Scandalul manualelor, un nou episod!

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 25 septembrie 2017

Scandalul manualelor, un nou episod!

Manualele şi auxiliarele şcolare au devenit subiect de scandal naţional. Părinţii se revoltă, editurile se plâng, academicienii şi oamenii de cultură sunt indignaţi, iar copiii nu înţeleg nimic din toată această tevatură.

Două sute de cadre didactice, academicieni, oameni de cultură şi cercetători au semnat un apel prin care cer ministrului Educaţiei să renunţe imediat la impunerea manualului unic. Asociaţia Editorilor din România (AER) şi Uniunea Editorilor din România (UER) au transmis un comunicat în care critică iniţiativele ministrului Educaţiei: "Apel al oamenilor de cultura¢, academicieni, profesori universitari, profesori, scriitori, cercetători. Având în vedere ultimele intenţii anunţate de Ministerul Educaţiei Naţionale, instituţie identitară fundamentală, şi îngrijoraţi fiind de evoluţiile practice ale acestor intenţii, ne exprimăm categoric împotriva respectivelor iniţiative, fără echivoc în solicitarea încetării atacului la adresa educaţiei de calitate. Direcţiile pe care le impune acum MEN sunt caracterizate printr-o încercare de erodare a principiilor intrinseci ale educaţiei, constau în acţiuni plasate sub semnul iminenţei cenzurii, a insinuării treptate a factorului ideologic monopolizant, şi se îndreaptă direct împotriva generaţiilor care vor constitui viitorul ţării". Autorii comunicatului subliniază că prin această măsură se încalcă dreptul copilului la o educaţie de calitate şi se aduce atingere unor principii prevăzute în Constituţia României şi în legile statului (Legea Educaţiei, Legea Cărţii, Legea Dreptului de Autor).

În schimb, imun la critici, ministrul Educaţiei, Liviu Pop îşi continuă seria iniţiativelor legate de manuale şi auxiliare: "Din nefericire, comercializarea de manuale şi de alte materiale didactice a devenit o afacere profitabilă pentru unii, dar nu şi pentru copii şi părinţi. S-a ajuns la supraîncărcare de cărţi, cărţulii şi caieţele care nu au nicio justificare pedagogică, ci doar pe aceea a profitului gras. (...) Presa a scris de-a lungul timpului despre o mafie a manualelor şi, din păcate, această sintagmă se apropie de adevăr. Edituri şi persoane au beneficiat şi beneficiază în continuare de poziţia de putere pe care o ocupă în sistemul de educaţie pentru a acumula profituri. Este imoral şi este, cred eu, ilegal. Aud repetându-se acuzaţia că aş dori instituirea unui monopol în ceea ce priveşte publicarea de manuale. Ca şi cum, în prezent, am avea o competiţie liberă sau şanse egale între agenţii economici care activează în acest domeniu de activitate. Nu avem competiţie, avem oligopol, complicitate, reţea de pile şi influenţe. Ca să distrugi răul, trebuie să îl tai de la rădăcină. Această mafie nu poate fi destructurată decât prin soluţia propusă, de asumare a publicării manualelor. Nu este soluţia ideală, dar este o soluţie corectă. (...)Am văzut numeroase reacţii în spaţiul public cu privire la această temă, unele critice, altele pozitive. Am un respect deosebit pentru oamenii de litere, oamenii de cultură, chiar dacă unii dintre aceştia şi-au exprimat dezacordul faţă de propunerile ministerului. Îi consider bine intenţionaţi. Din păcate, nu cunosc la fel de bine ca mine putregaiul care se ascunde în această afacere publică. Sunt sigur că, dacă oricare dintre domniile lor s-ar afla în funcţia de ministru al Educaţiei Naţionale, şi-ar schimba radical punctul de vedere. (...)Ne dorim competiţie între autorii de manuale, pentru că am văzut timp de 20 de ani competiţie între edituri şi vedem care este calitatea învăţământului din România acum. În primul rând, elevii sunt cei care au pierdut, iar baronii manualelor s-au îmbogăţit. Toate măsurile pe care le-am luat sunt pentru binele elevului".

Pe de altă parte, Liviu Pop, a declarat că până la 11 octombrie vor fi livrate 5 loturi de manuale - Istorie, Informatică şi TIC, Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice, Limba modernă 1 - Limba engleză, studiu intensiv şi Limba modernă 2 - Limba engleză, pentru clasa a V-a. Pentru loturile Limba şi literatura română, Limba modernă 1 - Limba Engleză, Limba modernă 2 - Limba franceză, Limba modernă 1/Limba modernă 2/ Limba modernă 1 - studiu intensiv, Limba germană, Matematică, Biologie, Educaţie socială, Geografie, Religie - Cultul ortodox, Educaţie plastică, Educaţie muzicală şi Consiliere şi dezvoltare personală, în cazul în care nu se vor mai depune contestaţii, se pot încheia acordurile-cadru pe 2 octombrie. Ministrul Educaţiei a spus că ulterior acestei date se vor încheia contractele cu operatorii economici şi manualele şcolare vor fi livrate în unităţile de învăţământ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb