, Camelia Reghini, fiică a fostului profesor şi coleg de catedră al acestuia, Ionel Reghini. Deci tot din sis-tem".

Două candidate agreate de filiera Pop

Conform surselor noastre, această filieră a dorit ca două candidate de la Cluj, Elena Fodor şi Aurelia Mihaela Boboş, să fie angajate la Avocatul Copilului. În sesizarea primită, sursele susţin că Liviu Pop chiar s-a lăudat că va rezolva cazul celor două angajate, deşi cunoaşte că nu sunt pregătite pentru funcţiile din cadrul Avocatului Copilului. În legătură cu cele două candidate de la Cluj, în sesizarea primită pe adresa redacţiei se arată: "Doamna viitoare admisă la concursul următor, nu la cel suspendat care va fi anulat, Elena Fodor, este fiica unui alt emul al dreptului clujean, prof. univ. dr. Gheorghe Boboş, decan al Facultăţii de Drept de la Babeş-Bolyai înainte de 1989 şi decan, până în 2014 când a decedat, al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Dimitrie Cantemir din Cluj, al cărui fondator este. Elena Fodor a absolvit înainte de 1989 Institutul Politehnic din Cluj şi după înfiinţarea facultăţii de drept de la Universitatea Dimitrie Cantemir s-a înscris la aceas-ta, pe care a absolvit-o. În timp, a ajuns decan al acestei facultăţi, timp de două mandate. Deşi la concursul anulat, la proba scrisă, a luat doar 55 de puncte, a fost notată cu 10 la calculator. Pentru celălalt post destinat Clujului, a candidat doamna Aurelia Mihaela Boboş, care este din Alba (n.r. - de unde este şi Avocatul Copilului, Ioan Gânfălean). I-a sunat ceasul din familie pentru magistratura de copii, ca expertă. Ce judecător clujean important să fie oare preşedinte de secţie la Curtea de Apel Cluj, coincidenţă din nou din sistem, Sergiu Cătălin Boboş? E de aşteptat ca doamnele să fie promovate la al doilea concurs, mai ales că potrivit regulamentului cei odată înscrişi pot participa la al doilea concurs, fără a mai trece etapa depunerii dosarelor. Ce culoare au gulerele acestea? Albă? Albul e culoare? Sau e de la Alba... Iulia?".

Referitor la aceste acuzaţii de mai sus, Ioan Gânfălean ne-a spus că nu ştie nimic despre relaţia familială a Cameliei Reghini cu Liviu Pop, dar a menţionat că ea este angajată la Biroul Teritorial Cluj din anul 2004 sau 2005. Şeful instituţiei Avocatul Copilului ne-a mai spus: "Doamna Fodor Elena a picat la examen. Poate să se spună orice. Nici nu am ştiut că... Şi chiar dacă e fiica lui... Nu a luat concursul, a picat. Şi Boboş Aurelia Mihaela a picat".

El a menţionat că la Cluj au fost scoase două posturi la concurs, deoarece una dintre angajate este de un an bolnavă şi acolo lucrează acum doar o singură persoană, care se ocupă de sesizările primite din judeţele Cluj, Bis-triţa-Năsăud, Maramureş şi Sălaj.

Cât priveşte cele două candidate de la Cluj, Ioan Gânfălean a adăugat: "Nici nu ştiam cine sunt acele persoane. Au picat amândouă. Nu au ştiut, că, dacă ştiau, treceau. Mie nu îmi păsa de reclamaţii şi, dacă cele două doamne de la Cluj ştiau materia, treceau concursul".

La Cluj nu a ştiut, la Constanţa ştia

O situaţie ciudată ne-a fost semnalată de un alt candidat, Anida Murat, din Constanţa. Ea a participat la concursul pentru postul de expert al Avocatului Copilului în cadrul Biroului Teritorial Constanţa. Din cei zece candidaţi, în urma probei scrise au rămas doi: Anida Murat cu 66 de puncte şi Alina Pangrate cu 55 de puncte. La proba a doua, de calculator, Murat a obţinut 77 de puncte, Alina Pangrate 100 de puncte, iar la interviu Anida a luat 67 de puncte, iar Pangrate 80 de puncte.

Anida Murat ne-a spus: "Dar cine credeţi că este Alina Pangrate? Este fiica expertului coordonator de la Biroul Teritorial Constanţa, doamna Nedea Felicia. Am suspiciuni mari cu privire la proba de calculator, unde organizatorii nu au anunţat în ce constă, iar proba a îmbrăcat practic forma unei surprize. Pe de altă parte, contracandidata mea mi-a spus «că se mai învârte în jurul instituţiei Avocatul Poporului» după terminarea probei, ceea ce mă face să cred că, după plecarea tuturor candidaţilor, şi-a refăcut proba sau a vorbit cu cine trebuie (acest aspect poa-te fi verificat cu ajutorul camerelor din jurul instituţiei). Menţionez că o cunosc pe contracandidata mea de aproximativ 9 ani, din Baroul Constanţa, unde suntem amândouă înscrise pe tabloul avocaţilor. La interviu ea a obţinut 80 de puncte. Mă întreb de ce? Amândouă am fost avocate cam acelaşi număr de ani, iar eu în plus lucrez în acest moment şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Nu mă doare aşa de tare că am pierdut postul. Ce mă doare este faptul că nu mai avem loc de ăştia, nu mai ai acces la niciun post, doar cine ştie cum, dacă nu candidează în acel moment o pilă. De aia pleacă atâţia români din ţară: nu au acces nici la slujbe, nici la sănătate, nici la educaţie. Sunt complet dezamăgită!".

În legătură cu aceste aspecte am aflat şi părerea şefului Avocatului Poporului. Ioan Gânfălean ne-a declarat: "Da, ştiam că Alina Pangrate e fata Feliciei Nedea. Dar menţionez că toate probele de interviu s-au înregistrat pe reportofon. S-a întocmit şi un proces-verbal pe care fiecare candidat l-a citit şi l-a semnat la sfârşit, deci şi l-a însuşit. În cazul Constanţa, repet: ştiam că Pangrate este fata doamnei Nedea Felicia, dar la concursul din 24 septembrie s-au înscris şi alţi copii ai colegilor noştri".

În opinia şefului instituţiei Avocatul Copilului, toate acuzele care i se aduc sunt nişte aberaţii: "La Constanţa, mi-a făcut cineva o reclamaţie. Cineva care nu a participat la concurs, ca şi în cazul domnului de la Cluj care nu a participat la concurs şi m-a reclamat că i-am transmis să nu se înscrie la concurs. Sunt nişte aberaţii. Şi la doamna de la Constanţa a reclamat cineva din afară, care nu a fost la concurs, că ar fi o stare de incompatibilitate pentru că Nedea Felicia, mama Alinei Pangrate, este coordonatorul Biroului Teritorial şi ea va fi acolo. Dar nu era nicio stare de incompatibilitate, deoarece, dacă Alina Pangrate va fi angajată, ea nu va fi subordonată mamei, ci Avocatului Copilului. Nu am mai răs-puns la această sesizare, pentru că domnul ministru Victor Ciorbea a anulat întreg concursul pentru viciu de procedură".

El consideră că toate acuzaţiile sunt de fapt nişte şicane din partea celor care nu doresc ca instituţia Avocatul Copilului să funcţioneze normal. Gânfălean a precizat: "Anumite persoane au făcut reclamaţie, care nu au nicio legătură cu instituţia şi nu sunt interesaţi să vadă dacă sunt sau nu stări de incompatibilitate. Am fost opt ani decan, am avut licenţe, masterate şi niciodată nu au fost atât de multe contestaţii. Cred că este vorba despre orgolii".

Cert este că Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a vorbit cu preşedintele Consiliului Legislativ, care va desemna membrii pentru cele două comisii de concurs. Săptămâna viitoare ar trebui demarată procedura pentru noul concurs, procedură la care Ioan Gânfălean susţine că nu va participa, deoarece i-a cerut lui Victor Ciorbea să nu fie pus în legătură cu comisiile şi, pentru a înlătura orice suspiciune, ne-a menţionat că va intra în concediu de odihnă.

În acest moment instituţia Avocatului Copilului lucrează cu doar... 3 angajaţi, dintre care unul este Ioan Gânfălean. Cei trei angajaţi, în cinci luni, au primit 140 de petiţii, s-au sesizat din oficiu de 81 de ori, au efectuat 22 de anchete, au dat 14 recomandări, 14 dispecerate şi au participat la 9 conferinţe.

Conform lui Ioan Gânfălean, dacă până în 31 decembrie nu se vor ocupa pos-turile scoase la concurs, ele vor fi blocate. Iar instituţia nu poate transfera colegi din cadrul Avocatului Poporului, deoarece ar rămâne acele posturi blocate.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nu fiti ipocriti..asa e in toata administratia publica din Romania. Spuneti o institutie in care nu intra "cine trebuie"....numai daca e absolut imbe si nu tine minte subiectele..altfel...toate's la fel

    1. Acesta este un caz semnalat de candidati. Nu interzice nicio lege din tara noastra ca odraslele angajatilor sa participe la aceste concursuri. Se pune insa problema de moralitate a acestei participari. In afara de aceasta, apar si alte suspiciuni precum cele semnalate de catre candidati in articolul de mai sus.

      Da corupţia este un fenomen grav care ar impune o justiţie mult mai vigilenta si condamnări aspre. Faptele de corupţie trebuie pedepsite sever - mai ales când este vorba de astfel de clanuri.

      Cine a pomenit in articolul asta despre coruptie? Ca eu nu am gasit nicio referire la coruptie in tot articolul.

    Dl Ganfalean, mana si fiica pot desfasura raporturile de munca, in acelasi birou? Nu v-ati gandit ca va sflati in situația unui conflict de interese? Dar interviul din data de 16 nov, derulat cu nerespectarea dispozitiilir legale, a fost diar un examen oral, cu biletele, fara prezentare sau motivatie...aranjamente oentru "pupile" suuper pregatite sa apere drepturi, pe care chiar ele nu le respecta.

    1. Dar despre domnul inculpat Tudor Ioan ce părere aveti?Face cinste acestei instituții,nu?

    La interviu trebuiau testate abilitati si cunostinte impuse de funtie, capacitatea de analiza si sinteza, motivatia candidatului, comportamentul in situatiile de criza, initiativa si creativitate, cfm HG. A fost de fapt un examen oral, cu bilete. Fara prezentare, fara motivatie, fara a comunica cu comisia.Este un viciu de procedura. Nu are rost sa mai contestam. Despre conflictul de interese intre mama-coordonator al fiicei, in acelasi birou, nici macar institutie, alt compartiment, ce sa mai zicem?

    Niciun concurs la aceasta institutie nu a fost cinstit. Intra doar pilele iar viitorii "admisi" sunt favorizati pe fata. Eu cand am participat, m-am dus la cineva din comisie sa intreb cum de a fost promovat unul care daduse foaia goala la examen si luase punctaj mare, iar cand spun goala, exact asta sa se inteleaga. Candidatul respectiv a iesit din sala dupa 2 minute de la primirea subiectelor spunand cu voce tare ca nu stie niciun subiect si in alte 2 minute comisia a incercat sa convinga candidatul sa ramana ca ...poate, poate stie ceva. Persoana a plecat dar...a promovat scrisul! Apoi oralul!!! Raspunsul primit de mine a fost ca: aveau obligatii fata de tatal candidatului si trebuiau sa inchida ochii! Minunat, nu? Din nefericire, acelasi lucru se intampla la toate examenele din institutiile statului. Daca intra cineva pe bune, e o minune si asta apare o data pe an!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb