SCANDALUL DE LÎNGĂ CATEDRALĂ NE PERICLITEAZĂ INTEGRAREA EUROPEANĂ Papa, preocupat de situaţia Catedralei catolice Sf. Iosif

Alina Toma
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2006

În urmă cu două zile, surse diplomatice ne confirmau informaţia că Vaticanul este îngrijorat de modul în care autorităţile române au tratat scandalul iscat de ridicarea unei clădiri cu 19 etaje lîngă Catedrala catolică Sf. Iosif din Capitală, aflată pe lista monumentelor istorice. Aceleaşi surse susţin că Ambasadorul României la Vatican a şi primit o notă de la Sfîntul Scaun în acest sens. Contactat telefonic, Mihai Dobre, ambasadorul român la Vatican, ne-a declarat ieri că, în urmă cu o săptămînă, s-a întîlnit cu ministrul de externe de la Sfîntul Scaun, Giovanni Lajolo, cu care a purtat o discuţie privind situaţia construcţiei de lîngă Catedrala Sf Iosif. "Vaticanul este şi continuă să fie preocupat de această situaţie", ne-a precizat domnia sa.

Mihai Dobre ne-a confirmat şi că vinerea trecută, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a întîlnit cu Papa într-o audienţă privată, după care a discutat cu ministrul de externe al Sfîntului Scaun. Ambasadorul României la Vatican a subliniat că Sfîntul Scaun a şi dat publicităţii un comunicat de presă despre acest eveniment. Potrivit declaraţiilor domnului Dobre, comunicatul arată că discuţiile au avut ca temă evoluţia viitoare a Uniunii Europene şi angajamentele de solidaritate dintre state.

Deputatul Aurelian Pavelescu, membru al Comisiei de disciplină, care analizează scandalul Catedralei Sf Iosif, ne-a spus că s-a întîlnit ieri cu Monseniorul Ioan Robu, care i-a împărtăşit acordul cu privire la exproprierea terenului de lîngă Catedrală, unde se ridică acum Cathedral Plaza, ca soluţie pentru stingerea conflictului. Domnia sa ne-a declarat: "În ceea ce priveşte întîlnirea lui Barroso cu Papa, cred că ar putea să nu fie întîmplătoare şi să existe o legătură între vizita preşedintelui Comisiei Europene la Sfîntul Scaun şi atitudinea recentă a Uniunii Europene faţă de aderarea ţării noastre.

În acest sens, mi se pare grav faptul că Ministerul de Externe nu a făcut public pînă acum faptul că Vaticanul este îngrijorat de viitorul Catedralei Sf. Iosif în vecinătatea unei construcţii atît de înalte. Încă o dată, consider că este periclitat procesul de integrare al ţării noastre. Este posibil ca oficialii români să încerce să pună Sfîntul Scaun în faţa faptului împlinit, lucru ce ar periclita grav relaţia României cu Vaticanul şi, implicit cu Uniunea Europeană".

Deputatul Pavelescu a cerut ieri, încă o dată, ca primul ministru Tăriceanu să aprobe urgent exproprierea terenului şi a lucrărilor de pe amplasamentul Cathedral Plaza. Domnia sa cataloghează ca absolut revoltătoare, insultătoare şi arogante afirmaţiile primarului Capitalei Adriean Videanu şi ale investitorilor de la "Millenium Building Development" potrivit cărora monseniorul Ioan Robu ar fi un şantajist care vrea două etaje din clădire.

Deputatul Pavelescu ne-a mai precizat: "Modul în care a avansat acest scandal impune implicarea imediată a Guvernului pentru că depăşeşte competenţele primarului Videanu, care, în ceea ce mă priveşte, ar fi onorabil să îşi prezinte demisia, fiind persoana care a generat acest scandal".

Pînă la închiderea ediţiei, Ministerul de Externe, prin biroul său de presă, nu a trimis redacţiei un răspuns dacă a luat la cunoştinţă că, în urmă cu o săptămînă, ambasadorul României la Vatican a primit o notificare de la Sfîntul Scaun cu privire la scandalul Catedralei catolice Sf . Iosif din Capitală şi ce anume s-a discutat pe această temă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb