Sistemul judiciar american se confruntă în aceste zile cu o situaţie mai mult decât stânjenitoare după ce Departamentul Justiţiei şi Biroul Federal de Investigaţii au recunoscut că în ultimii 30 de ani experţii unităţii FBI de analizare a probelor criminaliste au depus mărturii false contra unor infractori. Presa din toată lumea a dezbătut acest subiect fierbinte, credibilitatea mai multor instituţii fundamentale ale SUA fiind pusă la îndoială. Evident că există şi apărători ai acestor practici, care susţin că minciuna a fost folosită pentru scopuri nobile, condamnarea unor infractori periculoşi şi protejarea oamenilor paşnici. Indiferent de argumente, nu există nicăieri în lume un sistem care să se bazeze pe minciună. Ancheta în acest caz a început în 2012, şi a scos la iveală faptul că au existat mărturii false în multe cazuri de omor sau viol, în perioada 1970 - 2000.
Mai multe site-uri americane au început să prezinte punctual anumite cazuri controversate, care au stârnit reacţii în momentul în care s-au dictat condamnări. Theatlantic.com notează că în urmă cu patru decenii celebrul cântăreţ american Bob Dylan a reacţionat public după condamnarea unui om nevinovat unul dintre cântecele sale conţinând un vers în care autorul susţinea că îi e ruşine pentru că trăieşte "într-o ţară în care justiţia este un joc".
Dintre cei 28 de experţi ai Laboratorului FBI de analize microscopice, 26 au exagerat conformitatea probelor de păr în moduri care au favorizat procurorii în 95 % dintre cele 268 de procese verificate până acum, potrivit Asociaţiei Naţionale a Avocaţilor de Apărare Criminalişti, a notat ziarul Washington Post, citat de Mediafax. Lucrurile sunt pur şi simplu dramatice având în vedere că printre cazurile verificate sunt şi 32 în care inculpaţii au fost condamnaţi la moarte, iar 14 dintre ei au fost deja executaţi sau au murit în închisoare. Lucrurile se desfăşoară cu rapiditate, multe dosare au fost reanalizate, patru inculpaţi fiind deja achitaţi. Peter Neufeld, cofondatorul Institutului Innocence Project, participant activ la activităţile de verificare a dosarelor consideră că pentru justiţia americană această anchetă este un adevărat dezastru: "Utilizarea timp de trei decenii de către FBI a mostrelor microscopice de păr pentru inculparea infractorilor este un dezastru complet. Este necesară o investigaţie completă care să arate de ce FBI, conducerile statelor americane care foloseau expertiza laboratorului FBI şi instanţele judiciare au permis aşa ceva şi de ce aceste practici nu au fost oprite mai devreme". Într-un comunicat comun, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentul american al Justiţiei au promis că vor continua să aloce resurse pentru verificări, promiţând că "toţi foştii inculpaţi vor fi înştiinţaţi în legătură cu erorile din trecut".
Există alte 2500 de procese, din perioada respectivă, în care au fost implicate mostre de păr şi mai mulţi senatori au solicitat FBI şi Departamentului Justiţiei să îi notifice pe condamnaţi vizavi de situaţia apărută, chiar dacă verificările nu au fost finalizate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2015, 07:23)
Americanii sunt experti in falsificari si mistificari!