SCANDALUL DINTRE CURTEA DE CONTURI ŞI BĂNCILE PENTRU LOCUINŢE  BCR BpL a câştigat, pe fond, procesul împotriva Curţii de Conturi

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 martie 2017

"Instanţa anulează decizia Curţii de Conturi în cazul BCR Banca pentru Locuinţe"

Curtea de Conturi a spus, în 2015, că cele două bănci de economisire-creditare ar fi încălcat legea

Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat în cazul deschis de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) împotriva Curţii de Conturi, anulând decizia pe care aceasta din urmă a luat-o referitoare la activitatea băncii, au anunţat, ieri, reprezentanţii BCR BpL.

Aceştia subliniază că instanţa a dat câştig de cauză BCR BpL, anulând hotărârea Curţii cu privire la acordarea primei de stat, prin sentinţa pronunţată în data de 1 martie, care prevede că legislaţia actuală nu obligă la justificarea utilizării pentru domeniul locativ pe clienţii care au economisit minimum cinci ani, arătând că împrumutul, în sistemul colectiv al economisirii-creditării, este numai o opţiune a clientului, nu o obligativitate. De asemenea, justiţia menţionează că persoanele fizice minore ori cele în vârstă de peste 65 de ani sunt eligibile să primească prima de stat, conform comunicatului băncii.

Acesta arată: "BCR BpL a argumentat instanţei buna-credinţă şi respectarea drepturilor clienţilor conform legii. BCR BpL speră ca această decizie a instanţei să constituie baza clarificării situaţiei şi a unui viitor sustenabil al sistemului de economisire-creditare în România, astfel încât acest sistem să poată contribui efectiv la rezolvarea problemelor locative ale românilor".

În anul 2015, Curtea de Conturi a dat publicităţii un raport încheiat în urma controalelor efectuate la BCR BpL şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Sesizarea comună a Curţii de Conturi indică un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL şi de circa 60 de milioane de lei - prejudiciul produs de RBL.

Curtea de Conturi susţine, în raportul citat, că băncile pentru locuinţe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal. Instituţia de control a derulat un audit şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), autoritatea care alocă banii pentru prima de stat oferită de cele două bănci pentru locuinţe.

În anul 2014 au fost efectuate plăţi din buget, prin MDRAP, pentru prima de la stat de aproximativ 316 milioane lei, potrivit raportului Curţii de Conturi, care arată că acţiunile de control la BCR Banca pentru Locuinţe, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi MDRAP au avut ca scop verificarea modului de utilizare a acestor subvenţii în cadrul contractelor de economisire-creditare.

Curtea de Conturi apreciază că cele două bănci au solicitat în mod nelegal subvenţia reprezentând primă de la stat calculată în procent de 25%, inclusiv asupra comisionului de deschidere, "care reprezintă, în fapt, un cost al clientului ce este suportat de acesta imediat după încheierea contractului de economisire-creditare din primele depuneri în contul bancar".

Raportul citat reclamă şi că băncile pentru locuinţe au încheiat contracte de economisire-creditare cu clienţi minori, care aveau vârsta mai mică de 18 ani atât la data încheierii contractelor, cât şi la data la care aceste contracte au fost reziliate/repartizate.

Auditorii apreciază că băncile au interpretat eronat calitatea de client în cadrul contractelor de economisire-creditare, subliniind că în spatele acestor contracte se ascunde intenţia părinţilor de a încasa prima de stat pe cât mai multe contracte posibile, respectiv conexarea contractelor şi obţinerea unui singur credit pentru spaţiul locativ, dar cu păstrarea primei de stat pentru toate contractele conexate.

Oficialii Curţii de Conturi au mai spus că acele contracte de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ au fost cesionate între clienţi, iar băncile au permis, ca urmare a acestor cesiuni, încasarea unei prime de stat de către beneficiarii cesiunilor de contracte de economisire-creditare, peste nivelul maxim legal.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), dar şi cele două bănci au contestat la Curtea de Apel Bucureşti măsurile recomandate de Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate.

Reprezentanţii băncilor pentru locuinţe ne-au spus că, în opinia lor, instituţiile financiare au respectat toate legile şi reglementările care guvernează funcţionarea sistemului de economisire-creditare.

În vara anului trecut, au apărut informaţii potrivit cărora, în premieră pe piaţa noastră bancară, Curtea de Conturi a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la activitatea celor două bănci pentru locuinţe, acuzându-le pe acestea de deturnare de fonduri şi de obţinerea ilegală de fonduri.

BCR Banca pentru Locuinţe a precizat, ulterior, că nu există o anchetă a DNA privind sistemul de economisire-creditare, cele două bănci acţionând în instanţă Curtea de Conturi pentru interpretare abuzivă a legii.

BCR Banca pentru Locuinţe a considerat, atunci, inexplicabilă publicarea de către Curtea de Conturi a informaţiilor privind sesizări făcute către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind funcţionarea sistemului de economisire creditare în sistem locativ, după ce DNA a declinat competenţele de anchetare, certificând absenţa unor fapte de corupţie care să implice fonduri publice.

Reprezentanţii băncii: "BCR BpL a plătit sume importante din fonduri proprii ca să acopere echivalentul primelor plătite de stat"

Pe parcursul desfăşurării procedurilor legale, BCR Bpl a luat decizia să acopere din fonduri proprii echivalentul primelor care au fost plătite de către stat pentru a respecta drepturile clienţilor şi a păstra încrederea în sistemul de economisire-creditare.

Referitor la acest aspect, reprezentanţii băncii ne-au explicat: "Sunt contracte de economisire-creditare care au ajuns la scadenţă, respectiv s-au împlinit cinci ani de la încheierea lor. În aceste cazuri, statul a virat primele aferente anilor 2012, 2013 şi o parte din 2014, rămânând de virat restul din 2014, precum şi cele din 2015 şi 2016. Curtea de Conturi a blocat sumele virate, însă banca a plătit oamenilor sumele plătite de stat şi blocate în conturile clienţilor. Este vorba despre sume importante, pe care urmează să le recuperăm în măsura în care vom câştiga şi în ultimă instanţă procesul cu cei de la Curtea de Conturi, care cu siguranţă că vor face recurs".

Sursele citate ne-au precizat că niciun client nu a acţionat banca în judecată.

Preşedintele BCR BpL Lucian Anghel a declarat: "Vă asigurăm că vom face, în continuare, tot posibilul pentru ca relaţia de bună colaborare în spiritul bunei-credinţe, manifestate până acum atât de clienţii noştri, cât şi de BCR Banca pentru Locuinţe să nu fie influenţată negativ de decizia Curţii de Conturi. Totodată, îi asigurăm pe clienţii noştri că BCR BpL a depus şi va depune toate eforturile pentru respectarea întocmai a obligaţiilor contractuale, în condiţiile legislative existente. În tot acest timp am luat măsuri concrete, astfel încât clienţii să nu fie afectaţi financiar, banca plătind din resursele sale financiare echivalentul primei de stat virate de la buget. Acest lucru demonstrează buna noastră credinţă".

Sistemul Bauspar (băncile pentru locuinţe) reprezintă o instituţie europeană de tradiţie de peste 100 de ani, precizează comunicatul BCR BpL, adăugând: "Sistemul Bauspar din România, introdus în anul 2002, urmăreşte întocmai filozofia şi practica sistemului Bauspar european de a stimula atât economisirea, cât şi creditarea persoanelor fizice pentru case mai bune, mai sigure, mai sănătoase pentru cei care le locuiesc. Legislaţia naţională care reglementează acest sistem este aliniată cu legislaţia şi practica europene".

Potrivit domnului Lucian Anghel, sistemul Bauspar rezolvă o problemă a milioane de români care doresc să îşi renoveze locuinţele: "Este un sistem european care funcţionează de o sută de ani în Germania şi Austria. Intenţia de a investi în locuinţă, în 2015, a crescut în rândul românilor. Sunt 580.000 de familii de români, potrivit unui sondaj IRSOP, care au ca prioritate renovarea locuinţei".

Sistemul Bauspar, la nivel european

Cel mai vârstnic client al CMSS - cea mai mare bancă de profil din Cehia - are 107 ani, potrivit lui Vladimir Stanura, preşedintele CMSS, care a precizat, anul trecut, într-o întâlnire cu presa din România: "Persoanele în vârstă nu iau credite, dar fac economii şi de aceea persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt, în mod normal, consideraţi friendly client". Domnia sa a subliniat că, pentru a putea acorda un credit, este nevoie de patru astfel de clienţi, care economisesc prietenos. Principiul este ca băncile să colecteze bani de la cei care economisesc şi să-i dea celor care au nevoie de finanţare, a explicat bancherul, adăugând că niciun sistem Bauspar din nicio ţară nu impune acordarea unui credit pentru toţi cei care economisesc.

La rândul său, Jiri Plisek, director general la Stavebni Sporitelna Ceske Sporitelny, a adăugat că, atât bătrânii, cât şi copiii de doar câteva zile pot să beneficieze de contracte de economisire, metoda fiind una răspândită în Cehia.

Nu există diferenţe considerabile de la ţară la ţară între principiile sistemului Bauspar, a explicat David Marwan, vice-preşedinte al Prva Stavebva Sporitelna, din Slovacia, menţionând că principiile sunt întâlnite şi utilizate în toate ţările în care funcţionează acest sistem, inclusiv în ţara noastră.

Ce spune legea

Ordonanţa de Urgenţă 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului arată, la Capitolul V - "Stimularea economisirii şi creditării în sistem colectiv pentru domeniul locativ" -, art. 311, alin. 1, că "fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire - creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ".

Următorul articol din lege - 312 -, alin. 1 şi 2, adaugă: "Prima de stat se stabileşte la 25% din suma economisită în anul respectiv de către client. Prima de stat nu poate depăşi echivalentul în lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Naţională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire".

Ordonanţa mai subliniază, la art. 315, alin. 1: "Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minimum cinci ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, şi este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu se fi efectuat restituiri totale sau parţiale din sumele economisite".

Specialiştii din domeniu ne-au explicat că băncile pentru locuinţe nu ar putea acorda câte un credit pentru fiecare depozit: "Sistemul aşa funcţionează, atât la noi, cât şi în restul Europei, de unde, de fapt l-au copiat şi autorităţile române. Este nevoie de oameni care contribuie la sistem ca să poată fi acordate credite - 100 de oameni economisesc şi unul singur ia credit"

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bineinteles ca in loc sa se spele si sa se barbiereasca, "liderul", bo$$ul, luptatorul dac [Fragment eliminat, conform regulamentului.] o sa spuna ca au fost judecatorii pe mana cu BCR. Ca asa e cu "eroii" astia [Fragment eliminat, conform regulamentului.], cand le canta careva din struna lor e drept si cinstit, cand le da peste bot de le sare drojdia din cincizeaca, e "pe mana" cu banca.

    1. Au fost la Sinaia, stie toata [Fragment eliminat, conform regulamentului.].

      Corect

    Ce slabi sunt bugetari nostri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb